Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Azbesztmentes közintézményeket!

A Reflex Környezetvédő Egyesület véleménye szerint először a gyermekek által látogatott intézményeket (például az óvodákat, iskolákat, gyermekorvosi rendelőket) kellene azbesztmentesíteni. Győrött ezeknek a felmérése sem történt meg.
A zöldek már többször, többféle formában megfogalmazták véleményüket az azbesztterhelt épületek ártalmatlanításáról. Mindenkor kihangsúlyozták, hogy elsőbbséget kell biztosítani azoknál a helyiségeknél, ahol annak idején a fehérnél sokkal veszélyesebb kék azbesztet használtak a szigeteléshez.

Dr. Kalas György reflexes jogász a Kisalföldnek elmondta: szerintük a munka egyik legfontosabb szempontja, hogy először azokat az épületeket kellene mentesíteni, ahol boltok, műhelyek, óvodák, iskolák, orvosi rendelők működnek.

A környezetvédő egyesület azt szeretné elérni, hogy ne földrajzilag behatárolt területet mentesítsenek, hanem egészségvédelmi szempontok alapján döntsenek az ártalmatlanításról.

Ahogy közreadott felhívásukban is megemlítették: egyenlő feltételek esetén azokat a (lépcső)házakat kell előnyben részesíteni, amelyek az azbesztmentesítés után önerőből vállalják a szigetelőanyagok pótlását. A csövek, födémek hőszigetelése fontos közérdek, de ennek költségeit (négyzetméterenként körülbelül 5000 forint) az érintett házaknak kell előteremteni.

– Arra kértük az önkormányzatot, hogy az azbesztmentesítés témáját végre kezelje kellő súllyal és a pályázati úton nyert központi támogatást az előírt öt százalék önrész helyett legalább tíz százalék saját költségvetési forrással egészítse ki. Kértük, hogy biztosítson mielőbb forrást a győri középületek és családi házak azbesztterhelésének felmérésére is. Nyugaton ezekkel kezdik a munkát – jegyezte meg dr. Kalas György, majd hozzátette, hogy „kényelmi okokból az óvodák, iskolák, orvosi rendelők azbesztmentesítése helyett inkább egy összefüggő területet, Marcalváros egy részét ártalmatlanítják".
A reflexes jogász szerint az is fontos lenne, hogy meggyőzzék a lakókat: érdemes kifizetni a szigetelés költségeit.

– Az emberek nem fogják fel, hogy saját és gyermekeik egészségére az azbeszt mennyire veszélyes. A zaj vagy a szemét sokkal jobban érdekli az embereket, mint az, hogy néhány év múlva esetleg rákot kaphatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázmillió jut az azbesztes lakótelepnek

Várhatóan ma döntenek a győri panelépületek azbesztmentesítésére benyújtott pályázatról. A Kisalföld… Tovább olvasom