Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Azbesztmentes Győrt!

Az azbesztterhelés szempontjából Győr a legproblémásabb magyar települések közé tartozik (Mérgező lakótelepek, Kisalföld, 2003. február 4.). A Reflex környezeti tanácsadó irodájához naponta érkeznek információk, azbesztmentesítést kérő megkeresések.
A szigetelőelemek porladni kezdenek és a kiszabadult szálak légúti problémákat okoznak.
Több mint öt éve foglalkozik a Reflex Környezetvédő Egyesület Győr azbesztterhelésének felderítésével, valamint az azbesztmentesítés lehetőségeinek vizsgálatával. Lajtmann József elnök szerint a terhelés oka, hogy a hetvenes években a GYÁÉV által épített házakban általánosan használták – főleg az alagsori helyiségekben – az azbesztet cementtel keverve felhordott szigetelőanyagként. Mostanára ezek a szigetelőelemek porladni kezdenek, az azbesztszálak kiszabadulnak, s légúti problémákat okoznak.

Nyilvántartás, tájékoztatás

– Nekünk a költségvetésünkben nincs arra fedezet, hogy magunkra vállaljuk a lakótelepi házak azbesztmentesítésének finanszírozását. Egy esetben, a Soproni úton ezt megtettük, remélve, hogy az önkormányzat talán elgondolkodik a megoldáson – mondta Lajtmann József, majd hozzátette: a Reflex egyelőre nem tehet mást, mint tovább dolgozik a győri középületek azbesztterhelésének felmérésén, környezeti tanácsadó irodájában a nyilvántartásból tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a kérdéses lakóházat érinti-e és ha igen, milyen fokon az azbesztterhelés.
A reflexesek mentesítő technikákat és vállalkozókat ajánlanak, illetve az egyesület munkáját segítő rákellenes szervezettől kapott egészségvédelmi tudnivalókról szórólapokon is tájékoztatják a lakosságot.

Kiemelt feladatként kezelni

Lajtmann József megemlítette: korábban – minden eredmény nélkül – már kérték az illetékeseket, hogy a város környezet-egészségügyi és települési környezetvédelmi programjának készítésekor kiemelt feladatként kezeljék az azbesztmentesítést.
– A közelmúltban ismét levélben kerestük meg a győri önkormányzatot, és kértük, eddigi álláspontjukat vizsgálják felül és biztosítsanak a győri azbesztmentesítés problémájának elsőséget, mivel a lakosság veszélyeztetettsége egyre nő.
Jezsó György, a városépítési iroda vezetője a Kisalföld érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a város „álláspontjában" mindig is szerepelt a Reflex által felvetett program, csak a megvalósításához kell megkeresni a megfelelő formát és forrásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tét első szállója: kerékpáros-panzió

A téti Kisfaludy panzió kivitelezésének munkálatai a befejező szakaszba értek, így hamarosan… Tovább olvasom