Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az úton keresi meg kenyerét

A vékonydongájú férfi pólóban, fején sapka, Győrben a Szent István úton, a virágsziget mellett sétál.
A vékonydongájú férfi pólóban, fején baseballsapka, Győrben a Szent István úton, a virágsziget mellett sétál, szemben a forgalommal, várja, hogy a Teleki utcába bekanyarodni szándékozó autókat megállítsa a forgalmi lámpa.

A pólós férfi kezében kis alakú újság, a Tér. A lap, amelynek nincs ára, az érte adott összeg adomány, mely a terjesztőé. Aki pedig terjeszti a Szent István úton, a legkevésbé sem erőszakos, csak mutatja az újságot. Akinek tetszik, a lehúzott szélvédőn keresztül kinyúl érte, esetleg anélkül ad a sapkás embernek néhány forintot, hogy elvenné tőle a Tért.
– Fedél nélküli vagyok – mondja Kovács János –, ha csak azt nem számítom fedélnek, hogy a folyó közelében van egy műanyag sátor, ami alatt meghúzhatom magam. Most minden bevételem az, ami ebből a kis újságból összejön. Hogy kint vagyok az úton, senkinek sem ártok vele. Inkább ezt csinálom, mint hogy lopni járjak.

Ha elkapnak a rendőrök, harmincezer a büntetés, de van már a számlámon vagy százezer.

A férfi azt mondja, vannak napok, amikor egy ezres se jön össze, máskor több egy kicsivel. Kényszerből újságozik, december óta intézik ugyanis a rokkantosítását, de máig sem értek a végére. Kovács János a Dorog melletti Csolnokra való, villanyszerelő a mestersége, dolgozott Dorogon a szénbányában, aztán Nyergesújfalun kocsirendező volt, majd legutoljára Lábatlanban váltókezelő. Négy gyermeke van.

Míg a forgalmas út mellett beszélgetünk a férfival, kerékpárral érkezik egy férfi, a hajléktalan ember utcai gondozója.
– Jani, levelet hoztam a bíróságtól.

Bontja ki a férfi, s olvassa: közokirat-hamisítás miatt hatnapi elzárás. Aztán felfedezi, hogy rosszul olvasta: hat hónapi elzárás. A lap alján ez áll: két év próbaidőre felfüggesztve. Megkönnyebbülten felsóhajt:
– Megvettem valakitől a nyugdíjas utazási szelvényét ezer forintért. Bicskén leszállítottak a vonatról és bilincsben vezettek el – magyarázza a levél tartalmát, majd hozzáteszi:
– Mit mondjak, láthatja, szerencsétlen flótás vagyok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés turistát hozott a nyár Győrnek

Győr nem lett turisztikai célpont idén sem – az idegenforgalomban dolgozók majd mindegyike ezt állítja. Az idegenforgalmi bizottság elnöke mégis elégedett a mutatókkal. Mi kellene ahhoz, hogy a turisták napokat töltsenek el a megyeszékhelyen? Reklám, reklám és megint csak reklám: Győrnek hirdetnie kellene, amije van, s fejleszteni, amije nincs. Tovább olvasom