Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Az utolsó Vasárnapi Túra 2011-ben: várak a Vértésben

Az idei utolsó Vasárnapi Túra ismét a Vértesbe vezet. Útvonala az októberi túra folytatása lesz.

"Várgesztesről indulunk, ahol fakultatív lehetőséget biztosítunk rövid várlátogatásra azok számára, akik az előző túrán nem tartottak velünk" - kezdte portálunknak Béli László, a Vasárnapi Túrák vezetője.

"Kirándulásunkat az Országos Kéktúra jelzésén folytatjuk. Kőhányáspusztán, majd Oroszlánkő váránál tartunk rövid pihenőt. Mindszentpusztánál elhagyjuk az OKT jelzését, a K, majd a Z jelzésen jutunk el Gerencsér-várig.

Innen utunkat Pusztavám településig folytatjuk, ahol autóbuszra szállunk" - folytatta Béli László. 

A természet szerelmesei Győrből indulnak a 6.31-es vonattal Tatabányáig, majd 8:19-kor autóbusszal utaznak Csókakőre. Érkezés: 8:52-kor.

Pusztavámról 17.34-kor indul autóbusz Tatabányára, ahonnan vonattal tér vissza a csapat Győrbe. A túra távja körülbelül 20 km.

"A szintemelkedés mindössze 350 m. Az utolsó három km már aszfaltozott úton halad, részben a településen belül.

A biztonság kedvéért családonként, páronként egy-egy lámpát hozzunk magunkkal. Érdeklődés a túra előtti estén a 06/60/619-8809-es telefonszámon" - tette hozzá Béli László.A túra nevezetességei 

Oroszlánkő (Csákvár) vár

Kőhányáspuszta közelében, egy bokrokkal benőtt hegy csúcsán állt egykor a Csáki vár. A vár falainak a felszínen kevés nyoma látható, ezért alaprajzi elrendezése feltárás nélkül ma már nem állapítható meg.

A várat Szabolcs vezér unokája, Csák építtethette. Amíg a vár állt a Csák nemzetség birtoka volt. 1038-ban Béla herceget (később I. Béla király) Csák fia, György innen kísérte Lengyelországba.

Csák Máténak a rozgonyi csatában történt veresége után ismeretlen körülmények között és időben rommá lett vár a király birtokába került, s többé nem épült fel újra.


Oroszlánkő (Csákvár) vár
Oroszlánkő (Csákvár) vár

Gerencsér vár

Gerencsér nevével 1330-ban találkozhatunk először. 1364-ben vadásztanya. Először 1458-ban említik várként, "castrum Gerencher" alakban. 1543-ban a török támadja a Vértes várait, de ekkor Gerencsért már nem említik.

Gerencsér vár
Gerencsér vár


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konyhatűz Győrben: senki sem sérült meg

Senki sem sérült meg abban a tűzesetben, amely hétfőn délelőtt történt Győrben a Lajta úton. Tovább olvasom