Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Az utolsó út: videós riport a győri hamvasztóról - fotók

A szabadhegyi hamvasztóban naponta átlagosan 10-15 halott földi útja ér véget. Az élettelen testeket 1000 Celsius-fokos kemencében hamvasztják el.


A kisalfold.hu betekintést nyerhetett a győri hamvasztó működési rendjébe. Stábunkat Dr. Ladocsy Géza, a Jószív Temetkezési Kft. igazgatója kalauzolta végig a hamvasztóban.

A létesítményben 2004-ben történt az első hamvasztás, az első működési évben több mint 1200 elhunyttól búcsúztak el itt a hozzátartozók.

Tekintettel, hogy a ravatalozó és a hamvasztó egybeépült, így a felravatalozást követő végső búcsú után az elhunyt egy süllyesztőfolyosóban "utazik" tovább a kemencéig.

Mindennek szimbolikus jelentése is van: az élettelen test végső búcsút vesz a földi léttől.

A közvetlen hozzátartozók nemcsak a szertartást, hanem egy zárt üvegablakon keresztül az ezt követő hamvasztást és a hamvak kiadását is végignézhetik.


Videó: Cseh Róbert.


"Nyugat-Európában a halottak legjobb minőségű ruháit többnyire karitatív célokra ajánlják fel"

"A gázzal felfűtött, lézerrel vezérelt kemencében körülbelül 1000 Celsius-fokon történik a hamvasztás, s az egész művelet a halott testméretétől, súlyától függően 30–60 percet vesz igénybe.

Nyugat-Európában a halottak legjobb minőségű ruháit többnyire karitatív célokra ajánlják fel, s a család kérésére általában halotti lepelben történik meg a hamvasztás.

Nálunk ez a szokás egyelőre még nem alakult, de arra fel kell hívnunk a hozzátartozók figyelmét, hogy elhunyt családtagjuk cipőt nem viselhet a hamvasztás során.

Az itt dolgozó hamvasztómesterek mindent megtesznek, hogy a test utolsó útja méltóság- és kegyeletteljes legyen, s amennyire lehetséges, figyelembe veszik a hozzátartozók kérését, kívánságát" - közölte dr. Ladocsy Géza.


Fotók: Cseh Róbert.

Előfordul, hogy a hozzátartozók elhunyt rokonuk hamvait maguk hantolják el  

Arra a kérdésünkre, hogy a gyászoló családok kérésre hazavihetik-e az elhunyt földi maradványait tartalmazó urnát, dr. Ladocsy Géza úgy válaszolt: "igen, véleményem szerint egy joghézag a mai napig lehetőséget biztosít erre.

A tapasztalatok szerint többször előfordul anyagi okokból, hogy a hozzátartozók elhunyt rokonuk hamvait a család gondozásában álló sírba maguk hantolják el.

Így azonban hivatalos nyom, feljegyzés nem marad az elhunytról, s a szűk családi körön kívül barátok, ismerősök nem tudják meg, hol helyezhetik el a kegyelet virágait".

Dr. Ladocsy Géza hozzátette: "a hamvak elszórásához a jelenleg érvényes jogszabályok szerint jegyzői engedély szükséges".


A győri köztemetőkben idén elvégzett korszerűsítésekről ide kattintva olvashatnak bővebben! 


Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Mankapunka 2012. december 08. 15:29
  „Vera

  Nálam is Viva la cocain zene fog szólni!”
 • 32. vera2012 2012. december 07. 17:31
  „Mi megbeszéltük a gyermekeinkkel, nekünk nem kell az elöírt zene, amit minden temetésen hallani. Nekem Elvis kell és a Beatles. A város által nagyon szépen ápolt, közösségi sírhelyen lesz az urna, gyermekeink messze laknak, nem kivánjuk, hogy hazajárjanak kicserélni a virágot a síron. Legalábbis igy tervezzük, mert szép az élet, de a halál is hozzátartozik.”
 • 31. elemér 2012. december 07. 14:33
  „Természetes hogy számittok rá. Elvis is volt tavaj az 50-éves osztálytalálkozón.
  http://tinyurl.com/6u8hom3”
 • 30. Santos 2012. december 07. 12:29
  „Elemér,ugy hallottam,nálatok felébresztik a jóképü elhunytakat,te mire számithadsz?”
 • 29. elemér 2012. december 07. 12:09
  „Lehet rendelni kisgömböcnek jazz temetést detroitbol.”
 • 28. elemér 2012. december 07. 09:31
  „Életem célja hogy legöregeb ember legyek a földön. Ezért vigyázok az egészségemre és elolvasom a tájékoztatókat. Ha viszont ez nem sikerül, akkor se fogok kétségbeesni. Én is hiszek a lélekvándorlásba. Az se fontos hogy hol élek, hanem az hogy jól éljek megelégedetten. Egyik ismerös azt állitota nékem, hogy miután megbirkózott a ténnyel hogy nem otthol fog meghalni hanem tengerentul, megnyugodott. Nékem az élet fontosab mint a halál, és ezért vagyok tengerentul. Azért a net is segit, mert itt legaláb a zember örökké megvan. Kivétel ha ezt nem akarja, Arra is megvan a megoldás. Ez egy másik üzleti lehetöség, ahol kitörölik nyomait. Itt az USA-ban a temetkezök olvassák a halálozo hireket és azt számon kérik. Irják a levelet, hogy miért nem temette még el a hozzátartozóját és nemvett sirkövet ? Siessen, mert nyilvánosságra teszik. A temetés sirkövel helybelileg $4,000. Azért ilyen olcsó, mert a sirhely már megvan. Nagyon jó volt a cikk tapmancs. New Orleans Jazz temetés a tuti. Bárki megrendelheti ezt magának akár zenéjét vagy az egész ceremoniát New Orleansban, mint igazi utolsó ut. http://tinyurl.com/b9mq3vn”
 • 27. szekelyse50 2012. december 07. 09:29
  „Csak egyszer teszed meg ezt az utat.”
 • 26. akela4 2012. december 06. 18:14
  „A felvétel hangja nálam végig hallható és valószínű a számítógépre nincs minden fontos segédprogram telepítve, ami a problémamentes média megtekintést hallhatóan megoldaná.”
 • 25. Mankapunka 2012. december 06. 15:37
  „dzsoni

  Engem úgy fognak valahol az út szélén összekanalazni.”
 • 24. 1120 2012. december 06. 15:34
  „23. borsmenta

  Az adventi időszak a Megváltó eljövetelére való várakozás időszaka a keresztény hit szerint. Annak az eljövetelét várjuk, aki a Benne hívők számára tökéletes áldozatával legyőzte a halált, vagyis azt a bizonyos dolgot, amiről ez a cikk is szól.
  Nem keresztény nézőpontból tkp. semmiről sem szól az Advent...legfeljebb a költekezésről.”
 • 23. borsmenta 2012. december 06. 14:47
  „12. nága

  Advent az életre való várakozás.
  A krematórium-video a főoldalon nem a halálról szóló híradás, hanem gusztustalan reklám.”
 • 22. SnakeS 2012. december 06. 13:44
  „tricse

  Ezzel egyetértek.

  Kár, hogy joghézag van, inkább olyan törvény kellene ami kifejezetten megengedi hogy a hozzátartozók elvihessék a hamvakat!!

  Szerintem ehhez jogunk van és kell is hogy legyen. Akár anyagi, akár más okokból.”
 • 21. dzsoni 2012. december 06. 13:30
  „Mankapunka! Te is ott végzed, ne reménykedj!”
 • 20. öcsi100 2012. december 06. 12:34
  „"hallatlanul" érdekes videó!”
 • 19. drKotász 2012. december 06. 12:13
  „Azt mondja az úriember, hogy egy baj van vele hogy el viszik. Hát persze az neki a legnagyobb baj hogy vissza esett a forgalom igaz Ladocsy úr, hiányoznak a százezrek amit le lehet nyúzni az emberekről. Már alig várja a törvényt ami tiltja a hamvak elvitelét, remélem ez soha sem születik meg.”
 • 18. tricse 2012. december 06. 12:09
  „Pampuska én igenis meg akarnam nezni mert nem szeretnem másik elhunyt hamvait vagy esetleg valami kamuhamut hazavinni! Ha már hamvasztás! A temetés előtt is megnézik a koporsóban az elhunytat nem hamvasztásnál! Bár én ezt a halottkultuszt nem tartom jó ötletnek mert sokan életükben nem szentelnek annyi figyelmet az eltávozottnak mint halála után! Arról nem is beszélve hpgy hiszek a lélek hallhatatlanságában ergo az ittmaradt test számomra csak annyi mint egy levetett ruha,de ha egyszer nincs más mód akkor igenis figyelnék nehogy összecseréljenek valakit!”
 • 17. Tapmancs 2012. december 06. 12:04
  „Itt van egy érdekes, tanulságos írás a témában, ha valakit érdekel:

  http://www.gil.hu/melitta/irasok/Porbollettunk.html”
 • 16. Pedró 2012. december 06. 11:47
  „Hamvasztáskor a cipő miért is nem maradhat? Talán nem ég el, vagy mi a szösz??”
 • 15. pampuska 2012. december 06. 11:21
  „Nem is értem, kinek van arra igénye, hogy végignézze, ahogy a szerettét elégetik! Nem a szemmel kell végső búcsút venni... A lélekben kell rendet tenni!”
 • 14. gyugyu1 2012. december 06. 11:11
  „Nem csoda hogy saját maguk "ássák" el a hamvakat az emberek egy "urnás temetés is 200 ezerbe kerül,ami anyagi csőd! Nem is beszélve arról ha valaki még síremléket is állít !! + 200 ezer ft !!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri születésú városfejlesztő kapott becsületrendet Budapesten

December harmadikán ünnepélyes körülmények között adták át Budapesten Bajnai Lászónak, a… Tovább olvasom