Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Az utolsó fiúosztály: ötven éve érettségiztek Győrött

A középfokú, ötéves tanítóképzés utolsó osztályának tagjai találkoztak Győrben a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karán.


Az éppen ötven éve érettségiző, már-már legendás fiúosztály 32 tagja közül 12-en jöttek el, tizennégyük emlékéért pedig társaik gyújtottak gyertyát. A szervező Tuba László neve ma is ismerősen csenghet, hisz győrsövényházi tanítóskodását követően évtizedekig igazgatója volt a Mosonmagyaróvári könyvtárnak, később a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárba szólította a munkája és sok évig gimnáziumban, valamint a Széchenyi Egyetemen is tanított.

"Ötvenhattól-ötenkilencig Pápán tanultunk, utána jöttünk Győrbe, de a negyvenéves találkozónkat követően elhatároztuk: évente összejövünk, hisz vészesen fogyunk. Évente máshol, a barátok, az osztálytársak településein is épp ezért összejövünk Rábacsécsénytől-Celldömölkig, Mosonmagyaróvártól-Rumig. Ahogyan félszáz éve, most is nagy örömmel tölt el bennünket az összetartozás érzése."

Az utolsó érettségiző fiúosztály még élő tagjai tizennégy társuk emlékéért gyújtottak gyertyát. Fotó: HarcsásDr. Varga Józsefné dékán-helyettes meleg szavakkal köszöntötte az egyébként évente találkozó osztály tagjait, s a jeles évforduló alkalmából a kar emléklapját adta át a jubilálóknak. Az utolsó fiúosztály Pápáról Győrbe jövetele egyébként azt is jelentette, hogy az ötéves tanítóképzés ezzel az osztállyal fejeződött be, az őket követő évfolyamok tagjait már a felsőfokú tanítóképzés jegyzi. Az emlékezők közül Hegedűs Oszkár rábacsécsényi tanító megjegyezte, ők még az igazi klasszikus néptanítók közé tartoztak, akik kötődtek az olajos padlójú iskolához csakúgy, mint a gyerekekhez és egymáshoz is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ballagtak a mórások

Április utolsó napján ballagtak a Móra Ferenc Általános és Középiskola végzősei. Tovább olvasom