Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Az utolsó búcsú legyen méltó az emberhez

A közelmúltban elhunyt Látrányi Ilona több mint ötven évig kiszolgálta a nézőket, az igazgatóit, a színházat. Örökös tag volt, mégsem a színház temettette el.

˝Megbocsáthatatlannak tartom, ha valaki évtizedekig kiszolgálja a nézőket, a színházat, az igazgatóját, azután szinte tudomást sem akarnak venni a haláláról˝ – mondta egy, az inkognitóját kérő örökös tag, kollégáját gyászolva. ˝Csak nagyon kevesen voltunk ott Látri – ahogyan mi neveztük – temetésén.˝

Senki nem hibázott, felelőst sem keresünk, csak éppen dermesztő, hogy akinek 54 évig a színpad jelentette az életét, s azután sem önszántából búcsúzott a deszkáktól, így fejezi be...

A Győri Nemzeti Színház örökös tagjait évekkel ezelőtt a színház saját halottjának tekintette, s ez fehéren-feketén azzal járt együtt, hogy a temetés költségeit fizette az intézmény. Mára anyagiak híján nincs erre lehetőség, legalábbis a temetés ügyében közbenjáró munkatársnak, barátnak ezzel a válasszal kellett beérnie. Markó Angéla gazdasági igazgató megerősítette, a temetés költségeihez ilyenkor legfeljebb hozzájárulhat a színház (például kiskorú gyermek esetén), de ez nem kötelező.

Dermesztő, hogy akinek 54 évig a színpad jelentette az életét, s azután sem önszántából búcsúzott a deszkáktól, így fejezi be...
Látrányi Ilona egyedül élt, végakarata szerint az állatokra, pontosabban az állatmenhelyre hagyta minden vagyonát. Volt ebben valami személyes és szeretni való, mindenesetre név szerint senki nem nyilatkozott az ügyben a nyugdíjig számlálható néhány év, szerep vagy egyéb körülmény miatt. Így joggal merülhet fel: az örökös tagok halála, betegsége esetére életre lehetne hívni egy alapítványt, civil összefogást, hogy hasonló, emberhez, színészhez méltatlan esetek ne fordulhassanak a jövőben elő.

Jahoda Maja, az Emberek az Állatokért Alapítvány elnöke intézte végül a temetést, Bor József volt igazgató mondott beszédet, a kórustagok énekeltek. Látrányi Ilona a révfalui temetőben pihen, végakarata szerint az édesapja mellé temették. Az elhunyt kutyáit, cicáit Jahoda Maja gondozza, s ugyancsak ő készíttet síremléket a sokak által felejthetetlen állatbarát, előadóművész emlékére.


Mi a színházi örökös tagság?

Információink szerint legalább 25 évet el kell tölteni a színházban annak, aki megkapja az örökös tagságot, s erről a mindenkori igazgató dönt. Ez – jutalomként – egy időben egyhavi jutalommal járt együtt, az elmúlt két évben ez – az anyagi okok miatt – megszűnt.

Olvasóink írták

 • 4. Goldmund 2009. november 30. 14:14
  „Ha jól értem a cikkket, a színházat kizárólag a pénzhiány akadályozza abban, hogy örökös tagjait eltemettesse. Ezzel a ténnyel pedig nem lehet mit csinálni. Én kívülállóként nem tudom, lehet-e valamit ésszerűsíteni a gazdálkodáson, illetve a jelenlegi helyzet mennyiben róható fel Korcsmáros Györgynek, mennyiben a színházak elégtelen támogatásának.
  Mindenesetre jogszabály szerint (nagyon helyesen!) az köteles gondoskodni az elhunyt temetéséről, aki örököl utána. Ha a színésznő az állatmenhelyre hagyta a vagyonát, ők az örökösök, tehát a temetés költségét nekik kellett viselniük. Így is történt, nincs ezzel semmi probléma. (Az természetesen nem kötelessége az örökösnek, hogy sírkövet is állíttasson.)
  Idézet a cikkből: "Így joggal merülhet fel: az örökös tagok halála, betegsége esetére életre lehetne hívni egy alapítványt, civil összefogást, hogy hasonló, emberhez, színészhez méltatlan esetek ne fordulhassanak a jövőben elő."
  Látható, hogy ez esetben méltatlan eset nem fordult elő.
  A színháznak annyi róható fel, hogy nem képviseltette hivatalosan (lehetőleg az igazgató útján) magát. Ettől persze még sok színész elmehetett volna (ez már mindenkinek az egyéni felelőssége!), és akkor máris nem történt volna meg, amit az illető barát mondott:
  ˝Csak nagyon kevesen voltunk ott Látri - ahogyan mi neveztük - temetésén.˝”
 • 3. véleményem 2009. november 29. 21:10
  „Kedves Markó Angéla! Ugye - mint minden rendes helyen - ez le van szabályozva Önöknél is! Miként ?”
 • 2. tosa2 2009. november 28. 05:47
  „Dr.Horváth. Tudom, hogy kegyeletsértő amit írok, de nagyon-nagyon
  sok ember él hasonlóan, hogy a munkának szenteli az életét, sok-sok
  évig dogozik még a nyugdíj után és a kutya sem törődik vele, hogy ki
  fogja eltemetni, vagy ki lesz ott a temetésén.
  Bocsánat, ha megbántottalak !!!”
 • 1. Dr.Horváth 2009. november 27. 13:34
  „Szégyen a színházra nézve...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos hiány a megyei költségvetésben

Kétmilliárdos hiánnyal számol a megyei önkormányzat 2010-es költségvetése. Tovább olvasom