Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Az utolsó állomás vagyunk

Győr - Győr-Moson-Sopron megyén kívül Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, sőt, Zala megyéből is a győri kórházba szállítják a sürgős (életmentő) beavatkozásra szoruló gyerekeket. Tavaly 6200 fekvő- és 78 ezer járóbeteg-ellátást regisztráltak a Petz-kórház gyermekgyógyászati centrumában – a betegeknek legfeljebb a fele volt győri.
Nem véletlen, hogy a lövői tragikus baleset egyetlen túlélőjét, a tizenkét éves dél-koreai kislányt néhány hete a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállította a mentőhelikopter. Gyermeksebészeti és önálló gyermek intenzív osztály ugyanis közel s távol nincs máshol, mint Győrben. Az ok nyilvánvaló: az ügyeleti, a szakorvosi és -ápolói rendszert a kisebb kórházak meg sem próbálják fenntartani, a nagyobbak pedig ha tették is korábban, mostanra mind feladták. A győri gyermek intenzív osztály egyik orvosa így fogalmazott: „mi vagyunk az utolsó állomás", ezzel pedig telibe talált.

Dr. Ruszinkó Viktória, a csecsemő és gyermekgyógyászati centrum vezetője (idetartozik a csecsemő-, a gyermekosztály, a koraszülöttrészleg, a gyermeksebészet és az intenzív osztály is) szintén egyetlen mondattal summázza a jelenlegi helyzetet: „Ötszáz grammos újszülöttől tizennyolc éves korig mindenkit ellátunk huszonnégy órában, amit mások nem tudnak vállalni." Itt kell tisztázni, hogy erre elvileg nem kötelezhetné senki a győri kórházat, hiszen az ügyeleti rendszer fenntartása veszteséges.

Persze erre nyugodtan lehet mondani, hogy szerencsére nem érkezik annyi kis beteg, ahánynak a kezelésére átutalt OEP-pénzek biztosítanák az osztály fenntartását.

De ettől még tény: a kórháznak ki kell gazdálkodnia a működtetés árát, mivel a többi intézmény erre nem képes vagy nem hajlandó.

A tizenhárom éves Lendvai András és tízéves öccse, Balázs a szülőkkel Balatonalmádiban él, de a gyerekek vércukorkezelését Győrben állítják be. Fotó: H. Baranyai Edina
A tizenhárom éves Lendvai András és tízéves öccse, Balázs a szülőkkel Balatonalmádiban él, de a gyerekek vércukorkezelését Győrben állítják be. Fotó: H. Baranyai Edina

A minap egy kilenc hónapos kisbabát szállítottak Mosonmagyaróvárról Győrbe, mert egy műanyag játékdarabkát lenyelt. Az isteni szerencse és egy gyermekgyógyász szakorvos (gégész) mentette meg az életét – ezért a beavatkozásért az egészségbiztosítás nem egész 30 ezer forintot ír majd jóvá a kórháznak, de ennek az összegnek nyilvánvalóan a többszörösébe kerül, hogy legyen a gyermekosztályon sürgősségi ügyelet. Ugyanezen az osztályon most állítják be az inzulinpumpáját két kisfiúnak: a tizenhárom éves Lendvai András és tízéves öccse, Balázs a szülőkkel Balatonalmádiban él, de ezt a speciális kezelést a veszprémi kórházban nem kaphatták meg. A gyermek-inzulinpumpacentrumban (amely ugyan Győrben van, de már a neve is nyugat-magyarországival kezdődik) Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megyéből 15–20 gyermeket gyógyítanak évente.

Aki ült már gyermeke betegágya mellett, az pontosan tudja, hogy minden pénzt és fáradságot megér, csak a kis beteg mellett maradhasson. A balatonalmádi fiúk édesanyja, Márffy Katalin a kórházban éjszakázhatott a gyermekeivel – az intézménynek már erre is figyelnie kell –, bár nyilván nem jut minden betegágy mellé egy szabad fekhely is. A kórház most pályázik arra, hogy olyan szárnyat építsen, ahol a hozzátartozóknak szállást biztosítanak.

Joggal vetődhet fel végül az a kérdés is az olvasóban, hogy a beteg gyerekek kezelésénél számít-e, hogy száz kilométereket kell őket utaztatni. Dr. Ruszinkó Viktóra kérdésünkre azt válaszolta: minden azon múlik, milyen ellátást kapnak a gyerekek, míg kórházba érnek. Az újszülöttekért a győri kórház maga küld mentőautót és szakorvost is, aki végig felügyeli a szállítást. A nagyon súlyos esetek pedig mentőhelikopteren érkeznek – így volt ez a dél-koreai kislánynál is, akivel ha kezdtük, zárjuk is cikket: a gyereket jelenleg egy bécsi kórházban ápolják, ahová azt követően szállították, hogy az életmentő műtéteket elvégezték rajta Győrben. A szállítást a hozzátartozók kérték, mivel a szomszédos fővárosban élnek ők maguk is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melaminos tejport keresnek

Magyarország - Egy kínai tejipari társaság szeptember 11-én beismerte: tejpora mérgező anyagot… Tovább olvasom