Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Az utógondozóba járók nem bűnözők...

Drogfüggő szenvedélybetegek nem lesznek, de 15 pszichiátriai utókezelt igen a kisbácsai napközis foglalkoztatóban.

Heves viták, feltüzelt hozzászólók, hitelesnek tűnő magyarázatok, a végén megegyezésre hajló, s elégedetlen résztvevő. Röviden így lehetne jellemezni azt a lakossági fórumot, amely Kisbácsán zajlott le a hétvégén.

Főként a Ladik és Votinszky utcákban élők arra vártak választ, hogy valóban kábítószer-fogyasztókat akar-e elhelyezni az önkormányzat a Ladik utcában lévő, felújított házban. Mint ahogyan az azon a szórólapon van, amit a telekszomszéd juttatott el minden környékbelihez.

A polgármesteri hivatal népjóléti osztályvezetője, Páternoszter Piroska tájékoztatójában hangsúlyozta: szó nincs drogosok utókezeléséről.

Elmondta, az önkormányzat számos feladata között van a szenvedély-, valamint a pszichiátriai betegek nappali utókezelése, ellátása. S tavaly valóban kerestek helyet e célra. A Ladik utcai ingatlanban gondolkodtak, azonban a környezettanulmány eredménye alapján elvetették a szenvedélybetegek ezen helyen való gondozását. Maradt az, hogy 15 pszichiátriai utókezelt – közöttük van kisbácsai is – ellátása legyen a házban. A feladat elvégzésével a gyakorlattal bíró Baptista Szeretetszolgálatot bízták meg.

Az osztályvezető hozzátette: nem zárt osztályról van szó, s kizárólag olyan kerülhet be az utógondozásba, akiről a szakorvos hivatalosan igazolja, hogy már nem szorul orvosi kezelésre. Többek között főiskolát végzettek, jogász végzettségűek, számítástechnikusok, olyanok, akiket például depresszióval kezeltek s a gyógyulás után szükségük van arra, hogy foglalkozzanak velük. Legtöbbjük mögött megfelelő családi háttér áll, akik dolgozhatnak, míg hozzátartozójukkal szakemberek foglalkoznak.

A szórólap közreadója, Horváth Zoltán háza szomszédos a kérdéses ingatlannal. A férfi – a fórum során többször is – azt kérte számon a városrész önkormányzati képviselőjétől, Ottófi Rudolf alpolgármestertől, hogy miért nem kaptak a lakók korábban tájékoztatást. A Baptista Szeretetszolgálatnak azt a kérdést tette fel: miként vállalják, hogy a környéken élőknek nem okoznak kellemetlenséget a kezeltek?

Az alpolgármester hangsúlyozta: nyitottnak kell lenni, s kérte, a hisztériakeltést kerüljék el az emberek. A napközis rendszerű gondozóba járók nem bűnözők, nem kell tőlük félni, észre sem fogják venni a lakók, hogy éppen ők járnak arra az utcán. Ottófi Rudolf elnézést kért a megjelentektől, ha a tájékoztatás során hiba történt, de megjegyezte, a sajtóban többször is megjelent a témával foglalkozó írás.

A Baptista Szeretetszolgálat szociális igazgatója, Miletics Marcell ígéretet tett rá, hogy kinyitják az ajtókat azok előtt, akik meg akarnak győződni arról, valóban olyan tevékenység folyik az épületben, amely nem zavarja a városrész, a Ladik utca lakóit. A békétlenség helyett békés utat javasolt dr. Gyurcsó Mária pszichiáter – egyedül ő beszélhetett úgy, hogy nem szakították félbe –, olyat, amit korábban kellett volna: leülni a lakókkal, közölni velük, mit akarnak. Majd megkérdezni tőlük, hogy miben tudnak ők segíteni.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2009. november 15. 21:41
    „Ha valaki csak gondozás miatt keresi fel időnként ezt az intézményt, akkor minek rakják ki Kisbácsára? Nem logikusabb lenne olyan helyre rakni, ahol jól megközelíthető? Nem lenne sokkal egyszerűbb pl. a Zrínyi utcai kórházban (ahol a pszichiátriai osztályok is vannak) néhány helyiséget rendelkezésükre bocsátani?

    És mit jelent az, hogy valakiről "a szakorvos hivatalosan igazolja, hogy már nem szorul orvosi kezelésre"?
    Nemegyszer olvastam olyat, hogy felgyújtotta/felrobbantotta a lakását (soklakásos panelházban!) valaki, aki korábban pszich. kezelés alatt állt, de szakorvos szerint már nem szorult további kezelésre.

    Tökéletesen megértem az ott lakók félelmeit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 82-es főúton: egy súlyos sérült

Egy Toyota terepjáró és egy Volkswagen ütközött szombaton a 82-es főúton Veszprémvarsány - Lázi… Tovább olvasom