Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az útfoltozás csupán pénzkidobás

Szabó Jenő a ménfői Világosvár és Tenkes utcák kereszteződésénél tartott rendhagyó tájékoztatót.
Aki autóval jön be Győrbe, vagy a megyeszékhely valamely peremkerületében él, annak elég csak annyit mondani: utak... Mindjárt rávágja a választ: döntő többségük kritikán aluli állapotban van.
Kisbácsa önkormányzati képviselője, Bárány István, illetve Győr-Ménfőcsanak és Gyirmót önkormányzati képviselője, Szabó Jenő tegnap a ménfői Világosvár és Tenkes utcák kereszteződésénél tartott rendhagyó tájékoztatót. A téma sejthető: az utak állapota. A Világosvár utca foltozgatására, kátyúzgatására tetemes összeget költöttek, s meg lehet nézni, tele tengelytörő gödrökkel – hangzott el. – Míg a szomszéd Tenkes utcához remélhetőleg akár húsz évig sem kell hozzányúlni. Megoldott ugyanis a felszíni víz elvezetése, tartós aszfaltszőnyeg burkolja.

A két képviselő – Bárány István és Szabó Jenő – a következőképpen érvelt: önkormányzati alapfeladat, hogy az emberek jó utakon közlekedhessenek, ellentétben például az olyan „fakultatív feladattal", mint a különböző rendezvények támogatása.

Ne olcsó megoldásokat

Ha nincs elég pénz, ahogy jelenleg, inkább arra kell költeni, ami az elsődleges és abban is sorrendet célszerű tartani. Ebben pedig a peremkerületek útjainak rendbetétele az elsődlegesek közé tartozik. Akár hitelek felvételével is javítani célszerű Ménfőcsanak és Kisbácsa állapotán. És nem látszólagosan gyors, olcsó megoldásokkal.

Ha rossz a vízelvezetés...

Szabó Jenő elmondta a tájékoztatón: Ménfőcsanakon tizenhét utcában lennének fontos javítások, míg Gyirmóton háromban szükséges nagyobb ráfordítás.
Kisbácsán nyolcvanhat helyen nélkülözhetetlen az azonnali beavatkozás, míg tizenkét utcában fordult elő az elmúlt hetekben úgynevezett vízbevágás. A meg nem oldott vízelvezetés következtében lajtos kocsival kellett az alkalmi „tengerszemeket" eltüntetni. A kisbácsai utakra idén költött tizenkétmillió forintnak szinte semmi nyoma.

Egy sor példa

Íme a két peremkerület képviselői által összeírt legsúlyosabb úthibákból néhány szemléltetésül. Ménfőcsanakon az Ormos utcai buszmegálló és az úttest közötti szakasz felgyűrődött, balesetveszélyes. A Régi posta út tele kátyúval, megoldásra vár a csapadékvíz-elvezetés. Gödrös a Hajnal utca, míg kátyús az Öreg utca felső szakasza. A Nádasdy utca 13.-nál útbeszakadás vár orvoslásra és a Komlóvölgyi út is rég megérett arra, hogy figyeljenek rá. Gyirmóton a Tiborc, a Kenderföldi és Erdei utcák várnának fejlesztésre.

Bácsán és Kisbácsán a Szitásdomb, a Nádas, a Benedek, a Votinszky, a Csatorna, a Ladik utca állapotára hívta fel Bárány képviselő a figyelmet, aztán sorolta tovább, hogy mely utcákban kellene sürgősen kijavítani az úthibákat. Így a Sövény, a Csalogány, a Bodzás, a Csemete, a Szabadság és a Kalapács utcákban, összesen nyolcvanhat helyen.
A két képviselő azon a véleményen volt, hogy a megyeszékhelynek élnie kellene a pályázati lehetőségekkel, hogy több pénzt költhessen útfejlesztésekre. Nem elaprózva a forintokat, mert a foltozgatással mintha az ablakon dobnák ki a milliókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan az engedély a parkolóházra

Tavaly március helyett mostanáig elhúzódott a győri parkolóház engedélyeztetési eljárása: az óriásgarázs eddig csak próbaüzemmel működhetett. A közelmúltban azonban megkapta a fennmaradási engedélyt, így a tábla szépen csendben lekerült a bejárat fölül. Már csak az úgynevezett telephelyezési engedélyt kell megkapnia a parkolóháznak, aminek várható kiadási dátuma szeptember 11. Tovább olvasom