Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az unió nem hoz seriffhivatalt

Illegális plakátragasztók és roncsautók: ebben az évben ezek hozták a megszokottól eltérő feladatokat a győri közterület-felügyelőknek. Különös változást jövőre az uniós tagságtól sem várnak.
Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina Plakátok: Tavaly az ötszörösére nőtt az intézkedések száma.
Ami talán a legtöbb munkát adta a most már elmúlt évben, az az volt, hogy lényegesen növekedett a gépkocsiállomány, s ezt meg sem közelítő arányban a parkolóhelyek száma – mondta gyors évösszefoglalójában Cseh Ferenc, a Győri Közterület Felügyelet vezetője.

Kevés a parkolóhely

Az ilyesmi, mármint a főként parkolóhelyek hiánya miatti tilos helyen várakozás eddig főként a belvárosra volt jellemző, s aztán már „átterjedt" a nagyobb lakótelepekre. Idén azonban már – érdekes módon – a peremkerületekből is gyakrabban kérték a felügyelet segítségét a krónikusan rossz helyen várakozók ellen, például Győrszentivánról.
Tavalyhoz képest 20 százalékkal növekedett a közterületen a gépjárművel elkövetett szabálysértések száma.

A roncsautók alkonya

Új volt a felügyelet évében, hogy „intézményessé" vált a közterületet indokolatlanul foglaló, csúfító roncsautók elszállíttatása az Alcufer telepére. Nem is a szám a lényeges, hangsúlyozta Cseh Ferenc. Hiszen például 2001-ben 55 kocsit, idén (az új rendelet hatálybalépésétől, júliustól) 54 roncs-

autót vitettek el. Ami igazán fontos, hogy a rendelet adta szankcio-

nálási lehetőségek okán a használhatatlan autójukat eddig csak úgy elhagyók a fejükhöz kaptak, sokan maguk kérték vagy oldották meg az elszállítást. Az Alcufer telepére bevitt roncsok közül tíznek a sorsa lett végleges, vagyis bontás, miután gazdájuk lemondott tulajdonjogáról. A többi 44 roncs még „kiváltásra" vár: tulajdonosaik nem hajlandók a szállítási, tárolási költséget, s persze még a bírságot is megfizetni. Esetükben az utóbbi időszak az ügyvédi felszólításoké volt – most már majd a bírósági szak következik.

Plakátok rossz helyen

Egy másik, a múlt évre jellemző: a korábbinak az ötszöröse lett a plakátragasztók elleni intézkedések száma. Konkrétan 280 intézkedés volt tiltott helyen ragasztott plakátok miatt. Ezek egy része szabálysértés, de zömmel figyelmeztetés a rossz helyre kitett plakátok eltávolítására. Komoly hadakozás ez a plakátolókkal a közterület rendjéért, tisztaságáért: a „ragaszok" állandóan újratermelődnek. S már nemcsak a belvárosban, hanem a peremkerületekben is. (Amint a tilos parkolás. Ebből joggal vonhatnánk le a következtetést, hogy a peremkerületek erősen városiasodnak...)

Mi lesz az EU-ban?

Cseh Ferenc nem vár igazán lényeges változást a közterület-felügyelet munkájában attól, hogy jövőre gyakorlatilag is uniós ország leszünk. Tény, mondja, hogy önkormányzati szinteken is elkezdődött a jogharmonizáció, ám ez nem igazán látványos. Győrben például a közgyűlés összevonta és korszerűsítette az állatok tartásáról és az ebtartásról szóló rendeletét, újdonságként hozzátéve a macskák tartásáról szóló passzusokat. Ilyesmi még várható, ám ezek nem nagy mértékben befolyásolják a közterület-felügyelet munkáját. Szervezeti átalakulás jövőre nem várható, s marad a létszám is. Tény, hogy a még hatékonyabb munkához több közterület-felügyelő kellene – ám elhelyezésükhöz telephelybővítés szükséges... Szóval pénz, pénz.
Kicsit távlatokban is gondolkodva a közterület-felügyeletet mint intézményt nem fenyegetheti a „feleslegesség" veszélye, éppen akkor, amikor az önkormányza-

toknak úgymond nagyobb szerepet kell vállalniuk például a bűnmegelőzésben, bűnüldözésben. És az önálló városi rendőrségek („amerikaiasan" szólva seriffhivatalok) létrejötte még nem mostanában várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nappal parkoló lesz, éjjel garázs

Szinte a Belváros központjában parkoló összes autó befér majd az épülőben lévő győri parkolóházba,… Tovább olvasom