Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Az ÚMVP éve: 300 milliárd vidékfejlesztésre

Magyarország – Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében eddig 21 ezer kedvezményezettet részesítettek támogatásban, több mint 300 milliárd forint értékben – jelentette be Forgács Barnabás.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára elmondta: a tárca folytatta a tavaly már megkezdett, a technológiakorszerűsítést szolgáló intézkedések végrehajtását. A kertészeti ágazatban például gépbeszerzésre, tároló létesítmények építésére és felújítására nyílt lehetőség. A gazdálkodók élelmiszer-ipari beruházások megvalósítására, öntözésfejlesztésre, meliorációra, belvízvédelemre is igényelhettek pénzt az ÚMVP I. és II tengelyének forrásaiból.

A vidékfejlesztést szolgáló intézkedések nagy részét az FVM október 18-án hirdette meg, négy jogcímen. A mikrovállalkozások és a falusi turizmus fejlesztésére, falumegújításra és a vidéki örökség megőrzésére még lehet támogatást igényelni. Forgács Barnabás külön is kitért arra, hogy a támogatandó célok között a legfontosabb a vidéki munkahelyek megőrzése és újak létesítése.

A vidékfejlesztés területén a kistérségi közlekedést segítő modernizáció, köznapi nevén a „tanyabusz" intézkedés az elmúlt hetekben már lezárult. Több mint ezer kedvezményezettnek – önkormányzatnak, önkormányzati társulásnak és nonprofit szervezetnek – nyílt lehetősége 9–21 fő szállítására alkalmas közlekedési eszköz, kisbusz beszerzésére, mintegy 8,5 milliárd forint értékben.

Forgács Barnabás
Forgács Barnabás

Az ÚMVP vidékfejlesztési intézkedéseit a jogcímrendeletek megjelenését megelőzően mind a 19 megyében úgynevezett roadshowk keretében ismertették az érdeklődőkkel. Az ott szerzett tapasztalatok alapján döntött az ÚMVP Irányító Hatósága arról, hogy az eredetileg november 30-án lezáruló pályázati határidőt 2009. január 10-éig meghosszabbítja. A pályázóknak támogatási kérelmük elkészítésére, a LEADER helyi akciócsoportnak pedig az értékelésre egyaránt hosszabb idő áll így rendelkezésre.

Forgács Barnabás felhívta a figyelmet, hogy december 2-án megalakult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanácsa és elnöksége.

Ez a frissen létrehozott szervezet hatékonyan segítheti az ÚMVP intézkedéseinek megvalósítását a helyi tapasztalatok közkinccsé tételével és a tevékenységek koordinálásával a 174 vidéki kistérségben, építve a 96 helyi vidéki közösség tevékenységére.

(Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még három nap és vége

Győr–Budapest - A Megasztár 4. utolsó fináléjáig már csak három napot kell várni, a versenyzők… Tovább olvasom