Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Az újraélesztés nem olyan, mint a biciklizés

Már tizenharmadszor tartották meg Győrben, de még mindig egyedinek számít hazánkban a csecsemő és gyermek sürgősségi ellátás és újraélesztés gyakorlatát oktató továbbképzés. Az ország minden részéből érkeztek a megyeszékhelyre az egészségügyben dolgozó szakemberek, több mint százan.

– Akik nem mindennap foglalkoznak gyermekek sürgősségi ellátásával, azoknak szükségük van időről időre arra, hogy gyakorolják a helyes mozdulatokat. Így éles helyzetekben pillanatnyi töprengés nélkül, szinte automatikusan tudják azokat elvégezni. Sokszor kell gyakorolni például a légzésbiztosítást, mert ez gyakran életmentő – mondta el a képzést megszervező Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány elnöke, dr. Horváth Eszter. A Pécsről érkezett dr. Fónai Fruzsina ezt erősítette meg. Szerinte az újraélesztés nem olyan, mint a biciklizés, amit nem lehet elfelejteni. "Rendszeresen fel kell eleveníteni ezt a tudást, hogy ha kell, biztos kézzel tudjunk beavatkozni."

Azt is felelevenítették a résztvevők, hogy sürgős esetben hogyan juttathatnak be a szervezetbe gyorsan gyógyszereket, folyadékot. Gyermekmentéssel foglalkozó mentőápolók segítették bábukon gyakorolni a mellkasnyomást és azt, hogyan távolítható el a megfelelő mozdulattal a lenyelt idegen tárgy. Mivel azonban a legprofibb gyakorlóeszközök sem biztosítják azt az érzést, amit a valóságban jelent az orvosnak az életmentő beavatkozás, altatott állatokon is elismételtek néhány módszert.

Pesti József és Doroszlai Richárd segítették bábukon gyakorolni a lenyelt idegen test eltávolítását és a mellkasnyomást.
Pesti József és Doroszlai Richárd segítették bábukon gyakorolni a lenyelt idegen test eltávolítását és a mellkasnyomást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb képek a győrújbaráti löszfal omlásról

A Lánglovagok közölt újabb fotókat arról, hogyan omlott a löszfal Győrújbaráton. Tovább olvasom