Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az új vasúti menetrenddel új IC indul Győrből: debütál az Arrabona

A német S-Bahn alapján mostantól számozást kapnak a Déli pályaudvarról Győrbe induló vonatok.


Mielőbb a december 15-én életbe lépő új vasúti menetrend elemzésének nekiveselkednénk, fontos megjegyezni: a MÁV viszonylatszámozást vezetett be az 1-es, 12-es, 30-as és 40-es vasútvonalakon. Ez az újdonság érinti megyénket, hisz az 1-es vasútvonal a Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom.

Az elképzelés szerint a könnyebb és egyszerűbb tájékozódás érdekében vezetik be új rendszert, továbbá ezzel is erősíteni kívánják a vasút szerepét az elővárosi forgalomban. A magyar viszonylatszámozás a német S-Bahnt (városi gyorsvasút) koppintja szolidan, más kérdés, hogy ettől még a két szolgáltatás színvonalát minden bizonnyal nem lehet egy lapon említeni jó ideig.

A lényeg: a MÁV a szóban forgó négy vonalon ezentúl legfeljebb négykarakteres betű- és számsorral jelzi, hogy az adott vonat merre közlekedik és hol áll meg. A számok útvonalat jelölnek, a betű pedig vonatnemet.

A szűkebb pátriánkat érintő az 1-es vonal járatai a 10-es számot kapták, így a menetrendeken és a szerelvényeken mindegyik szám kétjegyű lesz. Ezen a vonalon a mindenütt megálló, kék jelzésű személyvonat az S10, míg a zöld jelzésű, gyorsított személy a G10 feliratot kapta.

"Az utasok első ütemben a Déli pályaudvaron és a kapcsolódó elővárosi vonalakon találkozhatnak a viszonylatszámozással, amelyet a vasúttársaság a tapasztalatok értékelése után az összes vonatra kiterjeszthet majd" - tudta meg a kisalfold.hu a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.


Íme, az első négy számozott vonal - forrás: www.vonatosszeallitas.hu
Íme, az első négy számozott vonal - forrás: www.vonatosszeallitas.hu

A viszonylatszámozásról ide kattintva olvashatnak bővebb elemzést!

Az új menetrend legfontosabb megyei vonatkozása, hogy a MÁV-START Új IC-járatot indít a folyamatosan növekvő utasforgalmú Győr-Budapest útvonalon. A Győrből kora reggel (6.18) induló Arrabona IC utasai már nyolc óra előtt megérkeznek mostantól a fővárosba, míg Budapestről Győrbe további esti indulási (20.10) lehetőséget ad az ingyenes internetet is biztosító, új IC.

Szintén fontos változás, hogy újabb közvetlen railjet közlekedik Münchenbe a Keleti pályaudvarról 9.10 órakor az egyre bővülő németországi utasforgalom jobb kiszolgálása érdekében. A vonat délelőtt 10 óra 31 perckor áll meg a kisalföldi megyeszékhelyen. A Dacia nemzetközi gyorsvonat pedig ezentúl Bécs és Bukarest között egész évben az utazók rendelkezésére áll.


A Déliből érkező, számozott vonatot Olvasónk már le is kapta a győri pályaudvaron
A Déliből érkező, számozott vonatot Olvasónk már le is kapta a győri pályaudvaron - fotó: Winkler Ágoston

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvette a ruhákat az üzletben, így próbált fizetés nélkül lelépni a győri férfi

Ha jól számoljuk, akkor három nadrág volt a férfin. A sajátja és kettő, amit el akart lopni. Tovább olvasom