Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az új nyelv mellé labort nyithattak

Töltéstava - Nyelvi laborral bővült a Fiáth János Általános Művelődési Központ. Idén szeptembertől a német mellett az angol is szerepel a tantervben, mint második idegen nyelv. Az intézmény továbbra is ökoiskolaként működik.
Napjainkban, amikor iskolabezárásokról és összevonásokról lehet hallani, jó tudni azt, hogy vannak települések, ahol a fenntartónak fontos az intézmény korszerűsítése.

A töltéstavai Fiáth János Általános Művelődési Központban a napokban elkészült a 14 fős nyelvi labor, mely 1,3 millió forintba került.

Mivel pályázati pénzt erre nem lehetett nyerni, a labor költségét teljes egészében a helyi önkormányzat állta.

Mindez azt is lehetővé tette, hogy bevezették az angolt, mint második idegen nyelvet az iskolában, továbbá egy győri nyelviskolával folytatott tárgyalásnak köszönhetően az új labort hétvégenként bérbe adják nyelvoktatás céljára. Ezzel igyekeznek a falubelieknek lehetőséget adni arra, hogy helyben sajátíthassák el az idegen nyelvet. Takácsné Farkas Erzsébet igazgató természetesen nagyon örült, hogy egy újabb fejlesztés valósult meg az intézményben.

A Fiáth János Általános Művelődési Központban a napokban készült el a 14 fős nyelvi labor 1,3 millió forint saját forrásból. Fotó: B. A.
A Fiáth János Általános Művelődési Központban a napokban készült el a 14 fős nyelvi labor 1,3 millió forint saját forrásból. Fotó: B. A.

– Az elmúlt években mindig is törekedtünk arra, hogy egy kicsit többek legyünk, mint egy egyszerű iskola. Ennek meg is felelünk, hiszen az elmúlt év nyarán a töltéstavai és a győrsági önkormányzat társulási megállapodást kötött. Ez azt jelenti, hogy a helyi iskola és óvoda mellett új tagintézményként a győrsági iskola és óvoda is az ÁMK tagja lett. Az alsó tagozatos kisdiákok továbbra is megszokott helyükön, Győrságon járhatnak iskolába, míg a felsősöket reggelente iskolabusz szállítja a gesztor intézménybe – mondta az igazgatónő, aki hozzátette: mára erős tanári kar alakult ki az iskolában, s ennek már az eredményei is érzékelhetőek. Idegen nyelvben és atlétikában is volt országos hatodik helyezett diákjuk, míg rajzból tavaly egy nyolcadikos korcsoportjában megnyerte a szlovákiai Galántán a drogmegelőzés témakörében kiírt pályázatot. A továbbtanulási arány is nagyon jó s a gyereklétszám is nőtt.

– Nagyon jó a kapcsolat az intézményegységek között, ezért a Napraforgó Óvodába járó kisgyermekek részére német nyelvből heti egy alkalommal ráhangolást tart a némettanár, valamint néptáncoktatást is szerveztünk a sok más színes program mellett, melyek ingyenesen vehetők igénybe – folytatta az igazgatónő.

A művelődési központ látja el a település közművelődési feladatait is. Könyvtári intézményegységük nemcsak az iskolai, hanem a települési szolgáltatást is biztosítja.

A Fiáth János Általános Művelődési Központ továbbra is ökoiskolaként működik. A diákönkormányzattal együttműködve történik a szelektív hulladékgyűjtés, örökzöldekből sziklakertet alakítottak ki, az idei tanévben pedig a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt. A fejlesztő- és gyógypedagógusoknak köszönhetően pedig mind a négy telephelyen a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is szakképzett szakemberek foglalkoznak.

Olvasóink írták

  • 1. PrettyWoman 2008. október 18. 16:34
    „A páromék csinálták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Duna az európai integráció kék szalagja

Győr - A gimnáziumi és szakképzési helyzetről, a brüsszeli Duna-konferenciáról és aktuális… Tovább olvasom