Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Az új miniszter az utolsó reményük

Sokoróalja - Bár szinte semmi esélyük, nem adják fel az elkerülőszakaszok megépítéséért kezdett küzdelmet a sokoróaljai települések: Tét, Gyarmat és Győrszemere. Reményt jelent számukra, hogy a szaktárca élére kinevezett új miniszter, Molnár Csaba győri.

A 83-as főút Győr és Pápa közötti részének felújítását a pápai reptér NATO-bázissá válása sürgeti. A közbeeső településeknek azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a jelenlegi nyomvonalat fejlesztik vagy elkerülőszakaszok épülnek Tétnél, Gyarmatnál és Győrszemerénél is. Csak az utóbbi változatot tartják megvalósíthatónak.

„Bár olyan tájékoztatásokat kaptunk, miszerint szinte semmi esélyünk az elkerülőkre, az utolsó pillanatig megteszünk mindent, amit csak lehet" – mondta Baráth Béla, Gyarmat polgármestere.

„Nem adjuk, nem adhatjuk fel, a lakosok nyugalma, biztonsága a fontos. Már csak azért is tovább próbálkozunk, lobbizunk, mert pápai származású a miniszterelnök, győri az új közlekedési miniszter. Ez reményt jelent számunkra" – folytatta Baráth Béla, Gyarmat polgármestere és hozzátette: nem is tudni, milyen széles NATO-járművek közlekednek majd Pápa és Győr között, de az biztos, hogy naponta mintegy kéttucatnyi növelné a forgalmat. „Az itt lakók ablakaik alatt dübörögnének?" Baráth úgy véli, nagyon hamar élhetetlenné válna a falu, tarthatatlanná a forgalmi helyzet. „Ha a rossz alapra kerül új réteg a jelenlegi nyomvonalon, megint hamar rossz állapotba kerül az út, ha az alapot is felszedik, az már annyiba kerül, mint egy új út" – állítja a faluvezető, aki úgy tudja: a két változat között négymilliárd forint a különbség, de mivel uniós támogatásról van szó, tíz százalékát kellene az államnak önköltségként előteremtenie.

A 83-as főút megyénkbeli szakaszán a forgalom a közelben élők szerint már most is alig elviselhető, a közlekedés ezen a szakaszon veszélyes. Felvételünk Tétnél készült.Fotó: Bertleff András
A 83-as főút megyénkbeli szakaszán a forgalom a közelben élők szerint már most is alig elviselhető, a közlekedés ezen a szakaszon veszélyes. Felvételünk Tétnél készült.Fotó: Bertleff András

Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere elmondta: a falu csatornázására beadták a pályázatot, de ha felújítják a 83-ast a jelenlegi nyomvonalon, azt nem bonthatják meg, azaz nem valósulhat meg a csatornázás. Tudja, hogy vannak indokoltabb elkerülőszakaszok, mint az övék, de azt előbb-utóbb meg kell építeni. „Akkor már nem érné meg most? Mi az olcsóbb? Megrepedező házak? Megbetegedő emberek?" – teszi fel sokatmondó kérdéseit a faluvezető, aki szintén abban bízik, hogy a szaktárca új vezetője győriként jobban megérti helyzetüket. Akárcsak Szabó Ferenc, Tét polgármestere, aki szeretné is, hogy együtt megkeressék Molnár Csabát. Mikor kinevezéséhez gratulált neki, akkor is arra kérte: ne feledkezzen meg a 83-asról, az út mellett élők gondjairól.

„Nekünk az a dolgunk, hogy képviseljük a helyiek érdekeit, a lakosság pedig már annyira veszélyesnek, elviselhetetlennek tartja a főút jelenlegi állapotát, forgalmát, hogy egészen hamar megmozdulások várhatók, tiltakozásokat tartanak, ha nem kapnak valami biztató hírt" – szögezte le Szabó Ferenc, aki eleve halva született gondolatnak tartja a jelenlegi nyomvonal erősítését, szélesítését. „Kerteket vennének el az emberektől, házaikat bontanák le? Közben nem is lenne drágább az elkerülő, ha a szükséges közműcseréket is beleszámítják a jelenlegi nyomvonal felújításába."

Igyekeztünk megkeresni a témában Molnár Csaba minisztert. Kérdésünkre a szaktárca kommunikációs osztálya válaszolt: „Ahogy arról a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium korábban is tájékoztatást adott, pillanatnyilag sem a rendelkezésre álló források mértéke, sem a befejezési határidő szempontjából nem tekinthető reálisnak az elkerülőút építése, ugyanakkor a tárca még vizsgálja a lehetőségeket."

Olvasóink írták

 • 9. MTT 2008. december 15. 12:31
  „Tudjátok mikor lesz ebből valami? Majd egyszer...a következő életben.Dátumot, felelős vezetők egyike sem (óvatosságból ) ejt ki a száján. Én ott nőttem fel a 82.-es mellett, ménfői születésű vagyok, tudom, mi forgalom halad ott. Most "eben-guba" mert a 81.-es mellett lakom közvetlenül a főút mellett. Nem kispálya. Dübörögnek a több-tíz tonnák. Ez van. Közlekedni nekik is kell valahol, de az utak csak le vannak amortizálva, széjjel vannak gyúrva, felújításról meg csak vetítés, vakítás, mellébeszélés hangzik el minden fórumon. Sajnos a Balkán leelőzött minket, ott az utak járhatóbbak mint nálunk bármelyik nemzetközi TIR főútvonal. lsd: 81.-es főút....”
 • 8. Poltergeist 2008. december 15. 10:37
  „Na akkor az utolsó remény is elszált.”
 • 7. 19741031 2008. december 15. 06:28
  „Felújítani a 83-ast??!!
  Hova akarnak szélesíteni? ?gy is nagyon közel vannak a házak néhány helyen, esetleg úgy lehetne, hogy néhol a nappaliban dübörögnének a kamionok.
  Az amerikai harci jármüvek meg csak úgy férnének el, ha teljesen leállítanák a forgalmat, amíg a konvoj elhalad.
  Kíváncsian várom, mit találnak ki a "nagyok".”
 • 6. kutykurutty 2008. december 14. 22:57
  „Tehát megállapíthatjuk, hogy ezzel minden reményünk elszállt.”
 • 5. Ivy 2008. december 14. 20:19
  „Én szemerei vagyok, sokszor alig lehet átmenni a főút egyik oldaláról a másikra. Rengeteg a kamion. Általában minden héten van baleset, elég sok kereszt van már a főút mentén..... Azt meg egyáltalán nem értem, hogy akarnak pl. a falun belül szélesíteni, hisz minkét oldalon közel vannak a házak. Van akinek talán elbontanák a házát? Vagy pl. a temetőnél elbontják a sírokat? Sajnos a főút mentén lakom, rettegek attól, hogy vmikor a házba betéved egy kamion.....”
 • 4. 49. 2008. december 14. 11:08
  „A jelenlegi nyomvonal fejlesztése nem megoldás a 83-as útra. Én győri vagyok, nem lakom egyik említett településen sem, tehát ezen a téren nem érdekem az elkerülő megépítése, azonban sokat járok Pápa és Győr között, és tudom, hogy ez az út, már most is túlterhelt, keskeny, és vannak szakaszok ahol nagyon rossz.
  Ha erre az útra még nagyobb forgalmat karnak ráterhelni, akkor az ország ,,halálútja" lesz.
  Már egyszer írtam, hogy a pápai és a győri elkerülő szakaszon, ami kb. 35 km, 28 kamion jött velem szemben. Tudtam számolni, mert előttem egy lassú jármű ment, amit a szembejövő forgalom miatt nem lehetett előzni.
  Ha lehetőségem van, akkor csak vasárnapra teszem az autózásomat, mivel a szombati kamion stop megszűnt. Nagyobb az esélyem, hogy élve oda- vissza eljutok.”
 • 3. raffy2 2008. december 13. 21:16
  „az utolsó bekezdést elolvasva,megállapítható,hogy a pápai gyerek,és molnár csaba is szarik az egész dologra.”
 • 2. hp 2008. december 13. 19:10
  „Tisztelt téti Lakosok!
  Az elkerülő út megépítése érdekében aláírásgyűjtés kezdődött. Kérünk mindenkit aláírásával megerősítve járuljon hozzá az elkerülőút megépítéséhez!”
 • 1. ZéZé 2008. december 13. 16:35
  „Remélem lesz valami az elkerülő szakaszokból.
  Évről évre feltűnően nő a forgalom.
  A kanyargós részeken két kamion szinte el sem fér, elég életveszélyes csak mögöttük menni is...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új liberális program kell!

Tovább olvasom