Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Az új kastélyt régi pompájával használják

Sport, kultúra, foglalkoztatás – Csikvánd szinte minden területen pályázott és nyert is támogatást. Több mint hatvanmillió forintból több álmát is megvalósította az elmúlt évben.

A települések joggal büszkék azokra a fejlesztésekre, amelyeket szorgalmuknak, leleményességüknek köszönhetően valósítottak meg. Csikvánd több pénzt nyert pályázatokon, mint amennyi az éves költségvetése – ez dicséret a falu vezetésének, s egyben előrevetíti azt is, hogy a cikk jó példák sorával szolgál.

A helyi piacnak a kastéllyal szomszédos park ad otthont, a tavasz kezdetével élni fog ez a terület – mondja Kozma Tibor polgármester.
A helyi piacnak a kastéllyal szomszédos park ad otthont, a tavasz kezdetével élni fog ez a terület – mondja Kozma Tibor polgármester.

Kozma Tibor polgármester a kastélyfelújítással kezdi: 32,3 millió forintból látványos változáson ment keresztül az épület. Ma már ifjúsági és szabadidőközpontként használják a helyiek, legutóbb egyébként esküvőt is tartottak az évszázados téglákkal kirakott pincehelyiségben.

A helyi piacnak a szomszédos park ad otthont, a tavasz kezdetével élni fog ez a terület. Közmunkások takarították ki a korábban gazos területet, s itt kell megjegyezni, hogy Csikvánd valóban példát mutat arra, hogy a közmunkaprogrammal látványos eredményeket lehet elérni.

A szőlőhegyen például 62 év után a közelmúltban állították vissza a kapukat. S maradva a szőlőhegynél: a Kisalföld nemrég számolt be arról, hogy a pincesor több mint félszáz pincészetében kötötték be az áramot.

Ez a beruházás 18 millió forintba került, de az összeget a szolgáltató állta – nyilvánvalóan azért az ügyfélkörért, amelyet ezzel nyert.

A falu a LEADER-pályázatokon rendre sikerrel szerepelt és szerepel: az ifjúsági és szabadidőközpontra 4,7 millió forintot nyert, amelyet 1,5 millió forint önrésszel egészített ki.

A csikvándi focicsapatok meghatározóak a megyei III. osztály bajnokságában, a dobogó valamely fokára mindig felállhatnak. A sportegyesület (szintén LEADER-pénzből, egymillió forint értékben) labdafogó hálót vásárolhatott.

A községbe érkezőket üdvözlőtábla fogadja, és szintén fontosak a turisztikai információs táblák és pihenőpadok is, amelyeket minden bizonnyal értékelni fognak azok a vendégek, akik mondjuk a forraltbor-fesztiválra érkeznek.

Legutóbb esküvőt is tartottak az évszázados téglákkal kirakott pincehelyiségben. Fotók: Bertleff András
Legutóbb esküvőt is tartottak az évszázados téglákkal kirakott pincehelyiségben. Fotók: Bertleff András

A tavaszi rendezvény a Sokoró egyik legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát. A falu és a faluban élők vidám életszemléletét jól mutatja az is, hogy amikor korábban rákérdeztünk arra, miért tavasszal invitálják forralt borra a látogatókat, rövid, de egyértelmű választ kaptunk: "Csak."

Egy biztos: a helyi borokból készült melengető italt aznap sok százan fogyasztják.

Végül még egy fejlesztés a cikk végére: májusra elkészült a Rábától a Sokoróig tartó turistaútvonal, ami újabb érvvel szolgál arra: érdemes a Téti kistérséghez tartozó faluba ellátogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék Futás: autistákért a győri belvárosban

Jótékonysági futást és gyaloglást szerveznek április 2-án a győri belvárosban. A rendezvénnyel az… Tovább olvasom