Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az új győri színidirektor nyitott ajtót ígér

Győr - Nagy Viktor irányíthatja a Győri Nemzeti Színházat 2008 júliusától öt éven keresztül – hirdette ki a közgyűlés zárt ajtók mögött meghozott döntését Borkai Zsolt polgármester csütörtök este kilenc órakor.
A közgyűlés zárt ülésen, negyed óra alatt döntött

(Az ülés azért volt zárt, mert személyi kérdésről volt szó.) A napirendi pont tárgyalása mindössze negyed órán át tartott. A Kisalföld úgy tudja, hogy 22 képviselő igennel, 10 nemmel szavazott.

Nagy Viktor ezt követően a sajtó munkatársainak gyűrűjében elmondta: hosszú távon szórakoztatva tanító, korszerű népszínházat szeretne a városban. Kijelentette azt is, hogy a legfontosabb értékeket mindenképpen megtartaná. Ezek közé a zenés műfajok erősségét és a magas színvonalú társulatot sorolta. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a sikertelenül pályázó jelenlegi megbízott igazgató, Forgács Péter sorsa, azt válaszolta: ez elsősorban Forgács Pétertől függ. „Néhány éve játszott Miskolcon egy általam rendezett darabban. Pozitív gondolatok élnek bennem vele kapcsolatban" – mondta Nagy Viktor.

A zárt ülés után fogadta a gratulációkat Nagy Viktor

Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház új igazgatója az újságíróknak azt is elmondta: első feladataként mindenkivel szeretne beszélgetni az intézményben, a portástól a színészekig, és szeretné megismerni az intézményt. „Az én ajtóm mindenki számára nyitva lesz, fizikai és szellemi értelemben is" – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy mit szól a már kihirdetett jövő évi műsortervhez, azt válaszolta, erről részleteket még nem ismer. Újságírói érdeklődésre beszélt arról is, hogy egy színháznak csak használ, ha budapesti sztárszínészek is megfordulnak benne időnként. Jó példaként Szolnokot említette.

Gergely erre számított

A közgyűlés ülésére a négy pályázó közül Nagy Viktoron kívül csak Gergely László jött el, Forgács Péter jelenlegi és Korcsmáros György volt igazgató nem jelent meg. Az „eredményhirdetés" után lapunk megkérdezte Gergely Lászlót érzéseiről. „Nem vagyok csalódott. Erre számítottam" – mondta.

Vesztes és nyertes: Gergely László és Nagy Viktor a döntés kihirdetése előtt. Fotó: Krizsán Csaba
Vesztes és nyertes: Gergely László és Nagy Viktor a döntés kihirdetése előtt. Fotó: Krizsán Csaba

A közgyűlés döntésére a Magyar Szocialista Párt frakciója azonnal közleményben reagált. Ebben sajnálattal állapítják meg, hogy „a Fidesz nem az új többség, nem az erős Magyarország, hanem Kövér László és Orbán Viktor pártja". „Most ismét láthatjuk, hogy a győri Fideszt a fővárosból marionettbábuként rángatják, leginkább jobbra. A Fidesz a természetes szakmai építkezés helyett a pártkatonák hadrendbe állítását tartja fontosabbnak, mit sem törődve a győri művészeti-kulturális élet jövőjével" – olvasható a közleményben, amelyben a döntést kulturális diktatúrákat idézőnek nevezik. (Ezzel feltehetően arra utalnak, hogy három hete a helyi Fideszhez és KDNP-hez közelálló NE-felejcs Polgári Egyesület azt állította: Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnöke azt az utasítást hozta Győrbe, hogy Nagy Viktor pályázata nyerjen. A Fidesz ezt cáfolta.)

Alultervezés vagy óvatosság

A színházválasztásról szóló napirendi pontot negyed óráig tárgyalta a közgyűlés, a megelőző 29-et csaknem hat órán át. A város tavalyi gazdálkodásának zárszámadásáról hosszú vita zajlott. Kun András szocialista frakcióvezető az ötmilliárdos pénzmaradványra hivatkozva úgy vélte, a számok őket igazolták, mert a tavalyi költségvetés tárgyalásakor az alultervezettségre figyelmeztettek. A politikus megerősítette sokat hangoztatott véleményüket, hogy lenne lehetőség a helyi adómértékek csökkentésére. Megemlítette, hogy 15,8 százalékkal több iparűzési adó folyt be 2007-ben a tervezettnél. Kun András a szabad pénzmaradványból 329 millió forint átcsoportosítását indítványozta, a strand vízforgatójára, a 82-es főút új bevezetőszakaszának előkészítésére, valamint – a munkaerőhiány enyhítésére – a lakásmobilitást segítő kiadások növelésére. Rajta kívül több szocialista képviselő tett kisebb összegeket érintő javaslatot.

Kalmár Ákos, a pénzügyi bizottság elnöke (Fidesz) azt mondta, hogy az alultervezettség vagy az óvatos tervezés olyan, mint a félig tele, félig üres pohár problémája. Ő úgy vélte, hogy bizonytalan tételek költségvetésbe állítására nincs semmiféle indok, és szerinte a számok azt bizonyítják, a tavalyi büdzsé végrehajtható volt, a gazdálkodás pedig takarékos és jó. A testület az MSZP-s módosító indítványokat sorra leszavazta, az eredeti előterjesztést pedig elfogadta.

Sokáig tárgyalták a képviselők a nagy beruházások helyzetéről szóló tájékoztatót is. A nézetkülönbség tárgya a Szigetet és Révfalut összekötő majdani híd volt. Eredics Imre (MSZP) úgy vélte, a város új közlekedési dugókat tervez be azzal, hogy csak kétszer egysávos hidat szán a Mosoni-Duna fölé, ráadásul olyan műszaki megoldással, amely kizárja a későbbi bővítés lehetőségét. Kalmár Ákos újvárosi képviselőként azt hangsúlyozta, hogy az új műtárgy semmiképp se legyen kétszer kétsávos, mert nagy átmenő forgalom zúdulna a környékre. Jelezte, hogy a hidat a kamionok nem használhatják majd. Borkai Zsolt polgármester elmondta: az előkészítés megfelelő ütemben zajlik. „A város mindent megtesz azért, hogy ez a híd megépüljön" – tette hozzá.

Kegyeleti emlékpark

A közgyűlés több kisebb ügyben is határozatot hozott. A jobboldali többség megszavazta, hogy a Bisinger sétányon a meglévő Golgota emlékműből, a már épülő Országzászló emlékműből és a virágóra helyén felépítendő kettős keresztből nemzeti kegyeleti emlékpark jöjjön létre. A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Győri Rendőrkapitányság vezetőjének Horváth Csaba alezredest – volt mosonmagyaróvári rendőrkapitányt – nevezzék ki. Horváth Csaba egyébként megbízott vezetőként február 1-jétől már betölti ezt a posztot. Döntés született arról is, hogy pályázatot írnak ki a jegyzői posztra.

A képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el az Égáz-Dégáz tájékoztatóját az idei vezetékrekonstrukciós tervről. A gyakori meghibásodások miatt felújítást kell végezni a Lajta utca mindkét oldali szervizútján, a Lomnic utcában, a Török István utcában, valamint a Szigethy Attila út szervizútjának Szabolcska utca és Tihanyi Árpád út közötti szakaszán. Az útépítésekkel összhangban lesznek munkálatok a Buda utcában (a Bartók Béla út és a Corvin utca között), a Csokonai utcában (a Szigethy Attila út és a Jósika utca között), a Liezen-Mayer utcában (a Szigethy Attila út és a Somogyi Béla utca között), a Vörösmarty utcában (a Rákóczi utca és a Bástya utca között), illetve a Berzsenyi utcában.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Valaki 2008. április 20. 09:14
  „Na látod, ezért demokratikus a polgári oldal, mert kiderülnek a dolgok! Nálatok komcsiknál soha sem derült ki semmi, mert gondosan eltitkoltatok mindent. Mesélnél pl. az elkomonizált Frigyes-laktanyáról?”
 • 26. joco1 2008. április 20. 06:52
  „Valaki: Nálatok meg az az alapkövetelmény ,hogy komcsizatok? Más érvetek nincs. Érdekes a szélsöjobbos legtöbbje hasonloan szokott reagálni mint te. Komolyan Nektek az a "demokrácia" ha fentről megmondják, hogy Ti mit akartok? és Ne-Felejcs.Bocsi és még egy kérdés: Miért van az, hogy a györi közgyülésben minden honapban minimum egy balhé "kiderül"/napvilágra kerül?”
 • 25. Korrekt10 2008. április 19. 21:00
  „VILLMA -NÉNI KEDVES!.....akor már csak egy kérdés van; ki-kik rakták össze az egyesületet akik szavaztak? :))”
 • 24. patko 2008. április 19. 17:13
  „Jó lenne,ha a vitázók azt is leirnák.hogy évente hány darabot néznek meg,volt e életükben szinházbérletük és mindjárt kiderülne,jogosultak e bármilyen véleményt megfogalmazni.
  Egymást mínősíteni,hovatartozástól függetlenül primitiv dolog,ez valóban jelez egyfajta IQ-t.”
 • 23. load 2008. április 19. 16:43
  „22. Lévai János
  Ebben a történetben most a nagybajszú pápai gyerek volt az "aczélelvtárs".
  És ezt nem én mondom, hanem a NE-felejcs Polgári Egyesület.
  Itt olvashatod:
  [url]http://www.gyorinap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=758&Itemid=46[/url]”
 • 22. Lévai János 2008. április 19. 11:26
  „Elképesztő a győri szocialisták reakciója a szinházigazgató személye miatt!Az a párt beszél pártkatonákról,akinek mindig is sajátja volt a jó és megbizható elvtársak pozicióba helyezése!Pártalapon,elvtársi érzésektől vezérelve.Az alma nem esik messze a fájától.
  Győr polgári város és az is marad.A szocialisták 16 éves regnálása meglátszik a városon.Lelakták és eladták amit lehetett!
  Fájó számukra,hogy Aczél elvtárs már nem "segithet".Nekik.Némi
  vigasz,hogy a szinház legalább kivülről szocreál maradt”
 • 21. Valaki 2008. április 19. 07:36
  „joco1, nem kéne fideszfóbiádat kezeltetned? Tipikus maszopos keretlegény vagy 0 IQ-val, ráadásul az Édes Anyanyelvünkkel is hadilábon állsz. Nálatok komcsiknál ez alapkövetelmény? :)))”
 • 20. joco1 2008. április 19. 06:40
  „villma: szerinted a fidesz felső körei a megfelelő és hiteles "szakmai tanács"?Tudod ha már egy jobb oldali-és a helyi hatalomhoz közel álló-civil szervezet is tiltakozik, söt ök reagálnak elöször a "felső fidesz vezetés" utasitására, talán érdemes Neked is elgondolkodni. Lehet, hogy a Te "demokrácia" felfogásod azt jelenti, hogy megmondják Neked hogy mit gondolj, de a többség maradi, szereti ö saját maga eldönteni, hogy ö mit akar gondolni.”
 • 19. Diko 2008. április 18. 16:07
  „Nem gondoljátok, h nem politizálni kéne! Hanem belegondolni, h ki járt most rosszul! Ez alapján Forgács csak ennyi volt? Pedig sokat, sőt rengeteget köszönhetett neki a színház!”
 • 18. villma 2008. április 18. 14:46
  „Állítsátok már le magatokat, ne csináljatok itt politikai csatateret!
  Inkább pillantsatok vissza a színháztörténetre, nem jellemző ,hogy
  színházigazgatókat népszavazás útján neveztek volna ki.
  Ha igaz az, hogy a szakmai tanács egyértelműen Nagy Viktor Pályázatát találta a legjobbnak, akkor fogadjátok ezt el, és ne hőbörögjetek. Nem dolgotok ítélkezni arról, akit nem ismertek, nem dolgotok minden áron politikai acsarkodásokkal szítani a hangulatot.”
 • 17. sziszifusz 2008. április 18. 12:53
  „Ez a szadesz nem az a szadesz,-ez a SZADESZ,kedves aranyos -tájékozott,elfogulatlan és nem kövér dróton rángatott csahos kutya.Nem.Épelméjű.Magyar.A lelke sem idegenszívű.Széleslátókörű mint igaz magyar,olyan aki bírja szereket,jól üli a lovát és most összehangolva.Mert ami összenő,az össze nő!”
 • 16. Boróka 2008. április 18. 12:39
  „Zárt ülésen kívül/ a "zárt osztályról" mondom Nektek: itt már a szar is le van szarva!!!”
 • 15. joco1 2008. április 18. 09:58
  „becsületes nevü "szadesz"(7,9)Nem érted, hogy itt nem arrol van szo amit irogatsz?Kérdés/nem kijelentés: akkor te is náci vagy? Ja és én érveket soroltam fel a te kicsinyes nácizó/faisztázó irásjeleid ellenébe.És te?”
 • 14. Frankieboy 2008. április 18. 09:55
  „Tarol az úthenger, kéz kezet mos ....... Lesz még egyszer ünnep Győrben ....”
 • 13. SZADESZ 2008. április 18. 09:36
  „Ja, és kérem, ne 7esnek nevezzenek van becsületes (:D) nevem: szadesz!

  joco1: demagóg leszek, vállalom (ugyanis rájöttem, hogy ma ez a divat!): azért, mert nem a NÁCIK, Kurcsány és bandája, - és a behülyített szavazópolgárok - számára nem megfelelő embert választottak meg, sajnálom, ezt is a NÁCIK vezették be: hogy lehet az, hogy volt KISZ-titkárok, mszmp vezetők, akik miatt itt tart az ország, még ma is zsíros állásban tevékenykednek az ország tönkretételén!!!

  ÉBREDJ FEL, MAGYARORSZÁG!”
 • 12. szadesz 2008. április 18. 09:30
  „Demagógus!
  Mi ocsmány? Kurcsány lenácizhat engem? ŐK ÉS A SLEPPJÜK A NÁCI!
  Ha fáj az igazság, sajnálom, meg azt is, hogy pedagógus névvel írt! Ez a szégyen!
  Sajtószabadság? miért csak a NÁCIKnak szabad leírni azt, amit akarnak? Már kezd elegem lenni a NÁCI észosztásból! Néha hallgassák meg a NEM NÁCI véleményt is!
  A "patinás"? hááááát... objektívnek nem objektív, aktuálisnak ritkán nevezném, a komcsik talpnyalója: yes, ha ettől patinás
  Kipufogógáz? Balogh és bandája ezt sem oldotta meg? hmmm, de sebaj, hisz ez is Borkaiék hibája!
  egy másik demagógus

  ui: Ébredj fel MAGYARORSZÁG”
 • 11. joco1 2008. április 18. 09:22
  „7.es és az ügyet "kirobbanto" jobboldali civil szervezet az is balos fasiszták vagy csak egyszerüen komcsik? Vagy a jelöltedre nem szavazo Györiek ezres tömege is azok. Nyugodj meg Kaposváron is hasonlot készül csinálni a "felsöbb" és helyi fidesz.Kiakarja/kifigja nevezni Schwajda Göyrgyöt, pedig ott is van a helyiek álta elfogadott/kiprobált saját jelölt.Különben és szadesz, nem a jobboldalt szidjuk hanem olyanokat mint te,valamint helyi fidesz önkormányzati/(és)felsöbb vezetés pártállami modszereit.”
 • 10. todoer 2008. április 18. 09:19
  „Méghogy csak az átkosban volt kézivezérlés ? Gondolom ezután több önkormányzati pénzt kap a színház hogy jusson a pártnak is .
  .Nagy Viktor pedig bizonyítson , nem ellene hanem a megválasztásának módja ellen van kifogásom . Egyébként mi van ha Korcsmáros Gy megnyeri a münkaügyi pert ? Gondolom fizet a város azaz mi , mint a katonatiszt . Lehet hogy ezért árulják az önkormányzati lakásokat ? És ha mind elkelt megszűnik az Inszol is ?”
 • 9. polgár2 2008. április 18. 08:50
  „Üzenem az emlékparkot megszavazó döntéshozóknak, hogy töltsenek el 1-1,5 órát úgy du 3 és 6 óra között a Bisinger sétányon belélegezve azt a masszív kipufogógázt.”
 • 8. pedagógus 2008. április 18. 08:47
  „Ami ezen az oldalon történik,az túl megy a sajtószabadságon! Ez már nem szabadság,hanem SZABADOSSÁG! Hogyan kerülhet ilyen ocsmány hozzászólás egy patinás lap internetes oldalára, mint a 7. "szadesz"-esé?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei öngyilkosok: Sokan kötél által, otthon

Győr-Moson-Sopron - Az elmúlt hét évben 579 öngyilkos volt a megyében, ebből az utóbbi négy évben… Tovább olvasom