Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az új belvárosi behajtási rendelet kiverte a biztosítékot a vállalkozóknál - videó

Közel 60 győri belvárosi vállalkozó írta alá, s küldte el tiltakozását a Városházára a szeptembertől életbe lépő behajtási rendelet miatt. Németh Zoltán alpolgármester szerint a régi és az új rendelet között nincs nagy különbség, csak most szigorúan betartatják a törvény szavát.

A június végén elfogadott, szeptember elején életbe lépett új győri parkolási rendelet kapcsán több mint hatvan belvárosi vállalkozó jutatta el tiltakozó levelét a napokban Győr polgármesterének, Borkai Zsoltnak.

Körülbelül 15 belvárosi üzlettulajdonos, vendéglátós kedden délelőtt a Bécsi kapu téren a sajtó képviselői előtt is kifejtette, mit éreznek méltánytalannak az új rendeletben.


Videó: Cseh Róbert.


"A problémát ott látjuk, hogy a júniusi rendelettel az önkormányzat átesett a ló túlsó oldalára"

"Bár a többiek nevében nem szeretnék nyilatkozni, azt gondolom, hogy a belvárosi vállalkozók alapvetően egyetértenek a parkolási rend szigorításával, s azzal is, hogy minél kevesebb autó foglaljon helyet napközben. A problémát ott látjuk, hogy a júniusi rendelettel az önkormányzat átesett a ló túlsó oldalára, s ezzel több tucatnyi vállalkozót lehetetlenít el" - mondta a kisalfold.hu-nak Papp László, aki élelmiszerboltot üzemeltet a belvárosban.

"Az új behajtási rend szerint csak reggel 7-9 és délután 18-20 óra között érkezhetnek az áruszállító kocsik. Ráadásul úgy, hogy az áruszállítók nem kaphatnak behajtást biztosító mágneskártyát, vagyis ha az összes elektronikus oszlop állni fog, akkor egyesével nekem kell majd külön-külön beengednem a sofőröket.


Az új belvárosi behajtási rendelet ellen tiltakoznak győri vállalkozók. Fotók: Cseh Róbert.

"Így az üzlet akár 10-15 percig nem áll majd a vásárlók rendelkezésére"

Ezzel a fő bajunk az, hogy számos boltban csak egy ember tartózkodik. Ez esetben minden egyes árufogadásnál a boltot zárni kell – ezért egyébként a Fogyasztóvédelem Bírságot szabhat ki –, s így az üzlet akár 10-15 percig nem áll majd a vásárlók rendelkezésére.

Naponta körülbelül hat-hét áruszállítót fogadok, azaz összesen egy-másfél óra kieséssel számolhatok a jövőben, s akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a távolabbi vidékekről érkező sofőrök bármikor késhetnek hosszabb-rövid időket" – folytatta Papp Zoltán.

A Bécsi kapu téren jelenlévő vállalkozók egyhangúlag egyetértettek abban, hogy az új rendelet előkészítésekor nem vették figyelembe az érdekeiket, s az önkormányzat nem kérte az álláspontjukat.

"Ezentúl a vendégeinknek taxit csak a panziótól jóval messzebb tudunk hívni, s bizony egy idősebb ember esetén sokat számít pár száz méter is.

Amellett, hogy nem életszerű az önkormányzat rendelete, azt külön aggályosnak találom, hogy közszolgálatot végző vállalkozók (gáz- és vízszerelők) szintén nem kapnak beléptető kártyát a belvárosba" – közölte Horváth Zoltán, a Gróf Cziráky Panzió tulajdonosa.

"Sokkal inkább az lehet szokatlan egyeseknek, hogy a rendet most valóban betartatjuk"

Németh Zoltán győri alpolgármester szerint a belváros közlekedését és parkolását eddig is az nehezítette meg, hogy a korábban hozott szabályokat rengetegen nem tartották be.

"Az előző és az új behajtási rendelet között nem érzek nagy különbségét – bár az tény, hogy a behajtási idő délelőtt két órával rövidült –, sokkal inkább az lehet szokatlan egyeseknek, hogy a rendet most valóban betartatjuk, s szigorúan fellépünk azokkal szemben, akik megpróbálnak kibújni a mindenkire vonatkozó rendelet alól.

Az egyáltalán nem fedi a valóságot, hogy például gázszerelők nem állhatnak meg kocsijukkal az övezetben: minden közszolgáltatást végző cég három-három beléptető kártyát igényelhet munkatársai számára" – tudatta Németh Zoltán.

Majd hozzátette: "a taxisokkal meglehetősen sok gond volt a belvárosban, ezért nem mehetnek adott szálloda kapujához. Mindez azt jelenti, hogy Győrben a kényelmet nem lehet pénzzel megvásárolni". 

A győri alpolgármester szerint mielőtt döntött volna a közgyűlés az új behajtási rendeletről júniusban, előtte konzultációt folytattak a Megyei Kereskedelmi Iparkamarával, s más magyar és Győrhöz hasonló volumenű nyugat-európai nagyvárosok behajtási tapasztalatait is áttekintették.

Az önkormányzat a gyalogosoknak szeretne kedvezni

"Például Pécsett délután nem is szabad árut szállítani, kizárólag délelőtt, s a rakodási idő is rövidebb, mint nálunk. Az új behajtási rendeletre véleményem szerint volt idejük felkészülni a belvárosi vállalkozóknak, több mint két hónapot kaptak az átállásra.

A szóban forgó rendelettel elsősorban a belvárosban élőknek szerettünk volna kedvezni, s elérni azt, hogy napközben minél zavartalanabbul közlekedjenek a gyalogosok" – zárta szavait Németh Zoltán győri alpolgármester.

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. Barackos 2010. szeptember 22. 21:59
  „Nem a hülyeségeket kell nézni. Oda kell figyelni az olyan ötletekre is mivel a turista becsalható a belvárosba, és az értékes valutát ott költi el.
  Ekkor biztosan nem háborognak majd a helyi vállalkozók.
  Tegyenek Ők is a városunk fejlődéséért azzal , hogy ötletládákat helyeznek el bizonyos helyekre.”
 • 123. BJJ545 2010. szeptember 13. 14:48
  „Ezek szerint nemcsak a szűken vett belvárosban lakókat nem kérdezték meg a behajtással kapcsolatban és nem tartották fontosnak egy fórum összehívását,hanem még azokat sem, akik iparűzési adójukat a város kasszájába befizetik.Íme a "vállalkozásbarát" városvezetés. Az, hogy az itt élők, fiatalok, öregek hogyan oldják meg a mindennapjaikat - hazajutásukat, gépkocsijuk elhelyezését, költözésüket, ne adj Isten lakásfelújításukat, az már csak részletkérdés...., ha nem bírják már idegekkel, majd elköltöznek. Probléma megoldva..
  Könnyű "okosságokat" irogatni, meg kell próbálni ott élni és dolgozni. Ami a sétálóknak öröm, az ott lakóknak rémálom......Szép napot!”
 • 122. Accra 2010. szeptember 12. 01:16
  „Így sincs sok élelmiszer üzlet a Belvárosban, kiváncsi lennék, milyen felzúdulás lenne, ha a maradék fele bezárna...”
 • 121. annobon 2010. szeptember 10. 13:47
  „Nekem meg az a "kedvenc" sztorim, mikor nem sokkal az egész Baross-út bekamerázása és a belvárosi (Bajcsy-Zs. úti) rendőrörs megnyitása után ellopták a ladikos szobor kezéből a bronzevezőt! A tettes azóta is ismeretlen, evezőlapát adófizetők pénzéből pótolva, akta lezárva!”
 • 120. Goldmund 2010. szeptember 10. 08:07
  „119. csoki71 2010.09.10. 05:41
  "Nem kell itt több millióért oszlopos rendszer. Kell egy rendőr és egy "lopóautó"!!! És már viszi is a delikvens kocsiját két perc alatt. Persze 24 órában. És persze kellene egy olyan járőr- rendőrkapitány- főkapitány stb aki nem fél ezeknek a fenyegetőzéseitől, kapcsolataitól, barátaitól, verésétől........."

  Elvileg igazad van, de ilyen rendőr(főnök) nálunk sose lesz!
  Azt se képesek megoldani, hogy a Virágpiacnál levő kanyarba ne parkoljanak úgy, hogy a buszok rendszeresen elakadjanak.
  Sokszor a Bajcsy-Zs. úti rendőrőrssel szemben parkol a járdán gépkocsi. Háborítatlanul.
  Nyári estéken e rendőrőrstől kb. 100 m-re a Baross úton randalíroznak az etnikumbeliek. Háborítatlanul.”
 • 119. csoki71 2010. szeptember 10. 05:41
  „Nem kell itt több millióért oszlopos rendszer. Kell egy rendőr és egy "lopóautó"!!! És már viszi is a delikvens kocsiját két perc alatt. Persze 24 órában. És persze kellene egy olyan járőr- rendőrkapitány- főkapitány stb aki nem fél ezeknek a fenyegetőzéseitől, kapcsolataitól, barátaitól, verésétől.........
  Próbálna meg bécsi belvárosban rakodni, parkolni napközben. Még a gatyáját is elvennék. Ott minden reggel minden beszállítónak ki kell érni mert utána nem engedik be. És ezt tudja mindenki. A helyi királyok nem parkolhatnak egész nap a Mercikkel a bolt előtt. Még a közelükbe sem mehetnek. Persze a városnak a belvárosi parkolást meg kellene oldani mert másképp nem megy!”
 • 118. mauz 2010. szeptember 09. 21:20
  „"a győri borfesztivál idején én a Széchenyi tér egyik teraszán üldögéltem és a ház borát, a remek Tricollist iszogattam"

  És gondolom semmi kifogásod nem lett volna az ellen, ha Padovához vagy Ravennához hasonlóan halszállító furgonok és egyéb teherautók rohangáltak volna el a széked mellett... Nagyon kemény gyerek vagy! Szlovák rendszámmal borozni a győri Széchenyi téren mindig is csak kevesek kiváltsága volt! A kocsid gondolom a borfesztivál alatt végig ott volt a Széchenyi tér kellős közepén, mert mégis milyen dolog az, hogy amikor egy szlovák Tricollist akar inni Győrben, akkor nem parkolhat a főtér közepére... Végül is jár.

  Tényleg, hadd hajtsanak be és parkoljanak a szlovákok a győri belvárosban, végül is ők sokat tettek ezért a hazáért! Ők tették a legtöbbet érte! Megérdemlik.”
 • 117. mauz 2010. szeptember 09. 21:13
  „112. Mi van megijedtél, és előkaptad a Kisokost? Kicsit nyelvtanozzunk? Mi a különbség a belváros, nádorváros, révfalu és ménfőcsanak között? Segítek, Győrről van szó (Magyarország). Kíváncsian várom válaszát, nyelvész úr (aki szlovákiában adózik, miközben buzgó kuruc.info olvasó... hm...)”
 • 116. mauz 2010. szeptember 09. 21:07
  „"ez az ország élhetetlen" - aki ezt kimondja, az ne szóljon bele a győri belvárosi behajtási rendbe
  "felvidéki magyar testvéreinknek ezt nem kellett magyarázni. Ők ott önzetlenül segítettek" - igen, segítettek abban, hogy a magyar állampolgárok adózott jövedelméből szerzett profitod után te az adót SZLOVÁKIÁBAN fizesd meg. Büszke lehetsz rá.

  Szóval akkor te vagy a Révfaluban lakó, szlovák rendszámos, nagyseggű nőktől félő, győri belvárosi panzióval rendelkező, Jobbik-szavazó alkoholista vállalkozó, aki nagyon ellenzi az új belvárosi behajtási rendet? Na, ezt az ügyet némi utánjárással nagyon könnyű lesz felgöngyölíteni. Azt akarod, hogy neved és panziód pár nap múlva beírjam ide a fórumba?

  Ne haragudj, de erre egy focimeccsen azt mondják, hogy "kurva gyenge".”
 • 115. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 09. 20:32
  „113. A testvérem a vár tövében, a Logodi utcában lakott egy 150 nm-es gyönyörű polgári nagy lakásban. Azonban amikor megtiltották nekik, hogy autójukkal a ház előtt parkolhassanak, és naponta a 300 m-re lévő parkolóból kellett a szatyrokat cipelni s három gyereket így nevelni, akkor föladták. Ha ez a cél, az persze más. Az már a szociológusok témája s képlete. És idővel a pszichiátereké.”
 • 114. Goldmund 2010. szeptember 09. 20:29
  „113.hsz-omat keigészítve:

  "Az V. kerület pedig azért ürült ki, mert egyszerűen olyan jó pénzért lehet bérbe adni az ottani lakásokat, hogy akinek ott van lakása sok esetben bérel egy másikat. Ezt kiadja, a különbség pedig akkora, hogy munka (és egyéb jövedelem) nélkül megél 1-2 ember belőle."

  Úgy értem, rendelőnek vagy irodának adja ki, mert az többet bír fizetni, mint egy lakást bérlő személy képes lenne. Ezért használják a pesti belvárosi lakásokat irodának, rendelőnek.”
 • 113. Goldmund 2010. szeptember 09. 20:23
  „101.hsz-ra:
  A belváros mindenütt azt jelenti, hogy az emberek sétálnak, korzóznak, fagyiznak, egy teraszon üldögélve beszélgetnek, vagy esznek-isznak. Aki a belvárosban lakik, igenis mondjon le arról, hogy bevásárlás után a házajtóig mehet a kocsijával. Ha ez neki nem tetsző élet, költözzön kijjebb. A Pálffy utcai házakhoz, vagy pl. az Apáca utcába, Bajcsy-Zs. utcába már be lehet menni autóval, pedig még azok is bőven a belvároshoz tartoznak. A győri belvárosban csupán néhány utca van, ahol korlátozott a behajtás.

  ".udapesten ez már kezd visszaütni, ugyanis a belvárosiak nagy része elhagyta otthonát és a zöldövezetbe költözött. A munkába bejárván autót használ, tovább szennyezi a levegőt, míg a lakások irodákká, rendelőkké váltak, ami kapásból többszörös forgalmat vonz oda, mint korábban. Mára visszacsinálnák, csak nincs az a bolond, aki egyszer kertes házba költözött, most visszamenne a nagykörútra."

  A külföldi városoknál nem tudom, mennyi volt az igazság abból, amit írtál, de Budapestet ismerem. Itt konkrétan kevered a szezont és a fazont. A lakások irodákká és rendelőkké váltak az V. kerületen belül, vagyis a Kiskörúton belül és még a Bajcsy-Zs. út és a Duna között. Itt van néhány sétálóutca. Ettől kijjebb bárhová be lehet hajtani autóval. A Nagykörúton óriási forgalom van és rengetegen laknak a Kiskörúttól kifelé minden irányban. Aki pedig kiköltözött a Nagykörútról a zöldbe, az pedig pont a rengeteg autó (zaj és szennyezett levegő) miatt nem fog visszaköltözni oda. Ennek viszont semmi köze ahhoz, hogy kb. 2 km-rel beljebb irodák vannak. Sokkal inkább az az oka, hogy rengetegen laknak arra is, nekik kellenek boltok is (vannak áruházak is a Nagykörút környékén), ráadásul nem olyan könnyű kikerülni sem átmenő forgalomban.
  Az V. kerület pedig azért ürült ki, mert egyszerűen olyan jó pénzért lehet bérbe adni az ottani lakásokat, hogy akinek ott van lakása sok esetben bérel egy másikat. Ezt kiadja, a különbség pedig akkora, hogy munka (és egyéb jövedelem) nélkül megél 1-2 ember belőle.”
 • 112. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 09. 20:21
  „Látom mauz, maga Kisokos térképekből szerzi a magyar helyesírási információit. Hát ez sajnálatos. Belvárosa ugyanis minden városnak van, így helyhatározó, míg egyes városrészek, amennyiben saját nevük van, tulajdonnévnek minősülnek. A nyomdahibát vagy szerkesztési hibát nem veszi szabálynak az, aki legalább a saját nyelvét ismeri. Kb. 12 éves korban aktuális tananyag.”
 • 111. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 09. 20:14
  „Látja adamisz, nem érti a nyelvünket. Nem tegeződünk, mert nem őriztünk együtt birkát...
  Az érveimet olvashatta alább. S nem azért vittem külföldre a cégemet, mert az olyan üdítő és szórakoztató, hanem azért, mert ez az ország élhetetlen. Kényszerből, ha így jobban tetszik, gazdasági kényszerből. Még szerencse, hogy felvidéki magyar testvéreinknek ezt nem kellett magyarázni. Ők ott önzetlenül segítettek, s nemcsak nekünk, hanem sokaknak.
  Visszatérve a belvárosra, nem sok időt adok, és vissza fog állni a régi rend, mert így nem fog működni. Maga valószínűleg bérből és fizetésből él, soha életében nem próbálta, milyen az, amikor valaki a maga lábán kell álljon. Amikor létre kell hoznia egy céget, azt működtetnie kell, jó hírnevet kell szerezni s aztán azt megőrizni. Mindeközben a lehetetlen körülmények közepette megpróbálni némi kis hasznot kreálni s azt rögtön fejlesztésre fordítani. És amikor már úgy ahogy révbe érne, akkor jön egy-két hivatalnok húgyagy, és lehetetlenné teszi pl. a panziója működését, mert neki rendeletet kiadni támadt kedve. Persze az nem jut eszébe, hogy őt is a városban tevékenykedő vállalkozók pénzéből tartják, mint a disznót az ólban. A bökkenő csak az, hogy röfög ugyan badarságokat, de soha senki nem vágja le. Ez a legnagyobb pénzszivattyú a társadalom nyakán. A semmihez se értő köztisztviselő, a szemellenzős hivatásos seggmeresztő. S még egy pofont se kap. De hát a világ mindig is igazságtalan volt.”
 • 110. mauz 2010. szeptember 09. 20:13
  „"Marha jól szórakozom...." - ennyi pia után nem csodálom
  "a belváros kisbetű, nem úgy, mint Révfalu!" - attól függ, tulajdonnévként használjuk vagy nem. Láttál te már Győr térképet? Ajánlom, nézz meg egyet, meg fogsz lepődni. Jéééé. A belvárosi városrész neve Belváros!
  "Marha jól szórakozom...." - igen, ez már az utolsó fázis, amikor az idióta eltorzult arccal magában vigyorog...

  További szép estét!”
 • 109. mauz 2010. szeptember 09. 20:08
  „Révfalusi-szúnyog, aki ezek szerint nem belvárosi, hanem révfalusi, ennek ellenére rohadtul zavarja az új győri BELVÁROSI behajtási rendelet, hideglelése van a nagyseggű picsáktól, és ráadásul a vállalkozása még Szlovákiában is van bejegyezve, valamint komoly kuruc.infós túladagolásban is szenved...

  Itt azért elég komoly zavarok vannak a rendszerben.

  Nem ittál te már ma estére egy kicsit túl sokat?”
 • 108. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 09. 20:02
  „Ja! És a belváros kisbetű, nem úgy, mint Révfalu!”
 • 107. adamasz1977 2010. szeptember 09. 20:02
  „moderálva személyeskedő”
 • 106. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 09. 20:01
  „Marha jól szórakozom....”
 • 105. mauz 2010. szeptember 09. 19:59
  „104. Ebben a sztoriban végül is az a legfontosabb, hogy átmenjünk az irodalom érettségin, úgyhogy tényleg fontos a helyesírásról is megemlékezni...

  Demagóg szöveg, hogy a Belváros kinek a pénzén újult meg? Lehet, de akkor az is megér egy misét, hogy 50 fuvarozó egyéni szoc. problémája miatt miért kell rontani Győr Belváros küllemén?”
124 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futás után közös éneklés anyukáknak, kismamáknak

Kismamák, anyukák részvételével kórus alakul Győrben. Tovább olvasom