Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Az uborka-ügy óta visszaesett a vásárlási kedv Győrben is – A hazaitól is tartanak

– Még a hazai zöldségek vásárlásától is tartanak a győriek – derült ki, amikor portálunk annak járt utána, hogyan befolyásolta az árusok bevételét és a vásárlási kedvet az uborka-ügy, amelynek kapcsán, kedden kiderült, mégsem tudják pontosan, melyik étel okozhatja az életeket is követelő hasmenésjárványt.
Ahogyan azt portálunk kedden közzétette, mégsem a spanyol uborka a „vétkes" a 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért. A hamburgi higiéniai intézet a korábbi kijelentésekkel ellentétben ugyan talált EHEC baktériumot a vizsgált uborkákon, azonban ez nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

Portálunk annak járt utána, hogyan befolyásolta mindez a győri árusok bevételét és a vásárlási szokásokat az elmúlt napokban.

Többeket érdekel a származási hely

– Sok vásárló érdeklődött a termékeink származási helyéről, illetve szóba hozták, hogy tartanak a baktériumtól. Mivel az üzletben leginkább olasz, görög, chilei és természetesen magyar árut forgalmazunk, többnyire megbíztak bennünk az emberek. Az uborkán kívül mindent könnyen eladunk. Ha valaki mégis uborkára vágyott, akkor inkább a pici, kovászolni valót vitte el a kígyóuborka helyett – mondta el a kisalfold.hu-nak egy nevét nem vállaló, győri zöldségárus, aki több üzlettel is kapcsolatban áll a városban, ám tőlük is ugyanilyen információkat hall. Az eladó abban bízik, hamar megoldódik a probléma, és megtalálják a „vétkes" zöldségeket, hiszen a járvány híre láthatóan nem tesz jót a hazai termelőknek és zöldségboltoknak sem. 

Szerettük volna megkérdezni az eladási tendenciákról az egyik nemzetközi áruházlánc zöldségosztályán dolgozókat is, ám felsőbb utasításra elzárkóztak a nyilatkozattól. Az áruházban egyébként uborkát alig láttunk, a boltban vásárlók pedig ottjártunkkor feltűnően kerülték a zöldségosztályt.

– Szeretem a kígyóuborkát, de inkább nem veszek belőle, mert nagyon félek a járványtól. A híradóban ugyan hallottam, hogy mégsem az uborka a felelős a megbetegedésekért, de így sem bízom most a zöldségekben – árulta el az áruházban vásárló Vajda Endréné.

– Nem figyeltem az eseményeket ezzel kapcsoltban, bár zöldséget amúgy sem vásárolok ilyen nagy boltokban. Csak olyan zöldséget és gyümölcsöt eszem, amit otthon termesztünk. Persze, ha rákényszerülök arra, hogy zöldségesnél vásároljak, akkor úgysincs más választásom. A hasmenésjárvány miatt nem fogok félelemben élni – avatta be portálunkat Koronczai Gábor, akit szintén az áruházláncban vásárolt.

Vevőre várnak Fotó: Szücs Anita
Vevőre várnak Fotó: Szücs Anita


A piacon is visszaesett az eladás

A járvány az üzleteken kívül még a Dunakapu téri piacon is állandó téma, pedig itt a termelők köztudottan saját, magyar zöldségeiket és gyümölcseiket kínálják a vásárlóknak.

– Szombat óta egyértelműen visszaesett az uborkák eladása, pedig én csak magyar árut kínálok. Józanul azt gondolná az ember, itt majd növekszik az eladási tendencia, mivel az emberek tudják, csak hazai terméket vásárolhatnak tőlünk, a valóságban azonban nem tudok erről beszámolni. Az viszont egyre jellemzőbb, hogy újabb és újabb viccek születnek a járvánnyal, illetve Spanyolországgal kapcsoltban – fejtette ki az árus, Szabó Marika, aki azt is hozzáteszi, szomszédja a járvány híre óta semmilyen zöldséget nem vásárolt.

– Azelőtt sem volt jellemző, hogy külföldi terméket vásároltam, de ezek után még inkább igyekszem, hogy csak hazai árut szerezzek be – mondja aggódva Pozsgai Lászlóné, aki ottjártunkkor éppen Marikánál vásárolt.

– Az emberek a hírek hallatán sokkal visszafogottabban keresik az uborkát, vagy egyáltalán a zöldséget Győrben is, hiszen mindenkiben benne van a félsz. Én nagybajcsi uborkát árulok, de ezt sem veszik. A járvány még annak ellenére is mindenkit zavar, hogy tudják, nem az uborka a „vétkes", főleg nem a magyar – fejtette ki meglátását Fehér Tamás, aki standja forgalmára nem, ám az uborka csökkenő keresletére panaszkodott a piacon.


Németországi betegsége óta csak a hazait keresi

A Dunakapu téren egy olyan vásárlóval is találkoztunk, aki németországi tapasztalatai, és megbetegedése miatt választja a hazai zöldséget.

– Az utóbbi hetekben éppen Németországban vendégeskedtem, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget ettem. A hazafele utat azonban már alig bírtam, mert többnapos hányás és hasmenés támadott meg. A hagyományos ellenszerek nem állították meg a kórt. Biztosan nem tudom, mitől kaptam el a betegséget, de mivel szinte csak növényi eredetű ételeket ettem, van alapon gyanakodni a zöldségekre. Sajnos, itthon a fiam is elkapta a betegséget, pedig ő nem tartott velem Németországba. Ezek után csak hazai vagy a kertünkben nevelt terméket vagyok hajlandó fogyasztani, amit a piacon vásárolok – mondta el indokait a magyar termékek mellett Folkmayerné Németh Mária.

Olvasóink írták

 • 7. Agent 2011. június 02. 14:18
  „A héten Németországban toltam pár kebabot persze sok uborkával, nem kell a pánik.”
 • 6. pancser 2011. június 02. 10:09
  „4.! Igen ezek az emberek médiafüggők, főleg a cuculizmusban életük nagy részér leélő nénik. Amit bemond a tv, rádió az biztosan igaz, netről nem hallottak, a mai világ természetével nincsenek tisztában. Cukorból megeszik max. fél kilót havonta, de azért bevásárol!”
 • 5. fl 2011. június 02. 09:19
  „Le merem fogadni, ha azt mondták volna, hogy a cigarettától,vagy a "tablettás boroktól" vannak a megbetegedések, akkor azokból nem fogyna kevesebb! :D”
 • 4. igazmondó 2011. június 02. 07:03
  „az ilyen műhisztériák kirobbanásakor látszik, hogy milyen sok agyatlannal élünk egy országban.

  3 forintot emelkedik a cukor ára --> piri néni raklapszám viszi a cukrot
  a világ végén szivárog az atomerőmű --> piri néni felvásárolja a jódtabletta készleteket
  bemondják, hogy valahol, valamilyen uborka fertőzött --> piri néne nem eszik uborkát
  egyéb betegségektől is szenvedő, leépült emberek meghalnak H1N1-ben --> piri néne beoltat és felvásárolja a C-vitamin készleteket

  alighanem piri néne egyedül a légszennyezettségi adatokat nem követi figyelemmel, mert nem merne lélegezni és már megfulladt volna”
 • 3. buggyant 2011. június 02. 06:07
  „én ma reggel vettem uborkát meg paradicsomot. Bátor vagyok???
  Kiderül egyáltalán valaha is hogy mi okozta a járványt? Mert most meg azt mondják, mégsem az uborka.”
 • 2. zsukov 2011. június 02. 02:45
  „Venne konzevet Az még Tavlyi ...”
 • 1. miracle 2011. június 01. 15:32
  „"Sok vásárló érdeklődött a termékeink származási helyéről"
  Akiknek azt válaszoltam, hogy spanyol, de mivel úgysem tudják ellenőrizni, legyen inkább mégis chilei.
  "visszaesett az uborkák eladása"
  Milyen kár, hogy semmi közük a járványhoz.
  Azért persze szép kihívás, hogy ilyenkor nagyon tudatosan és durcásan a fellelhető 102 611 kombinációból elutasítunk hasraütéssel 147-et, majd a maradék 102 464-ből megveszünk 14-et, esetleg azt is, amelyik a főbűnös.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elstartolt a jövő kórháza: 10 milliárdot kapott a Petz

Szakács Imre és Molnár Csaba közösen mutatta be Varga Gábor főigazgató társaságában, hogy milyen… Tovább olvasom