Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Az SZDSZ a Széchenyi térről: nem jó a pályázat

Győr - Kár lenne veszni hagyni 2,5 milliárd forintot, s olyan pályázatot benyújtani ennek a feléért sem, amely címében, céljában, tartalmában sem felel meg a kiírásnak – hangzott el a Széchenyi tér felújítása kapcsán az SZDSZ tegnapi győri sajtótájékoztatóján.
A Regionális Operatív Program (ROP) akcióterve értelmében – az 1 régió, 3 megye, 5 megyei jogú város koncepciója szerint – városonként 2,5 milliárd forint nyerhető el, egy városon belül több projekt megvalósítását is lehetővé téve, egyenként 900 millió forintban maximálva – emlékeztetett tegnapi sajtótájékoztatóján Mohos Péter, az SZDSZ győri szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő.

Mint mondta, a kiírás szerint akcióterületben kell gondolkodni, ezen belül prioritásokat meghatározni, rávilágítva, hogyan töltjük meg új tartalommal a belvárost, mitől lesz vonzóbb, csalogatóbb az idegenforgalom számára. Az egyik legfontosabb kulcsszó a funkcióbővítés, ez az, amit az EU támogatni tud.

Ehhez képest, mondta Mohos Péter, Győr pályázata a Széchenyi tér díszburkolata néven szerepel, de a szóban forgó pályázatban ilyen címre nem lehet pénzt szerezni. A győri tervben nem szerepel se funkcióbővítés, se új tartalom. Márpedig egy akármilyen szép díszburkolat és térberendezés önmagában nem vonzza ide a turistákat. Győr nem kis város, amiben akár egy téré lehet a főszerep... Hiányzik a tervből, hogy mi lesz a Lloyd épület sorsa, pedig a pályázati kiírás szerint is megfelelő funkcióval ide illeszthető lenne. Akárcsak az, hogy a tér alatt lévő régészeti leleteket feltárják, átlátszó burkolat alatt láthatóvá tegyék. Ez már idegenforgalmi látványosságnak számítana.

Mohos Péter emlékeztetett arra is, hogy ha Győr nem pályázza meg az elnyerhető 2,5 milliárd forintos támogatást, az a pénz bizony nem marad meg, hanem egy más alkalommal megkaphatja mondjuk Szombathely, ha éberebb és kidolgozottabb akciótervvel rendelkezik. Győr esetében a ROP-pályázatba a Széchenyi téren kívül – mint belvárosi akcióterület – még beleférne mondjuk a Dunakapu tér és a Káptalandomb felújítása is...
Az SZDSZ győri elnöke szólt arról: öröm, hogy a Széchenyi tér felújítása közügy, ebben nincs pártoskodás, hiszen mindenki büszkesége lehet. A támogatási lehetőséget viszont nem szabad elszalasztani és a pályázat kiírás szerinti kimunkálására a beadási határidőig már csak alig pár hét van.

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terményáldást rendeztek tizenötödször Győrben

Győr - Harminc kiállító vett részt hétvégén Győrött a tizenötödik terményáldáson. Beszédes, hogy a… Tovább olvasom