Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Az otthon önzetlen melege

160 szülő és gyermek vett részt a szombaton Pannonhalmán megrendezett „családnapon”.

Félévente családnap

A felnőtteknek szóló előadások idején a gyerekek a korosztályuknak megfelelő foglalkozáson vettek részt. Felvételünkön Vanhall András és Anna, a háttérben Burger Gáborné óvónő.
Az apátság 15 egyházközségének, s azok határán túl is minden érdeklődő családnak félévenként, de legalább évente egyszer meghirdeti az úgynevezett „családnapot".

– Fogadjuk a papát, a mamát és a gyerekeket. Külön foglalkozunk a szülőkkel, előadást hallgathatnak meg, majd beszélgetésen vehetnek részt a program középpontjában álló családról, az azon belüli kapcsolatokról, nevelési kérdésekről, hitünk tanításával – fogalmazta meg a rendezvény lényegét Várszegi Asztrik főapát, aki kihangsúlyozta: – Az egész családdal akarunk törődni ezen a napon.

Olyan impulzusokat, ihletet, gondolatot és bátorítást akarunk adni, hogy azok a mindennapokon – mind az emberi kapcsolatokban, mind pedig a gyerekekkel való bánásmódban – használhatók legyenek.
A főapát köszöntőjében idézett II. János Pál pápa apostoli buzdítása a keresztény családokhoz című munkájából, ami az „Isten terve a családról és a házasságról" főcímet viselte.

– A családi otthon az önzetlen szeretetre nevelés helye. És az ember csak akkor lesz boldog, igazán emberileg teljes, ha önzetlenül tud élni. Míg a világ mindenkinek azt kínálja, hogy próbálja magát teljessé tenni, megszerezni, ami neki kell, kiteljesíteni önmagát, ez a pusztulásba visz bennünket. Minél szabadabb az ember belsőleg, minél önzetlenebb a szeretetben, annál boldogabb. Ez az üzenetem ma a családok számára – fogalmazta meg Várszegi Asztrik.

Lelki környezetvédelem

A szülőknek „Az otthon melege" címmel dr. Csermák Kálmán, a Veszprémi Egyetem környezetvédelemben dolgozó főmunkatársa tartott előadást, melynek lényegét a következőképpen foglalta össze az előadó: „ Ez a rendezvény lelki környezetvédelem, elsősorban az otthonunk védelme. Manapság sokféleképpen átéljük az otthontalanságot, a lelki, szellemi otthontanságot is, de így nagyon nehezen tud a magyar ember létezni. A történelem nehéz korszakait – a török, az osztrák, az orosz megszállást – otthonainkban, visszavonulva vészeltük át. Most azonban az otthonok belső romlása, rombolása fenyeget. Ezért különösen fontos, hogy megerősítsük, egyfajta bárkát építsünk az otthonainkból, ahol át tudjuk vészelni ennek a rendkívül nehéz sorsfordulónak az időszakát – mondta el dr. Csermák Kálmán.

160 résztvevő

A program főszervezője Nagy Lajos, az egyházközség családügyi referense elmondta a Kisalföldnek, hogy mintegy 160 résztvevője volt a rendezvénynek. A szülők az előadások után hat csoportban folytattak beszélgetéseket. Ez idő alatt a gyerekek három korcsoportban különböző foglalkozásokon vettek részt. A rendezvény szentmisével zárult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplájára nő a győri állatkert

Az eddiginél kétszer nagyobb területtel nyit tavasszal a győri állatkert. Többéves előkészítő munka után a volt vidámpark területét is megnyitják a látogatók előtt, amely más élményt nyújt majd, mint az eddigi zoo. A sétálóutakat meghagyva igazi pihenőparkot alakítottak ki, sok paddal és asztallal, valamint a vadászok világát idéző magaslessel, szóróval, s persze állatokban sem lesz hiány. Tovább olvasom