Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Az otthon ápolásra egyre nagyobb az igény

Győr - Világjelenség, hogy vészesen idősödünk, mondhatnánk, öregszünk, s ezt az a tény is jelzi, hogy a megyeszékhely idősklubjaiba járók átlagéletkora is kitolódik. Egyre többen élnek a jelzőrendszeres segítségnyújtás, az otthon ápolás lehetőségével – e téren a szolgáltatás palettája évről évre folyamatosan színesedik, bővül.
Számítások szerint 2050-re 2,4 milliárd 60 éven felüli ember él e földgolyón, akár úgynevezett geriátriai földrészek is kialakulhatnak. Nem mindegy, az idősek milyen minőségű életet élnek, hol, milyen ellátási lehetőségeket vehetnek igénybe. Az idősek hónapja, benne a Napsugaras Őszutó klubtalálkozó apropóján a jelenlegi lehetőségeket vettük számba Győrött.

– A város kiemelten odafigyel az időseire, annál is inkább, mert egyszer talán mi is hasonló klubba járók leszünk – mondta el a szépkorúakat köszöntő Ottófi Rudolf alpolgármester. – Sok idős emberben még mindig van némi tartózkodás, de érthető is: életük egy része félelemben telt el. Mindenesetre ezek a találkozók is oldhatják ezt.

Azt már Vas Imréné, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI) területi gondozószolgálatának vezetője mondta el, hogy jelenleg 350 idős ember veszi igénybe a nappali ellátás által kínált lehetőségeket. Itt a manuális foglalkozásoktól kezdve a gyógytornáig széles a kínálat, de a gondozók különféle vetélkedőkkel, sakkal kiemelt hangsúlyt fektetnek a szellemi frissesség megőrzésére.

– Kirándulni is nagyon szeretnek a tagok, s azt tapasztaljuk, hogy aki egyszer kedvet kapott ehhez, az más alkalommal is velünk tart – hallottuk a szolgálat vezetőjétől. – Előfordul, hogy kortárs klubot keresünk fel, a társklub tagjait pedig egy későbbi időpontban viszontvárjuk. De említhetném a sikeres Ki mit tud?-okat vagy a Generációk egymást közt rendezvénysorozatát is, ahová az ország minden részéből vártuk az időseket programjainkra.

Vas Imréné elmondta, Győrben jelenleg 375-en veszik igénybe a házi gondozószolgálatot, az igény folyamatosan nő, emellett pedig egyre hosszabb időtartamra kérik a szolgáltatást, ami összetett, hiszen bevásárlást, gondozói és ügyintézői munkát is takar. Győrben 51 jól képzett, megbízható munkatárs végzi ezt a fajta szolgáltatást. Emellett körülbelül 900–950 idős ember étkeztetéséről is gondoskodnak akár a klubokban, akár az ebéd házig történő eljuttatásával. A jelzőrendszeres segítségnyújtás lehetőségével eddig 70-en éltek, a várólista alapján körülbelül százan várnak a rendszer bővítésére.

– Ha minden esetben nem is, de megpróbáljuk teljesíteni az idősek kívánságát – folytatta Vas Imréné. – A rendszer alapja a szimpátia és a bizalom. Minden olyan munkába besegítünk, amit egy idős ember nem tud egyedül megoldani. Egyre többen élnek az otthon ápolás lehetőségével, s tapasztaljuk, az idős embernek is sokkal jobb, ha a megszokott környezetében tölti nyugdíjasnapjait, amelyhez így mi is hozzájárulunk.


Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedővel az AIDS terjedése ellen

Győr - A Magyar Védőnők Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szakosztálya harmadik alkalommal… Tovább olvasom