Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Az összefogásban bíznak: A tűz után csak a remény maradt

Tét - A mecséri Pintérékhez kísértetiesen hasonlóan rosszul kezdődött az idei év Nyáriéknál Téten, ahol a szülők négy kisgyermeket nevelnek. Január másodikán tűz ütött ki házukban, csak a rajtuk lévő ruhájuk maradt épen. Noha a kistérségi gyermekjólétisekkel napi a kapcsolatuk, önerőből kilátásuk sincs otthonuk újjáépítésére.
Az ötvenes években felépült családi ház tetőszerkezetét feltehetően egy, a kályhából kipattanó szikra lobbantotta lángra. Nyáriék a szülőknél éppen csibéket pucoltak, s mire riasztották őket, azután a tűzoltókat, a tető menthetetlenné vált.

A gyerekek ruhái, tankönyvei, a kicsik játékai mind bennégtek vagy a füst miatt használhatatlanná váltak.

Az iskolásoknak a tantestület mindenben megpróbált segíteni: pótolták a tankönyveket, a hiányzó iskolai felszerelést, a táskát.

– Pusztai Béla jóvoltából rögtön kaptak tartós élelmiszert, néhány játékot, mert a gyerekek igen sírtak, hogy mindenük elégett – sorolta Pusztai Antal, aki azonnal egy szoba-konyhába fogadta a hattagú családot: leányát és az övéit. – A vőm rokkantnyugdíjas, a lányom főállású anyaságin van, havi száztizenkétezer forintot kell beosztaniuk úgy, hogy semmijük nem maradt.

Nyáriéknál január másodikán tűz ütött ki, csak a rajtuk lévő ruhájuk maradt épen. A nagypapa fogadta be a családot.

A téti polgármester azonnali gyorssegélyről intézkedett, a család kérésére a napokban a statikai felmérés is elkészült, ám egyelőre nincs miből kifizetni. A felújításhoz szükséges építési engedélyért is fizetni kell. Utóbbi híján viszont nem kezdhetnek hozzá a felújításhoz, pedig segítség az utcában is akadna.

– Hívó szóra a barátok, a testvérek és az utcabeliek is összefognak – állítja a nagyapa. – Mészre, homokra, cementre lenne szükségünk, az építkezéshez hasznos anyagok közül mindent szívesen elfogadunk. Emellett a konyhai eszközökből sem maradt jóformán semmink, a gyerekeknek viszont mellettünk a helyük. Értük élünk, remélve, hogy egyszer felépül újra a házunk...

Napi kapcsolatban

Szalai Lászlóné, a Téti kistérség Sokoróaljai Gyermekjóléti és Szociális Intézmény vezetője érdeklődésünkre elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a család sorsát. A statikai felmérésért, valamint az építési engedélyért körülbelül 150–200 ezer forintot kellene a családnak fizetni, de egyelőre nincs miből, mert a megélhetésre elfogy minden pénzük. Az engedélyeztetéseket követően az utcabeliek már ígértek némi segítséget, ám nagy szükség lenne építőanyagra: téglára, cementre, homokra, fára, amiből újra otthont teremthetnek négy kisgyermeknek: a 11 éves Szimonettának, a 10 éves Tominak, a 9 esztendős Elizabetnek és a még óvodáskorú Elenának. Aki segíteni szeretne, Téten a gyermekjóléti szolgálaton keresztül megteheti, de Nyáriék szívesen fogadnak anyagi segítséget is a Téti Takarékszövetkezet 59800091-10014918-as számlaszámán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd az Új Magyarország konferencián

Győr - Új Magyarország címmel a kereskedelmi és iparkamara székházában tegnap konferencia zajlott.… Tovább olvasom