Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Az összefogás emlékműve

Bőny - Az evangélikus egyházközség adott helyet annak az emlékműnek, amely sajátos összefogásból született. A sziklatömb Erdélyből, a márványtábla Felvidékről érkezett, feliratát Délvidéken vésték.

Az ötlet öt évvel ezelőtt – a kettős állampolgársággal kapcsolatos december 5-i népszavazás után – született. Két bőnyi fiatalembertől, Varga Zsolttól és Markotics Gergőtől indult a gondolat, amelynek megvalósításához idősebb barátjuktól, Bognár Lajostól kértek tanácsot.

 Az emlékhely részleteiben kapcsolódik a határon túli magyarokhoz. Sziklatömbjét egy székelyföldi bányában hasították, s a Felvidékről származik a márványtábla, amelyet egy Délvidéken élő vésnökmester feliratozott.
Közösen keresték a megoldást, míg a helyi civilek és a településen szolgáló egyházak összefogásának eredményeként a napokban felavatták a Trianon-emlékművet. Az egységet hirdette még az is, hogy az ünnepségen a közös imádságot követően egyszerre szólt a bőnyi evangélikus, katolikus és református templom harangja.

– Az emlékhely részleteiben valamilyen módon kapcsolódik a határon túli magyar testvéreinkhez. Sziklatömbjét egy székelyföldi bányában hasították, egy kamionos barátom szállította onnan Bőnybe.

Fiatal barátai kérésére Bognár Lajos segített, hogy a bőnyi Trianon-emlékmű megvalósulhasson. Fotó: Bertleff András
Fiatal barátai kérésére Bognár Lajos segített, hogy a bőnyi Trianon-emlékmű megvalósulhasson. Fotó: Bertleff András


– A Felvidékről származik a márványtábla, amelyet Délvidékre vittünk el, így a trianoni döntésre emlékeztető felirat, illetve a szétszaggatott Magyarország szimbolikus térképe egy ottani vésnökmester keze munkáját dicséri – említette érdeklődésünkre Bognár Lajos. – Az evangélikus gyülekezet presbitériuma, illetve Magassy Zoltán lelkész úr kérésünkre engedélyezte, hogy az emlékmű a templom udvarára kerüljön. Az alapzat és a felállítás helybeli szorgos és önzetlen embereknek köszönhető. Ígéretet kaptunk egy kárpátaljai fenyőcsemetére, amit az emlékhely szomszédságába ültetünk majd el, hogy az a magyar rész is velünk legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A huszonötezredik jegy is elkelt

Győr - A győrújbaráti Koncz Ingrid lépett huszonötezredikként a Munkácsy-kiállítás területére… Tovább olvasom