Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Az Oscar kapujában a magyar világsiker

Az Aranymedve-díjas Testről és lélekről című filmet a tavaly februári Berlinale óta több mint 90 ország vásárolta meg. A magyar világsiker a számos fesztiváldíj mellett nemrégiben felkerült az Oscar-esélyesek listájára. Az alkotás egyik producere az enesei származású Mesterházy Ernő.
Enyedi Ildikó Aranymedve-díjas filmje Európa után meghódította Ázsiát, Ausztráliát és Észak-Amerikát is. A világban több tucat helyütt vetítik, sorra nyeri a fesztiválokat, a hazai mozikban is már közel 100 ezren nézték meg. A sikeres alkotás egyik világlátott társproducere az enesei származású Mesterházy Ernő, aki bár egyetemista kora óta Budapesten él, számos szállal kötődik a tóközi faluhoz, ahol apai ősei több mint két évszázada telepedtek le. Lapunknak elmondta, ha teheti, hazalátogat a szülői házba és olyankor kisétál szüleihez, nagyszüleihez a temetőbe is.
Nemrégiben a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat vehette át Borbély Alexandra Berlinben a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. A fotón balról jobbra Szalai Károly, Mesterházy Ernő, Borbély Alexandra, Mécs Mónika, Muhi András, Nagy Ervin és Enyedi Ildikó.

Mesterházy Ernő, akit 2013-ban tevékenységéért tagjává választott az Európai Filmakadémia, az 1990-es évek eleje óta foglalkozik filmekkel. A Testről és lélekről eddigi munkásságának a csúcsát jelenti.

– Az egész stábnak boldogság ez a siker. Annál is inkább, hiszen nem közönségfilmnek, hanem szerzői művészfilmnek készült, és így is nézők százezreinek lelkét érinti meg Berlintől Hongkongig, Szarajevótól Melbourne-ig, Torontótól Londonig egyaránt – említette a producer. – Kedves történet, hogy egy ismert amerikai színész házaspár lánya Londonba költözött és hamarosan lelkesen hívta barátnőjét, amerikai barátaink lányát, hogy látott egy nagyon jó magyar filmet, amit ő is feltétlenül nézzen meg. Az ajánlott film a Testről és lélekről volt.
A „világhódító" filmmel kapcsolatos másik személyes élményüket felesége, Mécs Mónika, az alkotás társproducere mesélte el.

– Nagy élmény volt, amikor az Európai Filmakadémia díjátadóján, ahol Borbély Alexandra, az alkotás egyik főszereplője, a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át, odajött gratulálni a színészlegenda, Nastassja Kinski, és nagy lelkesedéssel osztotta meg velünk érzelmeit, gondolatait. Jó egy órát beszélgettünk, szinte jelenetről jelenetre végigtárgyaltuk a filmet. El volt ájulva az egésztől és amikor az elkövetkező néhány napban még összefutottunk, újra meg újra megerősítette a véleményét.
Berlini találkozás a filmlegendával, Nastassja Kinskivel. A fotón balra Mécs Mónika, jobbra Mesterházy Ernő.
Berlini találkozás a filmlegendával, Nastassja Kinskivel. A fotón balra Mécs Mónika, jobbra Mesterházy Ernő.

Az alkotópáros (harmadik producertársuk Muhi András) örömmel számolt be a világ számos táján rendezett közönségtalálkozók tapasztalatairól is.

– A nézők arcán a meghatottság, a döbbenet, a mosoly, a megindultság pillanatról pillanatra váltották egymást. Mindenütt betalált a szívekbe, megérintette a gondolataikat – mesélték lelkesen. – Biztosan azért is, hiszen a Testről és lélekről témája, a szerelem kultúrákat, kontinenseket átível és a legmélyebbre jut az emberekben. Jó érzés volt azt is megtapasztalni, hogy mikor a vetítés véget ért, percekig csend ült a teremben, majd a beszélgetésre a nézők kilencven százaléka ott maradt. Ahogy mondták: izgalmas heteknek néznek elébe, amíg január 23-án kiderül, hogy filmjük bekerül-e az Oscar-díj kapujában várakozó kilenc film közül az öt legjobb idegen nyelvű jelölt közé. Addig sem tétlenkednek, következő filmjüket tervezik: „a XX. század legizgalmasabb magyar regényéből", Füst Milán Feleségem története című művéből akarnak nemzetközi produkcióban egy nagy játékfilmet készíteni.
 Valódi szarvasok sétáltak az álomban
Az álombetétek valódi környezetben, valódi szarvasokkal készültek. A téli erdőben a két főszereplőt megjelenítő gímszarvasok Horkai Zsolt híres állatidomár nagy értékű tenyészállatai.
A Testről és lélekről groteszk szerelmi dráma
Az Aranymedve-díjas, Oscar-várományos magyar film világsiker történetét röviden így lehetne összefoglalni: „Endrének, a vágóhíd visszafogott természetű, lebénult bal kezű gazdasági igazgatójának és Máriának, a nagyon szigorú és autisztikus viselkedésű új minőségellenőrnek minden éjjel közös álma van, havas tájban ismerkedő szarvaspárként. Ezt csak akkor veszik észre, amikor a munkahelyi pszichológusnő hall róla mind a kettőtől és azt hiszi, hogy gúnyt űznek belőle. De akkor sem könnyű nekik megtalálni egymásban a szarvasként már megélt »szerelmet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem! Január végén nyitnak a hulladékudvarok Győr környékén

Figyelem! Január végén nyitnak a hulladékudvarok Győr környékén
A Győrön kívüli hulladékudvarok december 15-e után zártak, január 23-a és 26-a között újra nyitnak. Tovább olvasom