Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az Országzászló a legkevésbé fontos

Győr - Mi a véleményük az embereknek öt tervbe vett városi fejlesztésről? – a közvélemény-kutatásban ezt is megkérdeztük. Kiderült: a legjobban a Mosoni-Duna-hidat akarják, a legkevésbé az Országzászló emlékművet.
A Mosoni-Duna-híd kell

Közülük a legnagyobb támogatottságot egy új Mosoni-Duna-híd építése élvez: a véleménnyel rendelkezők csaknem fele nagyon fontosnak, további harmada fontosnak tartja, s csak minden tizenkettedik válaszoló ellenzi. Mindezt tekinthetjük papírformának is, hiszen ahogy arról múlt héten beszámoltunk, a megyeszékhelyen élők nyolctizede említette a legsúlyosabbak között a közlekedéssel kapcsolatos problémákat. Külön pikantéria, hogy ez a beruházás van a legtávolabb a megvalósulástól. Egyelőre még az sem dőlt el, hogy Győr az Ipar utca folytatásában vagy Sziget és Révfalu között húzna fel előbb hidat, és tervek sem készültek. A költségek ráadásul sok milliárd forintra rúgnának, emiatt állami és/vagy európai uniós támogatás nélkül nehezen elképzelhető, hogy akár egyetlen kapavágás is történik.


A közgyűlés már döntött

Ugyancsak simán megszavaznák a városlakók, hogy új uszoda épüljön, de ezt már megtette helyettük a közgyűlés júliusban, egyhangúlag. A véleménnyel rendelkező megkérdezettek kétharmada mondta erre az ügyre, hogy fontos vagy nagyon fontos. Az elképzelések szerint az ötvenméteres medencét is tartalmazó létesítmény Marcalváros II. városrészben lesz.

Hasonlóan sokan támogatják, hogy felújítsák a Széchenyi teret, ami egy évtizede hangzik el újra és újra az ígéretek között. A mintegy egymilliárd forintos program ősz elejére elkészült: eszerint a főtéren éttermi és kávéházi teraszok, padok, fák, burkolatból előtörő szökőkutak is lennének. Az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól igyekszik európai uniós támogatást szerezni a beruházáshoz.


Kevésbé ismert Autopolis

Feltehetőleg átmenne egy népszavazáson az ugyancsak brüsszeli pénzek megszerzésének reményében készülő, alapvetően a gazdaságfejlesztést szolgáló pólusprogram – hivatalos nevén: Autopolis-program – is, amit a véleménnyel rendelkezők 71 százaléka gondol nagyon fontosnak és fontosnak. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a megkérdezettek egynegyede nem vállalkozott véleménynyilvánításra, valószínűleg a program kevéssé ismert volta miatt. (A többi esetben a „nem tudom" válaszok aránya mindössze 0–3 százalék volt.)


Megosztott vélemény

Az öt fejlesztés közül egyedül az Országzászló emlékmű újbóli felállítása osztja meg a közvéleményt: kevéssel vannak többen, akik fontosnak tartják, mint akik az ellenkező véleményt osztják. A pártpreferencia logikája működik: a véleménnyel rendelkezők átlagos 54 pontos „fontossági" mutatóját a Fidesz-szavazók 63, az MSZP-szavazók 46 és a preferenciával nem rendelkezők 50 pontja alakítja ki. Mindez nem tekinthető különösebb meglepetésnek, hiszen az eredeti emlékművet a Horthy-korszakban, 1934-ben állították fel, majd a második világháború után elbontották. Szerepelt rajta több más mellett „a reváns eszméjének ébrentartására" született Magyar Hiszekegy utolsó sora is, némileg módosítva: „Hiszünk Magyarország feltámadásában". A közgyűlés májusi döntése értelmében Győr az eredetivel mindenben megegyező módon állítja fel újra az Országzászlót.

A közvélemény-kutatásról

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Kisalföld megbízásából 2007. október 1-je és 7-e között végzett közvélemény-kutatást a győri és a soproni felnőtt lakosság körében politikusokról, pártokról és az önkormányzat munkájáról. A kutatás során 600 véletlenszerűen kiválasztott 18 éves és idősebb személyt kérdeztek meg. A telefonon megkérdezett minta nem, életkori csoportok és iskolai végzettség szerint plusz-mínusz 6–7 százalékos hibahatárral reprezentálja a város felnőtt lakosságát. A mintavételből származó eltéréseket súlyozással korrigálták. A Kisalföld több közvélemény-kutató céget keresett meg, a legkedvezőbb üzleti ajánlat miatt döntött a Medián mellett.

Hancz Gábor–Sudár Ágnes

Olvasóink írták

 • 3. Dr.Surányi Jenő 2008. június 06. 10:28
  „Magam is azok közé tartozom, akik az érdemi, becsületes munkát tartják fontosnak, szemben a múltba révedő szenvelgés, a -jobb híján - nemzeti tragédiáinkra mutató emlékművek és avitt kosztümök helyett. Érdemes volna értelmes és egyébként sem elkerülhető reformok mellé állni, értük erőfeszítéseket tenni, s együtt ezeket megvalósítani. Remélem, hogy mind többen gondolják így, s tesznek is, dolgoznak érte!”
 • 2. Tabornok 2008. május 17. 07:08
  „Nagy problémája lehet annak, aki országzászló emlékmű nélkül, nem tud émlékezni, megemlékezni!
  Elfér, csinálják!”
 • 1. Aerion 2008. május 09. 11:05
  „Az országzászló ügye lehet, hogy nem fontos a posztkommunistáknak és azoknak, akiknek nincsenek magyar gyökereik, se hazaszeretetük, és nem akarnak emlékezni semmire, ami nem kapcsolódik a kommunista korszakhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ismertség nem arányos a népszerűséggel

Győr - A győri közéleti személyiségek tízes skáláján a legnépszerűbb politikust kétszer annyian… Tovább olvasom