Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az ország legidősebb emberét köszöntötték Győrben - Száznyolc esztendő emberszeretetben - fotók, videó

Győr és egyben az ország legidősebb emberét köszöntötték kedden a megyeszékhelyen.

Gallai Rezső már hetvenévnyi munkaviszonyával is rekorder. Azért pedig nemrégiben tévéshow-ba hívták meg, mert százon jócskán túl is szellemileg, fizikailag friss.
Novemberben az idősek napi ünnepségen még táncra perdült – súgtak össze a születésnaposra várakozók tegnap a városi önkormányzat Lepke utcai gondozóházának előterében gyülekezve, ahol Gallai Rezső lakik. Közben az ünnepelt a szobájában ugyanolyan izgalommal fésülködött, mint kiskorában, ha tudta, hogy felköszöntik, pedig az idei már a 108. születésnapja. "Húsz évet simán letagadhat" – biztatták a gondozók, miközben megigazgatták nyakkendőjét.

Gallai Rezső 108 évesen is jó egészségnek örvend. Fotó: Mészáros Mátyás
Gallai Rezső 108 évesen is jó egészségnek örvend. Fotó: Mészáros Mátyás


Hiába babusgatják az ünnepnapon is az ápolók, a nyakkendőkötéssel maga is boldogul Gallai Rezső, akit ezúttal Borkai Zsoltpolgármester, Simon Róbert Balázsalpolgármester is felköszöntött, akárcsak lakótársai, barátai, akik ajándékokkal, dalos műsorral kedveskedtek neki.

– Mindig korán kel, mindig kedves és gyakran anekdotázik. Még ő ajánlja nekünk a segítségét és a hozzá képest szemtelenül
fiatal bentlakó társait hangolja jókedvre, tolja kerekes széküket – mondták a gondozók Rezső bácsiról. Minek köszönhető, hogy ilyen szép kort ilyen jó egészségben ért meg? Egyszerű és rövid a válasza: „Isten adománya." Ezúttal azt üzente olvasóinknak, hogy töltsék minden napjukat úgy, ahogy ő, emberszeretetben, egymást tisztelve.

Gallai Rezsőt, az ország legidősebb emberét Borkai Zsolt is köszöntötte születésnapja alkalmából. Fotó: Mészáros Mátyás
Gallai Rezsőt, az ország legidősebb emberét Borkai Zsolt is köszöntötte születésnapja alkalmából. Fotó: Mészáros Mátyás


Felköszöntőinek arról beszélt, hogy a keze zsibbad éjjelente, de hát ne is legyen ennél sose nagyobb baja. Azt is felemlegette, hogy frontszolgálatakor álmában elkergette ágya végéből a leselkedő halált, „menjen hetven felettiekhez", de rögtön azt is megjósolta, azok is elkergetik. S bizony maga szolgált példával: a hetvenre is jócskán rá lehet még húzni több évtizedet.

Sosem háborgott. Gallai Rezső lelencgyerekként nevelőszülőknél lakott. Korán el kellett kezdenie dolgozni, lovászfiú is volt és sokáig a vízügy foglalkoztatta. Huszonkét éves korában költözött Győrbe. Tizedes rajparancsnok volt a második világháborúban. Újságokban publikált és az Embermesék című könyvbe kerültek be nyugdíjasként írt történetei. Életéről szépen szól: „Menhelyre adtak, így aztán nem ismertem se anyámat, se apámat, olykor mégis gondolok rájuk. A nélkülözést soha nem felejtem el, mert árvaként, a háborús időkben is kijutott belőle. Mégsem háborogtam. Később sem, amikor választanom kellett mondjuk egy mozifilm vagy a vacsora között. A kettőre ugyanis nem futotta. Talán innen ered: ha leejtek egy darab kenyeret, ma is lehajolok érte és megpuszizom."

Olvasóink írták

 • 6. RUDI 2012. február 02. 16:15
  „Nagyon sok erőt és egészséget kívánok a bácsikának.Hosszú esztendő ez a 108-év,minden jót kívánok,ekkor el gondolkodom, hogy a bácsikának mennyi mindent át kellet élnie.”
 • 5. pancser 2012. február 01. 19:24
  „108 évesen nem bánnám ha zsibbadna a kezem, jó egészséget a bácsinak!”
 • 4. Tündenéne 2012. február 01. 17:06
  „moderálva, köszönjük”
 • 3. Tabornok 2012. február 01. 14:05
  „Vannak jó cselekedetei is a Polgármesternek.
  Rezsőbácsinak egészséget boldogságot kívánok!”
 • 2. Plakátmagány 2012. február 01. 13:07
  „nagy kópék vagytok ti ott Ámerikában”
 • 1. elemér 2012. február 01. 11:36
  „Rezsöbával pár éve beszélgettem. Megtaláltam a tudakozóban. Felveszi a kagylót és mondom Amerikábol hivom a Skype-n, mert olvastam a Kisalföldben. Aszongya tényleg, és mit szeretne tudni ? Azt hogy, van e még szex. Igen válaszolta, kettö is van. Egyik amiröl ábrándozom és a másik amiröl álmadozom mondta. Kivánok továbi jó egészséget Rezsöbának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatásból létesült meg az Inox-Bázis Kft. telephely fejlesztése Pannonhalmán

Az Inox-Bázis Kft. 56 millió forint uniós támogatást nyert a „Telephelyfejlesztés" című… Tovább olvasom