Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Az oroszlánok olykor angyalszárnyon jönnek

A világ legnagyobb jószolgálati civil szervezetének 185 országban összesen 1 millió 600 ezer tagja van.
Kiss Csilla születésétől fogva vak, a pontos diagnózist a miértre még egyetlen orvos sem tudta megállapítani. A szimpatikus, mosolygós asszony fényt, alakokat, árnyékot lát, de semmi több. Kiss Csilla hallott a lionok látássérültekért végzett tevékenységéről, úgy gondolta, megpróbálkozik segítségkéréssel. Speciális számítógép birtokában elképzelhető, hogy idővel interneten is végezhető munkát kaphat. Vágya, hogy dolgozhasson.

– Ez életem első gépe, egyelőre ismerkedem vele – részletezte Csilla. – A programok érdekesek, de meglehetősen bonyolultak is – a lányaim segítenek az eligazodásban. A Skype-ot, az internetet viszont már rutinszerűen használom, s ez szó szerint is összeköt a külvilággal. Zenéket is hallgatok.

Kissék négy gyermeket nevelnek: Bettina 16, Tünde 13, Bence 9 éves, a 4 éves Szabolcs pedig a helyi oviba jár. A Vakok Szövetsége folyamatosan indít különböző számítógépes tanfolyamokat, ám a gyerekek egyelőre maximálisan kitöltik az anya idejét. Év közben nincs lehetőség arra, hogy beiratkozzon egy speciális tanfolyamra, ráadásul a nagymamák is Ménfőcsanaktól több száz kilométerre, Kistarcsán és Békésben élnek. Így Csilla legfeljebb barátnőjére és a nagylányok segítségére számíthat, akik már profi számítógép-kezelők, de rájuk lehet bízni akár a kisebbek felügyeletét vagy a főzést is.

– A férjem is gyengénlátó, rá is számíthatok és összességében öröm, hogy nagy boldogságban élünk – folytatta az asszony. – Imádom a kicsiket, sajnálom, hogy most éppen nincs kisbabánk a háznál. A legnagyobb ajándéknak a gyermekeinket tartjuk. Az én szembetegségem nem öröklődik, ezt a genetikusok is megerősítették. A lányok ugyan kismértékben gyengénlátók, de nagyon jól elboldogulnak a házimunkával. A barátnőmre mindenben számíthatok, vele gyakran találkozom. A számítógép új távlatokat nyitott az életünkben, ennek segítségével szeretnék munkát találni.

Karácsony közeledtével az édesanya már megtervezte a menüt, s az ajándékok nagy részét is a szekrények mélyére rejtette. Csilla nem vágyik nagy dolgokra, úgy van vele, az igazi ajándékot, a számítógépet már megkapta. Csendesen – már amennyire négy gyerek mellett az elképzelhető –, családi körben töltötték az ünnepet, azután felkeresték a nagyszülőket, ott lesznek újévig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi számít sürgősnek az ügyeleten?

A Győr környéki 60 település munkaidőn túli háziorvosi ügyeletét 28 orvos végzi csaknem két éve a győri Dembinszky utca 29. szám alatt. Itt a rendelő korszerűen felszerelt és a helyet meg is szokták a páciensek. Ez az ügyeleti orvosi ellátás helyszíne elsősorban, a lakáson végzett vizsgálat, ellátás csak járóképtelen, felnőtt betegeknél indokolt. Tovább olvasom