Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az orosz turisták Pannonhalmára mennek

Győr-Moson-Sopron - Fertődön több, Pannonhalmán kevesebb volt a turista, s ugyanígy: Lipóton jobb, Győrben pedig rosszabb volt ez a szezon a tavalyinál.

A végső mérleg szerint mintegy 2,4 százalékos a csökkenés, ám ez is kedvezőbb a többi régió statisztikájánál.

Régiónkban mintegy 2,4 százalékkal esett vissza nyáron az idegenforgalom, ez Győrben látványosabb volt, míg például Sopron térsége javította a statisztikát. Így például a fertődi kastély látogatóinak száma is növekedett, mintegy 10–15 százalékkal – tudatta Lajber Gabriella, a műemlékegyüttes vezetője. Nyilván jótékony hatással volt a kastélymúzeum látogatottságára a Haydn-év, aminek keretében körülbelül 50 koncertet hallhattak a vendégek májustól az Esterházy-kastélyban. Az igazgató szerint a hangversenyek közönségét nem számítva körülbelül 80 ezren fordultak meg a kastélyban idén, ebből 56 ezren május 22. és szeptember 22. között.

Érdekes módon ugyanilyen növekedést a megye legfőbb vonzereje, a pannonhalmi apátság idén nem tapasztalt. Varga Mátyás, a főapátság kulturális és turisztikai igazgatója szerint valamelyest csökkent a látogatók száma idén, ezt az atya a gazdasági helyzettel magyarázza.

Köztudott egyébként, hogy a világörökség részeként számon tartott főapátság a japán turisták körében volt a legnépszerűbb, ám tavaly ez a távol-keleti érdeklődés alábbhagyott: a japánok most Pozsonyt vették célba. Új jelenség viszont, hogy megindultak Pannonhalma felé az orosz turisták.

Győrben sajnos 10–15 százalékos csökkenést is tapasztaltak az első félévben, s nyáron folytatódott a tendencia. Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy az egymást érő rendezvények a szállodák vendégszámára is jelentősen kihatnak, reményt keltő kivétel ez alól a Gyerkőcfesztivál, ami a Rába Hotelnek mintegy 20 belföldi vendéget hozott. Horváth Ottó, a szálloda igazgatója szerint a Rába 10 és 20 százalék közötti csökkenést könyvelhetett el nyáron tavalyhoz képest, azzal együtt, hogy az augusztus jól sikerült, főként a junior női kézilabda EB-nek köszönhetően.

Ahol viszont beindult a motor, az Lipót, nyilván az új beruházások miatt is, csaknem 40 százalékkal nőtt a vendégek száma. Tóth Péter polgármester szerint tavaly 106 ezren fordultak meg a fürdőben, idén ez a szám megközelítette a 140 ezret. A vendégek 30 százaléka szlovákiai, ami üzleti szempontból azért is jó hír, mert nem hűtőtáskával érkező, s aránylag jól fizető látogatókról van szó. Ami a jövő zenéje – tette hozzá Tóth Péter –, hogy a régió népszerűbb célpontjai összefogjanak és egymás programjait is ajánlják a betérőnek. Így minden szálloda több vendégéjszakát könyvelhetne el.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2009. október 10. 08:52
    „Remélem nem "ideiglenesen" mennek oda! :))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnótira emlékezett a Könyvszalon

Méltó és ünnepélyes zárása volt az idei, kilencedik Győri Könyvszalonnak a rendhagyó Radnóti-est. Tovább olvasom