Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Az öreg tölgy szavazatokra vár - fotó

A kajárpéci Hatos-tölgy is bekerült az Ökotárs Alapítvány által harmadik alkalommal meghirdetett Az év fája vetélkedő döntősei közé. A 300 éves, hatalmas matuzsálem a szavazás jelenlegi állása szerint a dobogósok között szerepel.

Hatvan nevezés érkezett idén Az év fája vetélkedőre. A népes mezőnyből a versengést meghirdető Ökotárs Alapítvány zsűrije tizenhármat juttatott a döntőbe, köztük a kajárpéci Hatos-tölgyet is.

A több mint 300 éves matuzsálem Kajárpéc és Tényő között, a sokorói lankán a kirándulók, túrázók egyik kedvelt állomása, pihenőhelye.

A kajárpéci Hatos-tölgy.
A kajárpéci Hatos-tölgy.– A becslések szerint az ezerhatszázas évek végétől kezdődően már biztosan vigyázta a környék erdeit, fáit, számos, a vidék történelmét meghatározó esemény tanúja volt. Nevezetessége, amint azt neve is tükrözi, hogy az országban egyedülállóan, tölgytől szokatlan módon a tőből hatfelé ágazik el a törzse. Ugyan a hatból mára sajnos már csak öt maradt, de ez nem csökkentette a látványos faóriás iránti szeretetet és tiszteletet – említette lapunknak Laki György kajárpéci polgármester. – Hogy mennyire népszerű ez a hely, bizonyítja: például az egyik győri természetjáró klub hagyományos újév-köszöntő túrájának végállomása a Hatos-tölgy, illetve május második szombatján évek óta a fát és a Sokoró szépségeit, különlegességeit népszerűsítő túrát szervezünk, amelyre bizony minden alkalommal, közelből-távolból népes csapat érkezik.
A köztiszteletben álló fát Kajárpéc és Tényő, valamint az Éghajlatvédelmi Szövetség nevében Lajtmann Csaba nevezte be a vetélkedőre.

– Az év fája vetélkedő eredményétől függetlenül – a két település és a Reflex közös projektjének részeként – a környékből a közeljövőben helyi védetté nyilvánítjuk a tényői Cipó-dombot és fasort, a Nagyhegy orchideás és leánykökörcsines részét, Kajárpécen pedig a sárkánymajori hársfasort, valamint természetesen a Hatos-tölgyet. Így több irányból is felhívjuk a figyelmet a környék értékeire – említette
érdeklődésünkre a zöld szakember.

Lajtmann Csaba még elmondta: aki azt szeretné, hogy a Hatos-tölgy eredményesen szerepeljen a döntőben, annak nincs más teendője, mint a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak internetes oldalon ki kell választania a 2-es sorszámot kapott kajárpéci faóriást és mellé beírni a saját e-mail címét. Utána a postafiókjában a szervezőktől kapott levélben található linken érvényesíteni kell a szavazatot. Szavazni november 2-ig lehet.


A nyertes fa a Magyar Faápolók Egyesületének köszönhetően egy speciális ápolásra, gondozásra jogosító utalványt kap. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.


A korábbi Az év fája vetélkedőre neveztek már más megyei fákat is. Többek között Győrből a Rákóczi utcai 21 méter magas, 200 éves vadgesztenyefát, Szilből a falu terét díszítő termetes, százéves japán akácfákat, Jobaházáról a falutól két kilométerre lévő egykori major területén álló, 250 évesre becsült kocsányos tölgyet. Ezek a fák sajnos nem jutottak be a döntőbe.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz Ikrényben: már nincs veszélyben a biogázüzem - fotók

Az ikrényi tehenészet mellett 1500 kockabála égett egy vasszerkezetű, nyitott tárolóban. Tovább olvasom