Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Az online álláskeresésé a jövő?

A munkaerőpiacon már most meghatározó szerepet töltenek be az internetes álláskereső portálok, s a jövő is optimista kilátásokkal kecsegtet – ez a lapcsoportunk által szervezett tanácskozás alapvető megállapítása.

A Lapcom-csoporthoz – amelynek tagja többek a Kisalföld, illetve a kisalfold.hu is – számos kelet-európai internetes portál is tartozik.

Horvátországban, Szerbiában, Szlovákiában és Boszniában tulajdonrészt szerzett a cégcsoportunk olyan, a munkaerőpiacra specializálódott internetes oldalakon, amelyek területükön vezető portálnak számítanak.

Olvasóink erről nyilvánvalóan keveset tudhatnak, mivel azonban Győrben kétnapos konferencia résztvevői az említett országok internetes honlapjainak vezetői, ezért érdemes az apropót megragadni, s feltenni a nagyon is aktuális kérdést: az álláshirdetések jövője visszavonhatatlanul az online felületeken íródik?

Dalibor Jakus, a Szlovákiában legnagyobbnak számító Profesia vezetője szerint közös szándék eredménye volt, hogy a munkavállalók előbb csak kis csoportban, majd egyre szélesebb körben az online oldalakon kezdték keresni az álláslehetőségeket; a cégek pedig szintén előbb csak speciális területeken, majd mind szélesebb szegmensben az interneten keresztül kerestek munkatársakat maguknak.

Dalibor Jakus
Dalibor Jakus

˝Ebben a régióban elsőként az informatikai, banki, pénzügyi terület a vándorolt át az online területre, mostanra azonban gyakorlatilag a teljes munkaerőpiac követte. Az azért elmondható, hogy jellemzően a magasabban kvalifikált állást keresőknek lettek első számú célpontjaik az internetes álláskereső portálok. Mariana Turanova, aki a Target Excutive képviseletében előadóként vett részt a konferencián, ehhez annyit tett hozzá: külön csoportot képviselnek a felsővezetői pályázatok, mert ezekre most még nagyrészt fejvadász cégeket bíznak meg, az internet e szűk mezsgyén még kis részt tudott hasítani magának.

Jellemzően a magasabban kvalifikált állást keresők első számú célpontjai az internetes kereső portálok.
Dalibor Jakus szerint a kelet-európai portálok között a célokat és az utat tekintve nem nagyon lehet különbségeket találni, abban nyilvánvalóan igen, hogy ki hány éve van a hirdetési piacon, s milyen pozíciókat tudott magának szerezni. Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója erre is utalva a tapasztalatcserét hangsúlyozta, amikor a konferencia céljáról kérdeztük, hiszen például a Profesia jó példa arra, hogy a kelet-európai piacon milyen irányba lehet fejlődni. Szammer István szerint a szintén a Lapcomhoz tartozó internetes portál, a Workania technikailag a csúcsot képviseli, de idő kell – a piaci szabályok szerint három év –, amíg jelentős pozícióba vezethető egy ilyen portál.

Zámbori Eszter
Zámbori Eszter

A győri internetes eszmecserére a Rába Járműipari Holding Nyrt. is elfogadta a meghívást, hogy számukra miért fontos ez, Zámbori Eszter, aki előadóként vett részt a rendezvényen, azt válaszolta: ˝Az önéletrajzoknak mintegy hetvenöt százaléka már most az interneten keresztül érkezik hozzánk, s egyre inkább szükség van komplettebb szolgáltatásokra, amelyeket ezek a job site-ok tudnak nyújtani.˝
 
Mike Wall
Mike Wall

De hogy a nyomtatott sajtó jövőjéről is szót ejtsünk, Mike Wall, aki az angol Jobsite vezetője, kérdésünkre azt válaszolta: az ˝offline˝, vagyis a papíralapú sajtó változik, a területre specializálódó kiadványok adhatnak helyet ezeknek a hirdetéseknek. Egy biztos azonban, az ˝online oldal˝ optimistán tekinthet a jövőbe.

Olvasóink írták

 • 4. Reális 2010. április 29. 13:18
  „A nemdolgozó,passzív cigányrétegnek aztán lehet online munkát ajánlani!”
 • 3. adalfold 2010. április 28. 18:14
  „EGYÉBKÉNT MEG, EZT NÉZD MEG.

  http://munkakozvetito.jobbik.hu/

  méghogy a fidesz...:D:Dkackac”
 • 2. adalfold 2010. április 28. 18:13
  „MAJD A VIKTORKA RENDET TESZ, KEVESEBB MINT SZÁZ NAP ALATT TOTÁLIS BIZTONSÁG LESZ. NÉGY ÉV ALATT
  EGYMILLIÓ ÚJ MUNKAHELY.

  S AZ IQ MAGYAR EZT BEVESZI SZÉPEN MAJD, A HÍRTV, A MNO ÉS EGYÁLTALÁN AZ EGÉSZ MÉDIA 4/5-E LEADJA A KÁNAÁNT A MŰSORAIKBAN, ROVATAIKBAN.

  LESZ ITT TÁRSADALMI SZAKADÉK.MÉG NAGYOBB. TALÁN POLGÁRHÁBORÚ IS EGYSZER. BOLOND MAGYAR HISZ A PÁRTIGÉKNEK.

  ADDIG MEG BŰNÖZŐ SZÉLES, PINTÉR, FELLEGI, KONKRÉTAN OLIGARCHA FIDESZ-MINISZTEREINK PRODUKCIÓJÁT TEKINTHETJÜK. AZ EGYEDURALMI HÍRKÖZLÉSBEN.
  SZEBB JÖVŐT... VAGY AKÁRMIT.”
 • 1. anuvuk 2010. április 28. 10:16
  „A képet nézve, még van vinni való.
  Szerintem, a napokban fekete füst szállt fel a Rába ártérben az Újvárosi oldalon a szokott helyen, azt a kevéske rézkábelt egészítették ki az ajtó lapokkal. - Minden bizonnyal még a "régi" átvevő jól működik !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajtókat loptak a karmelita templomból

Kétszárnyú, súlyos vörösréz ajtókat loptak a győri karmelita templom épületegyütteséről a napokban. Tovább olvasom