Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az olcsóbb lakások ára csökken

A Kisalföld által megkérdezett szakértők szerint nem gyakorol jelentős hatást a használt ingatlanok piacára, hogy a kormány júliusig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. Ugyanakkor számítani kell például arra, hogyha az egyszer véget ér, az egyes árkategóriák között nagyobb lesz a különbség.
Hogy miért lesz mélyebb a szakadék a most is drágának, illetve olcsónak számító használt ingatlanok árai között, ha egyszer véget ér a kilakoltatási moratórium? Kovács László, az Otthon Centrum győri irodájának vezető ingatlan-tanácsadója szerint azért, mert a kilakoltatás réme most is az olcsóbb lakások tulajdonosait fenyegeti, illetve nyilván azokat, akik – a jelenleginél szerencsésebb időszakban – szocpol és jelentős hitel igénybevételével teremtettek otthont. Vagyis elképzelhető például, hogy egy győri kétszobás, 7–8 milliós panellakás piaci ára akár 10 százalékkal esik vissza, ha tényleg felhígul a piac.

Okozhat ez 5–7 százalékos esést olyan helyeken is, ahol értékesebb ingatlanokat vettek kedvező támogatási feltételek között. Győrben jellemző ez például Ménfőcsanakra, ahol 10–12 millióba kerül egy átlagos, 2 szobás lakás. Ugyanakkor kizárt – mondja Kovács László –, hogy a soproni Lövérekben, a mosonmagyaróvári Halászi úti lakótelepen vagy a győri Révfaluban is esnének az árak, mivel a piac legfeljebb ott hígulhat, ahol a „ráeresztett", olcsó lakásokhoz hasonlókkal találkozunk. Egy, most viszonylag keresettnek mondható, 2 szobás téglalakás ára például alig 1–2 százalékkal csökkenhet, egy előkelőbb ingatlané pedig várhatóan ennyit sem.

Mivel a kormány célja, hogy a határidő módosításával vagy a fokozatosság biztosításával segítse a devizahiteleseket,  így elszámítja magát, aki a nagy lehetőségre vár.
Csóka Szilárd

Csóka Szilárd ingatlanszakértő pedig úgy látja: egyáltalán nem tanácsos most csodára várni annak, aki eladni szeretne, mert ha érzékelhető is némi élénkülés a piacon, nem tudni, meddig tart. Ha szerencsénk van és nem csak egy hullámról van szó, akkor is hosszú távon – legalább két-három év alatt – generálja az árakat, így aki most kivárni próbál, csak akkor tegye, ha öt évet se sajnál az ingatlanjától.

Szintén idetarozik, hogy a kormány júliusig meghosszabbította a kilakoltatási moratórium határidejét, s ez több gazdasági elemző szerint élénküléshez vezethet, mivel azok a készpénzes vevők, akik az olcsó lakásokat „lesték", nem várnak tovább épp a tavaszi szezon kezdetén. Kovács László úgy gondolja: vidéken egészen biztosan nincs olyan számottevő kör, amelyik erre spekulál és Csóka Szilárd is úgy nyilatkozott: nincs olyan réteg, aki a lakhatás kedvéért valóban a moratórium végére várt volna. Vagyis aligha generál tömeges vásárlásokat az újabb határidő. Hozzátette: meggyőződése szerint erre nem is érdemes spekulálni, mivel a kormány célja, hogy a határidő módosításával vagy a fokozatosság biztosításával segítse a devizahiteleseket, és így elszámítja magát, aki a nagy lehetőségre vár.

Végrehajtásból egyébként eddig is kerültek ki olcsó ingatlanok, vagyis vehetett, aki akart – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldvillámok: elektromos go-kart teszt a Széchenyi Egyetemen - fotók

A győri Willisits Team villamos hajtású járműveket építő csapata elektromos go-kartokat tesztelt az egyetem parkolójában. Tovább olvasom