Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Az okos traffipaxok nem lőnek sokkal több drága fotót, mint a régi készülékek!

A kisalfold.hu információi szerint ebben az is szerepet játszik, hogy a rendőröknek egyelőre gondot okoz az intelligens traffipaxok kezelése. Szavazás.

Mitől különlegesek az okos traffipaxok? Dióhéjban a lényeg

Mint ismert, március 23. óta élesben figyelik az intelligens traffipaxok  az autósokat. Az első 160 egység próbamérései februárban kezdődtek el, de március végétől bírságokat is oszthatnak a felvételek alapján.

Az uniós támogatással vásárolt VÉDA mobil egységei - továbbiakban: okos traffipaxok - az egész országban felbukkanhatnak és az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltották, váltják ki. Darabonként 5,7 millió forintba kerültek az új készülékek.

És hogy mitől különlegesek az okos traffipaxok? Attól, hogy nem csak a gyorshajtást mérik, hanem automatikusan felismerik a rendszámot, számolják a forgalmat, sőt, észlelik a torlódásokat.


Akcióban az okos traffipax Győrben - fotó: Mészáros Mátyás
Akcióban az okos traffipax Győrben - fotó: Mészáros Mátyás


A számok sohasem hazudnak

Nézzük, hogyan vizsgáztak az okos traffipaxok az első két hónapban. Március vége óta a Nyugat-Dunántúlon hány sebességtúllépő autót sikerült "elkapniuk" az új készülékeknek? Ha az elmúlt évet vesszük alapul, több vagy kevesebb az elcsípett gyorshajtó? - kérdeztük az ORFK Kommunikációs Szolgálatát.

"A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálat illetékességi területén (vagyis a nyugati országrészben - a szerk.) 2014. április 1-je és május 29-e között 20 557 esetben, míg idén április 1-je és május 29-e között 22 004 esetben szabtak ki közigazgatási bírság a rendőrök" - hangzott a válasz. (Külön Győr-Moson-Sopron megyére lebontott adatokat nem áll módjában közölni a hatóságnak.)

Bár az utóbbi években egyértelműen csökkent a sebességtúllépésért kiszabott büntetések száma - részletes elemzést ide és ide kattintva olvashatnak -, egyelőre úgy tűnik, hogy az okos traffipaxok bevetésével sem készül jelentősen több drága fotó az utakon.Úgy tudjuk, egyelőre "küzdenek" a rendőrök az okos traffipaxok kezelésével 

Már csak azért sem, mert a kisalfold.hu két különböző forrásból úgy értesült, hogy az új készülékek kezelése nem egyszerű, s egyelőre "küzdenek" a rendőrök az okos traffipaxokkal.

Amikor az információnkat felvetettük, a következő diplomatikus választ kaptuk az ORFK-tól: "tekintettel arra, hogy új, a korábban használt sebességmérőktől jelentősen eltérő eszközről van szó, természetes, hogy kezelése is más, mint a korábban használt készülékeké".


Mindent lát, ha jól forgatják
Mindent lát, ha jól forgatják


Győr-Moson-sopron megyében hét okos traffipax teljesít szolgálatot

A 160 készülékből 74 "teljesít szolgálatot" a Nyugat-Dunántúlon: a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 7, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 6, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 7 okos traffipaxot használ napi szinten.

Az ORFK megjegyezte: "az aktuális közlekedésbiztonsági helyzetnek megfelelően az eszközök átcsoportosítása időszakosan előfordulhat".

Az Európai Unió is támogatja az okos traffipaxokat

Az okos traffipaxok beszerzését azért támogatta az EU, mivel az Európai Bizottság deklarált közlekedésbiztonsági célja, hogy 2020-ra a 2011-es felére csökkentse a közúti balesetek számát a kontinensen. Magyarországon a 2013-ig folyamatos csökkenés megtorpant, míg 2013-ban 591-en haltak meg az utakon, 2014-ben már 626-an.

Átrobogott a piroson? Egyelőre az okos traffipaxok nem buktatják le

Idén márciustól az alapfunkciók (sebességmérés, rendszámfelismerés, forgalomszámlálás, forgalomtorlódás-jelentés) éles üzemű használata kezdődött meg, de az okos traffipaxok a piroson való áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét, a be nem kapcsolt biztonsági övet, a vezetés közben telefonálását szintén képesek észrevenni.

Tavasz elején arról volt szó, hogy a szóban forgó szabálysértéseket csak ősztől figyeli a rendőrség az okos traffipaxok segítségével.

Arra a kérdésünkre, mikor várható az említett szabálysértéseknek a rögzítése, a következő választ kaptuk: "a kiegészítő funkciókat csak a folyamatban lévő fejlesztési, majd az azt követő tesztelési időszak után fogjuk alkalmazni". Konkrét időpont tehát nincs; nekünk a válaszból inkább az jön le, hogy csúszik az eredeti terv.

Ettől függetlenül ne szabálytalankodjanak a volán mögött: több tízezer forintos csekkel garantáltan bánatosan indul a nyári szabadság, vakáció!

Forgalomszámlálási feladatok: az adatokat a közút elemzi 

Az intelligens traffipaxok forgalomszámlálási feladatokat szintén ellátnak: ezeket az adatokat azonban nem a rendőrség elemzi, hanem továbbítja azokat a közútnak, útkezelő szervezeteknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó és busz ütközött Győrnél - Ketten megsérültek

Személygépkocsi és autóbusz ütközött Abda és Győr között csütörtökön délután az 1-es főúton. Tovább olvasom