Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Az MTA doktora lett

Szörényiné dr. Kukorelli Irén, az MTA Regionális Kutatások Központja tudományos főmunkatársa másfél évtizedes vidékkutatási eredményei ismertetésével márciusban megvédte akadémiai doktori disszertációját. Oklevelét a napokban vehette kézhez.

Tóth József, a földrajztudomány doktora, Frisnyák Sándor, az MTA doktora és Nemes-Nagy József MTA-doktor voltak az opponenseim, és egy 9 tagú tudományos bizottság döntött a dolgozatomról – mondta el a Kisalföld kérdésére Szörényiné dr. Kukorelli Irén, akinek kutatási területe a vidékfejlesztéshez kapcsolódó úgynevezett „rurális földrajz". Ez a szakterület a vidéki társadalmi és gazdasági folyamatokkal foglalkozik. A doktori disszertáció témája a magyarországi vidék (kisvárosok és falvak) rendszerváltás utáni átalakulása volt.

A kutató a negatív változások közül a termelőszövetkezetek felbomlását, a munkanélküliség megjelenését és a földprivatizációt említette, pozitívumként többek között az ezek hatásait mérsékelni hivatott kistérségi társulások megalakításáról szólt. Állítja, a kistérségi társulások az ingázás, az iskoláztatás és a társadalmi kapcsolatrendszer alakításával képesek befolyásolni a lakossági mozgások irányát.

– A vidék nemcsak Magyarországon, de Európán belül is nagyon különböző – hívta fel a figyelmet. A különbségek okainak tanulmányozása során kiderült, hogy a földrajzi helyzet, a gazdasági környezet mellett meghatározó a helyi civil társadalmak erőssége, önszervező ereje. Ez az erő hazánkban nem a sokat emlegetett kelet–nyugat irányban változik, hanem szigetszerűen, „foltokban" jelenik meg a térképen. A kutató szerint ez azt bizonyítja, hogy a település megtartóerejét, fejlődőképességét a „társadalmi tőke" – az emberi erőforrás minősége – határozza meg.

– Legutóbb egy finn kollégám, aki maga is egy kistelepülés lakója, elmondta, hogy az iskolát a helyiek saját pénzükből, a kvóta kiegészítésével mentették meg, a posta megszüntetésének hátrányait pedig számítógépes oktatással enyhítették – mondta Szörényiné dr. Kukorelli Irén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felső Tápon folytatja

A most lezárult tanévben nagyrészt a tantestület tagjai „ingáztak" Pázmándfalu és Győrság… Tovább olvasom