Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Az MSZP diktált, nem tárgyalt

„ Én nem vitákat szeretnék, hanem ésszerű munkakapcsolatot és hatékony szakmai egyeztetéseket. Nyilván különbségek vannak a látásmódunkban, ezért is dolgozunk más pártokban” – nyilatkozta lapunknak viszonyáról az MSZP-vel Dézsi Csaba András, aki a jobboldal polgármesterjelöltje volt a győri önkormányzati választáson.
Dézsi Csaba András
A városi közgyűlés Fidesz–MDF–MKDSZ frakciójának vezetője hozzátette: „Nekünk, akik ötödik éve dolgozunk ebben a többpárti frakcióban, nap mint nap szembe kell néznünk azzal, hogy más pártban ülő politikusnak is lehet a sajátunkénál jobb megoldási javaslata. Néha azonban az egypárti apparátusban nevelkedett politikusoknak is el kellene gondolkodni azon: lehet, hogy az igazság odaát van." A politikus nehezményezte, hogy a szocialisták egyetlen szakmai bizottságban sem engedték meg a jobboldali többséget, nem tartották szükségesnek a programegyeztetést, és nem ajánlottak fel alpolgármesteri posztot. „Ezzel együtt semmi sértődés nincs bennünk" – tette hozzá Dézsi Csaba András.

„ Optimisták vagyunk: Győrben a jobboldal még soha nem volt ilyen erős, határozott programmal rendelkezünk, és nagyon jó szakembergárda áll mögöttünk" – állítja Dézsi Csaba András, a Fidesz–Magyar Demokrata Fórum–Magyar Kereszténydemokrata Szövetség frakcióvezetője. Szerinte a városvezetők száma növekedett ugyan, de a munka hatásfoka csökkent.

– Ahhoz képest, hogy a Fidesz áprilisban tarolt a megyében, az önkormányzati választáson a megyeszékhelyen nem teljesített valami fényesen. Egyetért ezzel a megállapítással?
– Nem. Az előző ciklusban a Fidesz-kormány alatt a Fidesz–MKDSZ–MDF–kisgazdapárt összetételű jobboldali koalíciónak tizenegy képviselője volt a közgyűlésben, most pedig – a felfelé ívelő Magyar Szocialista Párt ellenére – tizenkettőre növekedett a hárompárti frakció létszáma. Jelentősen növeltük támogatottságunkat a ránk adott szavazatok alapján. De tekinthetjük a polgármester-választást is: jobboldali jelölt soha ennyi szavazatot nem kapott a győriektől, mint én, és ez a bizalom nagyon megtisztelő számomra. Balogh József csupán másfélszer annyi voksot kapott nálam. Emiatt úgy gondolom, programunk meghirdetése sikeres volt – a felmérések szerint az emberek 78 százaléka támogatta azt –, de valami oknál fogva a többség mégis az eddigi polgármestert látta szívesebben ezen a poszton.

„ Nincs bennünk sértődés"

– Milyen okok állhattak emögött?
– Az országban taroltak a szocialisták, s a megye valamennyi nagyobb városában nyertek. Sokan valószínűleg azért is szavaztak Balogh Józsefnek bizalmat, mert többször kijelentette, hogy a jobboldali erőknek továbbra is helyet szán a vezetésben. Nem így történt. A keresztény–jobboldali szavazókat képviselő frakció – amely jelenleg a közgyűlés második legnagyobb frakciója – nem kapott felkérést alpolgármesteri posztra. Mi felajánlottuk, hogy egyeztessük a programokat, de erre sem tartottak igényt, mondván, hogy a meghirdetett programunk számukra részeiben sem elfogadható. Egyébként is az MSZP szövetségeseivel együtt biztonságos többséggel rendelkezik, így bármit meg tud szavaztatni a közgyűlésben. Ezzel együtt semmi sértődés nincs bennünk – az emberek négy év múlva megmondják, hogyan ítélik meg ezeket a lépéseket. Sajnos már látjuk annak jeleit, hogy az alpolgármesterek száma eggyel nőtt ugyan, költségesebb lett a város vezetése, de az elvégzett munka hatásfoka csökkent.

– Mit ért ezen?
Balogh József nem tartózkodik Győrben, szinte csak ünnepekre és avatásokra tér haza, a protokolleseményeket hozzá igazítják. Az MSZP a kampány során vádaskodásnak titulálta azt a felvetésünket, hogy a polgármester úr parlamenti képviselőként képtelen lesz személyesen vezetni a várost, pedig ez ma már tény, ezért választottak az eddigi egy helyett két főállású MSZP-s alpolgármestert.

Balogh József országgyűlési képviselőként nyilván többet tud tenni Győrért, mintha csak polgármester lenne. Az elmúlt hetekben például kiderült, hogy másfél milliárd forintnyi címzett támogatás érkezik a városba. Nem így gondolja?
– Persze, ezért választották meg őt az emberek parlamenti képviselőnek. Halkan kérdezem: ha nem ő volna a polgármester, nem lenne munkaköri kötelessége ugyanígy címzett támogatásért lobbizni? Dehogynem – csakhogy az országgyűlési jelenlét miatt nem marad ideje és rálátása a helyi ügyekre. A győri szocialista sikerpropaganda óhatatlanul beépül az emberek tudatalatti gondolatvilágába, pedig nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy Győr jövőre az indokoltnál kevesebb központi támogatást kap. Nem tudom, miért siker az, hogy megvonták az ETO-stadion felújításának központi finanszírozását, bizonytalan az egyetemünk fejlesztési támogatása, hogy az MSZP leszavazta a parlamentben azt a Fidesz–MDF módosító indítványt, amely a győri megyei kórháznak másfélmilliárddal több címzett támogatást adott volna, pedig a betegek többsége győri beteg. Megkérdezhetjük például, hogy ebben a kérdésben Balogh úr a frakciófegyelmet vagy Győr érdekeit tartotta fontosabbnak a szavazás során? Korábban a szocialisták mindig az Orbán-kormányt vádolták, most azonban már a világgazdasági dekonjunktúra begyűrűzését emlegetik.

Balogh József mint kormánypárti polgármester-képviselő pedig semmi egyebet nem tesz manapság, mint magyarázza Győrben a kormány bizonyítványát. Például azt, miért nem támogatja a kabinet a győri tömegközlekedést akkor, amikor a fideszes vezetésű Debrecen, Kaposvár, valamint a főváros közlekedésének támogatása a mi pénzünkből megy. Nem itt kellene magyarázkodni, hanem fent kellene küzdeni Győr érdekeiért. Úgy látom, hogy ez kormánypárti polgármesterként nem igazán működik, hiszen Győr csupán azt kapja jelenleg, ami marad. Nem azt kell magyarázni, hogy „nem találtunk olyan központi pályázatot, ami a hidak építését támogatta volna" – ahogy ez kérdésemre válaszként a közgyűlésen elhangzott. Neki az lenne a szerepe, hogy pontosan olyan pályázatokat írjanak ki, amelyek a szükséges győri fejlesztésekhez kedvezőek. Feltéve persze, ha egyáltalán bármekkora befolyással rendelkezik a kormány szakmai koncepcióinak előkészítésére, mert ha nem, akkor a jövőben is csak azt kapjuk, ami marad. Egyszerűen azért, mert a szocialisták országszerte túlnyerték magukat.

„ Megalapozott ígéretek voltak"

– Nem a sokak szerint demagóg vagy népszerű elemek – mint amilyen a közüzemidíj-támogatás – miatt támogatta 78 százalék a jobboldal programját?
– Nyilván a népszerű elemek miatt támogatták sokan a polgármesteri programomat, de ezek nem demagóg, hanem megalapozott ígéretek voltak. Ha megvizsgáljuk a közüzemi cégek árképzési struktúráját, azt, hogyan működnek, milyen szerződéseket kötöttek az önkormányzattal, láthatjuk, komoly gondok vannak. Ha mélyebben elemezzük a szolgáltatók működését – például beszerzési rendszerüket –, megállapíthatjuk, hogy lenne mit megtakarítani.

– A bizottsági helyek elosztásával sem elégedett?
– A szocialisták nem tárgyaltak, hanem diktáltak, ráadásul eleinte aránytalanul kevés helyet akartak biztosítani. Ellentétben az előző ciklussal, egyetlen szakmai bizottságban sem engedték meg, hogy a jobboldal többségben legyen. Mindenben jelét adták, hogy ki akarnak bennünket szorítani minden olyan helyről, ahol megnyilvánulhatunk. Energiánk eddig arra ment el, hogy azokat a létszámarányos pozíciókat – amelyek egyébként az ellenzéknek járnak – megkapjuk. Hangsúlyozom, nem hatalmat szeretnénk, hanem a város érdekében dolgozni. Optimisták vagyunk: Győrben a jobboldal még soha nem volt ilyen erős, soha nem volt ekkora támogatottságunk, mint jelenleg. Határozott programmal rendelkezünk, és nagyon jó szakembergárda áll mögöttünk.

– Nemrégiben derült ki, hogy a városvezetés újra előveszi az intézményracionalizációs tervet, s kemény intézkedések meghozatalára készül. Balogh József kijelentette, nagy vitákra számít. És ön?
– Én nem vitákat szeretnék, hanem ésszerű munkakapcsolatot és hatékony szakmai egyeztetéseket. Nyilván különbségek vannak a látásmódunkban, ezért is dolgozunk más pártokban. Higgye el, hogy nekünk, akik ötödik éve dolgozunk ebben a többpárti frakcióban, nap mint nap szembe kell néznünk azzal, hogy más pártban ülő politikusnak is lehet a sajátunkénál jobb megoldási javaslata. Néha azonban az egypárti apparátusban nevelkedett politikusoknak is el kellene gondolkodni azon: lehet, hogy az igazság odaát van. Mi csak a szakmailag megalapozott, Győr érdekeit szolgáló döntéseket fogjuk támogatni, de azokat – ahogy eddig is – támogatni fogjuk.

Túlzott arrogancia?

– Mekkora esélye lehet a Fidesznek arra, hogy a következő négy évben érdemi hatása legyen a várospolitikára?
– Biztos, hogy hatással leszünk, az azonban bizonytalan, hogy ez mennyire fog tárgyiasulni. Egyelőre úgy látom, hogy a győztesek túlzott arroganciával viseltetnek irántunk. Nincsenek tisztában azzal, hogy Dézsi Csaba András nem orvosként, hanem megválasztott képviselőként teszi fel kérdéseit, és joggal vár ezekre konkrét válaszokat, hiszen nekünk a választópolgárok csaknem fele adott erre felhatalmazást. Persze, aki évtizedek során megszokta, hogy a szakmai hiányosságait vezetőként egyszerűen fölényes válaszokkal eltussolhatja, annak nehéz, szinte lehetetlen ezen változtatni.

– Konstruktív vagy destruktív ellenzéki szerep mellett döntött a jobboldal?
– Ahogy eddig is, Győr érdekeit szolgáljuk. Ezzel együtt változtatunk korábbi stílusunkon. Eddig az volt a taktikánk, hogy elsősorban kritikáinkat hangoztattuk a győri városvezetéssel szemben. Ezentúl kevesebb lesz a kritika, hiszen az emberek maguk is látják, mi történik és mi nem. Ugyanakkor a kidolgozott programunkra alapozva sokkal több konkrét javaslatot teszünk. Reméljük, hogy meglesz a foganatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felülemelkedni a pártokon

„ A cél az, hogy fél-egy éven belül sikk legyen a Pro Urbe Győr Egyesület tagjának lenni.… Tovább olvasom