Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Az LMP-s Plázastop Győrben az Auchant érintheti

Győrben jelenleg csak a Lidl áruházláncot érintené az a "Plázastop"-nak nevezett jogszabálytervezet, amit az LMP nyújtott be és sajtóértesülések szerint a kormány is felkarolja.

A Lehet Más a Politika (LMP) javaslatát Szabó Rebeka képviselő terjesztette elő, elképzelése szerint a Plázastop fellendíthetné a kisboltok forgalmát.

Arról van szó, hogy 2012-ben csak 400 négyzetméter alatti, a 100 ezresnél nagyobb lélekszámú városokban pedig 800 négyzetméter alatti üzletközpontok épülhetnének. Hogy viszonyítási alapunk legyen: a hipermarketek területe 5000 négyzetméter felett van.

Győrben szép a lajstroma azoknak az áruházaknak, amik így nem épülhettek volna meg, és mivel mindig vannak újabb jelentkezők, kíváncsiak voltunk, hányat érintene a moratórium.

2012-ben csak 400 négyzetméter alatti, a 100 ezresnél nagyobb lélekszámú városokban pedig 800 négyzetméter alatti üzletközpontok épülhetnének.

Győr Plaza: Hasonló beruházások nem épülhetnének jövőre a törvényjavaslat szerint. Fotó: H. Baranyai Edina
Győr Plaza: Hasonló beruházások nem épülhetnének jövőre a törvényjavaslat szerint. Fotó: H. Baranyai Edina


Információink szerint most épp különleges a helyzet a multik által kedvelt megyeszékhelyen, az óriások közül mindössze kettő jöhetne szóba, de úgy tűnik, végül egyiket sem érinti a tilalom.

Az egyik az Auchan lehetne, amelynek a Gyirmót határával kapcsolatos terveiről és a jelenleg is folyó hatósági engedélyeztetéséről a polgármesteri hivatal is hallomásból értesült, ám a városhoz még nem nyújtott be kérelmet a társaság. Így továbbra sincs miről beszélni.

A másik érintett nagy hal a Tesco, amelynek letelepedését Gyárvárosban, a volt Ringa területén tervezték, de építkezésnek se híre, se hamva, holott jogerős építési engedéllyel rendelkezik a fejlesztő cég. Hogy ez a beruházó milyen szerződésben áll – egyáltalán szerződésben áll-e most – a multinacionális vállalattal, nem lehet tudni, az bizonyos, hogy építhetne, de mégsem épít.

Úgy tudjuk: a jogerős építési engedély hatálya két évig tart, vagyis még egy évig bizonyosan nem lehetne jogi akadályt gördíteni a beruházás elé, de csak ha addig el is kezdődik az 5000 négyzetméteres szupermarket építése.

A Plázastopról hamar megfogalmazták az újságok a summázatot, hogy a CBA-nak és a Coopnak kedvez. A CBA kommunikációs vezetője, Fodor Attila erről a hétvégén úgy nyilatkozott: fontos, hogy a moratórium rövid ideig tartson, és inkább "a korrekt szabályozás" feltételeit dolgozzák ki gyorsan.

"A hazai piacra nemzetközi viszonylatban is nagyon szabályozatlanul engedték rá a tőkeerős multinacionális kereskedőcégeket, így kis területen is hatalmas koncentrációt értek el, túltelítve a szektort" – mondta a szóvivő. Fodor Attilát a Kisalföld is megkérdezte, többek között arról: igaznak tartja-e a megállapítást, hogy a CBA lenne a tilalom nyertese.

Egyértelmű nemmel felelt: hozzátéve, hogy ennyi erővel ugyanígy felröppenhetne – a Coop mellett – a Real, az Aldi, az Interspar, a Lidl vagy a Tesco Express neve is, hiszen mindegyik működtet 800 négyzetméteresnél kisebb üzletet. Fodor Attila szerint azonban egy szakmai szabályozási folyamat még az óriásberuházásokat végző multicégeknek is érdekük, hiszen a piac túltelítettségének ők is elszenvedői – elég csak a bevásárlóközpontokban pangó, üres üzletekre gondolni.

A javaslatot benyújtó Szabó Rebeka egyébként a 400, illetve 800 négyzetméteres mérethatárt azzal indokolta, hogy ezzel a törpeláncok – mint például a Penny Market, a Lidl vagy az Aldi – terjeszkedése is meggátolható.

Ily módon végül egyedül a Lidl-áruházláncot érintené a moratórium, mivel a győri Kossuth utcába tervezett épületre még nem kapták meg az engedélyt.

"Egy szakmai szabályozási folyamat még az óriásberuházásokat végző multicégeknek is érdekük, a piac túltelítettségének ők is elszenvedői."
Fodor Attila kommunikációs vezető.

Olvasóink írták

 • 8. b.né 2011. június 25. 17:24
  „Az a baj,hogy a kisboltosok is a nagy áruházakban /Metro/vásárolnak,és jóval drágábban adják tovább az árut.Nincs választék.Ha gyümölcsöt akarok venni,tovább kell menni,ha húsfélét akarok, el kell menni a henteshez.Úgy hogy maradok a multiknál!”
 • 7. Accra 2011. június 15. 13:00
  „Geri, én nem akarok többet, de felháborít, hogy ilyen idióták ülnek a Parlamentben, döntve az életünkről.
  Szerinted 400 vagy akár 800 nm mióta pláza?? Ezen vagyok kiakadva. Egy CBA is van ekkora.
  Pontosan ilyen "tudással" hozzák a törvényeket...”
 • 6. Geri89 2011. június 15. 10:37
  „Nem nagyon értem a kommentelők felháborodását, Győrben bőven van már elég bevásárló központ, vagy még többet akartok?”
 • 5. Révfalui-szúnyog 2011. június 15. 09:41
  „A nagyáruházak tele vannak olyan ,,élelmiszerekkel", amelyek előállításuk pillanatában is veszélyes hulladéknak minősülnek. Isten mentesen attól, hogy a kisboltokba is ezek kerüljenek. Oda a magyar falusi termelők élelmének kellene kerülnie, s ezt ellenőriztetném. Mert annak semmi értelme, hogy a kisboltos a napját hajnalban a Metroban vagy egyéb szutyokban kezdje. Persze nyilván a kisbolt magyar áruja valamivel drágább lenne, bár ez se igaz mindenre és mindenkor. Azután a vásárlás kultúra kérdése is lenne. Akinek megfelel a műanyag kolbász és ismeretlen eredetű indián vagy vágottszemű uborka, paprika, az menjen a tescoba. Akinek kicsivel több esze van s valamelyest ismeri a nehezen hozzáférhető egészségügyi statisztikákat, amelyek az étkezéssel kapcsolatosak, vásároljon magyar árut.”
 • 4. admen 2011. június 14. 18:43
  „Ki a fenének van pénze a jóval drágább kisboltban vásárolni, ill. kinek van ideje boltról-boltra járni, amikor egy helyen meg tudok venni mindent vagy a belvárosban rójam a köröket kocsival, mire találok parkolóhelyet, aranyárért, s nézzem az órám, hogy mikor telik le a parkolóidőm???”
 • 3. Accra 2011. június 14. 10:23
  „LMP idióta, vagy életében nem látott plázát. 800 nm 1db nagyobb üzlet, de nem pláza. Pl egy közepes bútoráruház nem is férne el kisebb helyen.”
 • 2. pancser 2011. június 14. 10:08
  „Menjen az LMP a kisboltjaival a ......! Hozzuk vissza a szocializmust, ahol a pártbizottság megtárgyalta, tudományos alapon megterveztette, hogy mennyi üzletre van a népnek szüksége. Ellátásunkról gondoskodtak, aztán kezünket lábunkat törve rohantunk a bécsi Metróba a kiutalt valutánkkal!”
 • 1. pozdorja 2011. június 14. 08:48
  „Amennyiben a kisboltban ugyanazon márka ugyanazon termékét 20-30%-al drágábban kapom meg, nem fog növekedni a kisbolt forgalma. Ezt üzenem az LMP-nek (meg tartózkodási helyet is javasolnék, de azt moderálnák).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több lesz a kidobott kutya

Évente 15–20 százalékkal nő a győri állatmenhelyre bevitt kutyák száma, s félő, hogy az új állatvédelmi törvény bevezetésével tovább romolhat a helyzet. Tovább olvasom