Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Az iskolák a tolvajok aranybányái

Győr-Moson-Sopron - Régebben a számológépek és az ékszerek, ma a mobiltelefonok és az MP3-lejátszók vezetik a diákoktól ellopott holmik listáját, és készpénz is olyan sok van egy-egy gyereknél, ami tíz-húsz éve még elképzelhetetlen lett volna. Így az iskolák a tolvajok aranybányáivá váltak.
– Nem gyakoribbak az iskolai lopások, mint korábban, viszont nagyobb érték tűnik el így – szögezte le Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője.

– Nagyon drága holmikat kapnak szüleiktől a tanulók, azokat magukkal viszik az iskolába és ésszerűtlenül sok pénzt tartanak maguknál – hangsúlyozta Papp András, a győri önkormányzat oktatási és kulturális osztályának vezetője. – Ha mutogatja, büszkélkedik „mindentudó" elektronikus berendezésével a diák, nem csodálkozhat azon, hogy egyszer csak nem találja. Azzal, hogy felhívja új mobiltelefonjára, MP3-lejátszójára a figyelmet, alkalmat ad a rossz szándékúaknak, akik így tudják, hol keressék a lopásra érdemes dolgokat.

Főként modern eszközöknek, bicikliknek és segéd-motorkerékpároknak kél lábuk a tapasztalatok alapján. Az általános és középiskolák azonban nem akartak konkrét esetekről nyilatkozni lapunknak, ugyanis úgy vélik, azok rossz fényt vetnek rájuk. Ezért kértük az osztályvezető tájékoztatását, aki azt is elmondta: amit bevisznek a diákok az iskolába, azért az intézmény felel, ugyanakkor szinte mindegyikben házirend tiltja a nagyobb értékek bevitelét, így mégsem felelnek az ellopott dolgokért. Papp András szerint az intézmények azonban nem tartatják be ezt a tiltást, nem büntetik megszegését. Persze az is vitatható, mi számít manapság nagy értéknek egy tanulónál. Egy egyszerűbb mobil, egy olcsóbb pendrive, amit tanulmányaihoz használ, valószínűleg már nem. Viszont például hiba lehet több tízezer forintot azért magával vinnie, hogy abból délután vásároljon egy divatos holmit és erről harsányan beszéljen is mindenkinek. Az oktatási szakember tanácsa szerint a fiataloknak jobban kell figyelniük értékeikre. Az iskolák is igyekeznek ebben segíteni. Több helyen zárható tárolókat biztosítanak felszerelésüknek, járműveiknek, vállalják, hogy például a fényképezőgépet a tanórák alatt a tanáriban elzárják.

Szabó Gábor rendőr százados is azt tanácsolja, ne hagyják a
diákok a padban holmijaikat, zárják az öltöző, az osztályterem ajtaját, ne hagyjanak azokban nagy értéket, ne vigyenek magukkal több százezer forintot. Az iskola ugyanis aranybánya a tolvajoknak, mert ott a gyerekek, a fiatalok megbíznak egymásban, emellett sokan mások is megfordulhatnak egy-egy oktatási intézményben. A rossz szándékúaknak ugyanis megvannak a trükkjeik. A bejárat bekamerázása segíthet, de költséges.

Viszonylag sok bűncselekmény történik a diákok sérelmére az iskolákban a százados tájékoztatása szerint. A rendőrséghez számos bejelentés érkezik, de csak erőszakosan elkövetett vagy sorozatos lopások és húszezer forint feletti érték esetében illetékesek. Ha szükséges – például jármű eltűnése esetén vagy szekrényfeltörésnél –, nyomrögzítőket küldenek a helyszínre. Mobiltelefon, irat eltűnését is érdemes jelenteni, mert jó eséllyel nyomozhatnak azok után a rendőrök, de szinte semmi remény sincs erre, ha az a diák panasza, hogy „reggel még megvolt a pénzem, mikor hazaindultam, már nem".

Olvasóink írták

 • 5. Gróf 2008. augusztus 31. 00:06
  „Régen is elért mindenki mindenkit, nem kellett a mobil. Most meg... Bár az is igaz, hogy a kisemberek nem loptak ennyire.”
 • 4. Egy tanuló 2008. június 13. 16:33
  „Engem már többször is megloptak az iskolában, tudom is, hogy ki volt az, és mégsem tehetek semmit. Annyi, hogy azóta a zsebemben tartom a pénzem, mert onnan csak nem lopják el. Azzal pedig nem értek egyet, hogy amit az előttem szóló mondott, hogy az ő nemzedékük még megvolt mobiltelefon nélkül, azóta sokat fejlődött a világ, és akkoriban minden más volt! Tircse kíváncsi lennék, hogy ma hogy lennél meg telefon nélkül, és ha van gyereked, nem tudom, hogy hogy érnéd utol telefon nélkül ha esetleg nagy baj van.”
 • 3. Marica 2008. május 05. 22:04
  „gyerekek is felelötlenek,be kéne menni az iskolába tanitás után és megnézni mit hagynak a padokban,egyik gyerek azt mondta,ha elveszik kap helyette másikat otthon,szülö nem tanitja megbecsülni a kapott dolgokat,”
 • 2. ndodi 2008. május 05. 15:17
  „szerintem a szülők követik el a legnagyobb hibát mert egy tizenévesnek teljesen felesleges nagy értékü telefon meg miért van több tizezer forint egy tanulónál?”
 • 1. tricse 2008. május 05. 08:26
  „én sem vagyok híve annak hogy a gyermek többezer forinttal menjen iskolába pl.befizetéskor,osztálypénz ill.kiránduláspénz fizetésekor

  jut eszembe a teljesen felesleges erdei iskola amiért pénzt sem lehetne kérni ugyebár 13 ezer forintomba kerül--VAJON KAPOK-E ÁFÁS SZÁMLÁT BÁRKITŐL IS RÓLA?

  az iskolai lopások amúgy berkeken belül történnek tehát a kulcsrazárás nem mindig célravezető

  és lehetne arról is beszélni hogy a mi nemzedékünk hogy hogy nem de fel tudott nőni iskolába hurcolt mobiltelefon nélkül is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszállhatnak a péri álmok

Pér–Budapest - A parlament három hét múlva dönt az országos területrendezési törvény (OTRT)… Tovább olvasom