Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Az iskolai bál is lehet jogdíjas

Visszamenőleg jelentős összegű jogdíjat kér a fertődi általános iskolától a szerzői jogvédő hivatal az ottani ünnepségeken elhangzott dalokért.
Az Artisjus kommunikációs igazgatója szerint ahol az intézményi rendezvény kereskedelmi célúvá válik, a fellépők, közreműködők fizetséget kapnak munkájukért, ott a szerzőket is megilleti a jogdíj.

„A szerzői jogvédő hivatal megbüntette a fertődi iskolát a karácsonyi műsorban elhangzott dal miatt 100 ezer forintra. Itt a farsangi idő és március tizenötödike is közeleg, ki a felelős, s kit büntetnek meg a farsangon játszott, internetről letöltött tánczenéért? Milyen zene játszható ünnepélyeken, ballagáson? Kérem, járjanak utána és írják meg!" – kapta szerkesztőségünk az olvasói levelet.

A fertődi Babos József Térségi Általános Iskolában valóban tartott helyszíni szemlét a hivatal. Mint azt Garab Gáborné igazgatótól megtudtuk, 2007-ig visszamenőleg kell jogdíjat fizetni az ünnepségeken elhangzott dalokért. Információnk szerint jelentős összegről van szó. A bálokat, rendezvényeket a jövőben is be kell jelenteni.

Dr. Tóth Péter Benjámin, az Artisjus kommunikációs igazgatója a Kisalföldnek elmondta: az iskolai oktatási célú rendezvények a szerzői jogi törvény szerint mentesülnek a díjfizetés alól, és ezt igyekeznek rugalmasan is értelmezni. A középiskolai szalagavatók, iskolai farsangok esetén ha sem belépődíj, sem profi fellépő (akinek a szervezők fizetnének) nincs, akkor az Artisjusnak nem kell jogdíjat fizetni. A március tizenötödikei rendezvényekre ez különösen igaz, hisz az oktatási cél mellett nemzeti ünnepekre szóló mentesülést is tartalmaz a szerzői jogi törvény. „Ahol azonban az intézményi rendezvény kereskedelmi célúvá válik, ahol a fellépők, közreműködők fizetséget kapnak munkájukért, ott a szerzőket is megilleti a jogdíj, hiszen ők ebből élnek" – mondta.
Kérdésünkre a falunapok kapcsán hozzátette: az ilyen rendezvények sok zenét tartalmaznak, a fellépőknek is fizetnek, így a szerzők jogdíját is rendszeresen megfizetik a szervezők. „Ez utóbbi tétel általában a zenekarok gázsijának töredékét teszi ki."

A kommunikációs igazgató megjegyezte: gyakori kérdés az is, hogy szabad-e zenékről másolatot készíteni. A törvény magáncélra, szűk családi-baráti kör számára lehetővé teszi a másolást, letöltést; a nem magáncélú másolások esetén a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (Mahasz) engedélyére van szükség. Mivel a szerkesztőségünkbe levelet küldött olvasó büntetésről beszél, dr. Tóth Péter Benjámin fontosnak tartotta megjegyezni: az Artisjus nem hatóság, hanem a szerzők egyesülete, így bírságolásról nem lehet szó; a jogdíj a zeneszolgáltatás ellenértéke.

A szerzői jogdíjak összege

Belépődíj nélküli rendezvények (például koncert, diszkó, bál egy fellépővel): 201–500 főig 20.178 forint. Fél-, egész vagy többnapos belépődíj nélküli rendezvény (például koncertek több fellépővel, majális, sör-, borfesztivál, búcsú, politikai, társadalmi célú rendezvény): 1001–2000 főig 86.237 forint.

Önkormányzat vagy annak tulajdonában álló közhasznú, non-
profit gazdasági társaság által rendezett fél- vagy egész napos, belépődíj nélküli rendezvény (például koncertek több fellépővel, majális, sör-, borfesztivál, településnap, búcsú, politikai, társadalmi célú rendezvény) 501–1000 főig 34.494 forint. Temetéseknél (ravatalozás, búcsúztatás, szórás, sírhoz kísérés) felhasznált zenei és irodalmi művek után temetésenként 1200 forint szerzői jogdíjat kell fizetni.

Olvasóink írták

  • 1. pindla 2012. február 13. 08:48
    „Az artisjus bek.phatja. Gondolom azokon a CD-ken amikre kiírták a dalokat, ott volt az artisjus matrica, ahogy most már mindenen rajta van. Ha ezzel nem lesz jogtiszta az anyag (ne nézzetek hülyének, tudom hogy nem lesz az...) akkor miért is kell minden adathordozó után plusz pénzt fizetnem az artisjusnak? Akár teszek rá jogvédett anyagot akár nem.
    Mivel egyéni felhasználásra törvényben meghatározottak szerint szabadon le lehet tölteni, ki lehet írni a zenéket, ezért az artisjus matricáknak semmi jogalapjuk nincsen. Ha meg ilyen esetekben, egy nonprofit iskolai bálon sem minősül jogtisztának az artisjus matricás adathordozón levő anyag, és megbüntetnek, akkor mégis minek a matrica??

    Jó lenne felvenni a kapcsolatot néhány zenekarral, meséljék el hogy mennyi pénzt kapnak a hőn szeretett artisjustól. 1-2 kiválasztottat leszámítva mind azt mondja hogy nevetséges összegeket, pár ezer forintot kapnak. Arról nem is beszélve hogy az artisjus a külföldi zenékért is büntet, külföldre viszont még annyi pénzt sem fizet, mint itthonra.

    Nevetséges szervezet... Feloszlatni, bíróság elé állítani az összes sikkasztó felsővezetőjét, a maradékot meg sóval behinteni és elfelejteni ezt a pénznyelő jogvédő iparágat vagy minimum állami monopóliumba venni, akkor legalább egy csöppnyi haszna lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Mé-diák-kör a Móra-iskolában

Tehetséges diáktársak, itt a lehetőség! Az Adyvárosi Főigazgatóság, Móra Ferenc Középiskola a… Tovább olvasom