Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Az irodalom, a szép szó kötelékében

Győr - A szépséget nem a szépségkirálynőkben, sokkal inkább tudásuk gyarapításában és a lélek felemelésében mérik a győri antológiakör tagjai, akik sorban a IX. kötetükkel járulnak hozzá az idei könyvszalon sikeréhez. A Győri antológia egy tevékeny alkotóközösség munkájának eredménye.
A 13 szerző különböző stílusban és hangnemben, mégis az együvé tartozás érzésével szól az olvasóhoz, s a reneszánsz évében egy-egy alkotás erejéig tisztelegnek Janus Pannonius és Balassi Bálint művészete előtt. Akik a kezdetektől figyelemmel kísérték az antológiások munkáját, talán emlékeznek rá: a tragikusan fiatalon elhunyt Sárai Anikó indította útjára az irodalombarátok körét, s négy évvel ezelőttig nemcsak megálmodta, de barátaival, alkotótársaival együtt írta és szerkesztette is a Győri antológiát. A csapat összetartására jellemző, hogy Sárai Anikó halálát követően is együtt maradtak, mi több Csáky Anna költő szervezőmunkájának köszönhetően a szerzőgárda évről évre bővül, képzőművészek munkáival egészülnek ki a különböző műfajú és terjedelmű alkotások.

Műhelymunka: Felvételünkön Cseke J. Szabolcs, Molnár György és Kecskés Rózsa. Fotó: Harcsás Judit
Műhelymunka: Felvételünkön Cseke J. Szabolcs, Molnár György és Kecskés Rózsa. Fotó: Harcsás Judit


– Ámonné Tóth Éva gyönyörű képei, Kovács Ildikó kerámiaszobrai és Molnár György fotói sajátosan illeszkednek az írások témájához és hangvételéhez – sorolta Csáky Anna szerkesztő. – Kulcsár Nárcisz rajzaival gazdagította a bőséges illusztrációs anyagot, amellyel iránytűt adunk az olvasó kezébe a szépség és a lélek harmóniája felé. Számomra nagy öröm, hogy egyre több főiskolai és egyetemi hallgató csatlakozik hozzánk.

Hollósy Tóth Klára egykor személyügyi előadóként dolgozott, életében sajátos hiányt pótol az írás. Számos weblapon találkozhatunk írásaival, s a többiekkel együtt nagyon készül a közösségi találkozókra. Mészáros József már nyugdíjas, de hónapokig az ókort, az időszak nagyasszonyainak életét tanulmányozta. Könyvet is írt a témában, nagy álma, hogy egyszer eljusson a piramisok árnyékába.

Az antológiások minden egyes találkozója sajátos műhelymunka, egymás műveit is meghallgatják, elemzik. Emellett a szerzők közül néhányan önálló kötettel is jelentkeznek, így Arany Piroskával, Csáky Annával és Cseke J. Szabolccsal könyveik bemutatóján is találkozhatnak az olvasók. (A IX. Győri antológiát jövő vasárnap délelőtt 10 órakor mutatják be a Xántus János Múzeumban.)

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcos Borbála a laktanyában

Győr - Emlékszobát avattak (szeptember 26-án) a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred likócsi… Tovább olvasom