Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Az író egyedül van, benne van a világ - Novellaelemző verseny a Móra-iskolában

A győri Móra Ferenc Általános és Középiskola idén tizenkilencedik alkalommal adott otthont a már hagyománnyá vált novellaelemző versenynek.

Az indulók az elemző és alkotó képességüket mérhették össze egymással, a verseny végén pedig nemcsak élményekkel és tapasztalatokkal, hanem értékes könyvekkel is gazdagabbak lettek.

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Móra Ferenc Általános és Középiskola a már hagyománnyá vált novellaelemző versenyét. A rendezvényt Csengeri Mária, az iskola igazgatója nyitotta meg, ezután pedig a mórás diákok köszöntötték verssel és zenével a zsűrit és a versenyzőket.

A verseny két fordulóból állt. Az első, korábbi fordulóban Karinthy egy novelláját elemezték az indulók, a másodikba továbbjutott huszonkét diáknak a délelőtt folyamán aktivizálnia kellett kreativitását, ötleteit. Megadott szempontok alapján saját novellákat fogalmaztak, amelyeket a közönség és a zsűri előtt olvastak fel. A zsűri elnöke Dr. Fűzfa Balázs a Savaria Egyetemi Központ docense volt, részt vett az értékelésben a verseny alapítója Gátainé Sróth Zsuzsa tanárnő, Villányi László József Attila-díjas költő, a Móra-iskola jelenlegi és korábbi igazgatója, Dr. Boros Bálint is. Vendégként pedig a győri Önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke Rózsavölgyi László is megjelent, Ambrus Attila főszerkesztő-menedzser a legrégibb magyar újságtól, a Brassói Lapoktól érkezett, Pénzes Anikó pedig az Oxygen Média képviseletében jelent meg, aki különdíjat ajánlott fel az általa legjobbnak ítélt versenyzőnek.

Novellaelemző verseny a Móra-iskolában


Miután felolvasták műveiket az ifjú alkotók, a zsűri egy időre visszavonult, hogy meghozza döntését. A döntéshozatal alatt a versenyzők izgatottan beszélgettek, feszülten várták az eredményt. Közben a közönség is, a versenyzők is szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt munkára.

A döntéshozóknak nehéz dolguk volt, hiszen minden novellában rejtőzött egy-két érdekes, különleges elem, amely elgondolkodtatott, egy humoros vagy egy emlékezetes mozzanat, melybe mindenki saját egyéniségét csempészte. Az első helyet végül Varga Réka a győri Kazinczy-gimnázium tanulója nyerte el novellájával. Kalmár Boglárka (Móra-iskola) és Wágner Ádám (Bencés Gimnázium, Pannonhalma) holtversenyben lett második helyezett, harmadik helyen pedig Varga Péter (Bárdos-gimnázium, Tatabánya) végzett. A közönség szavazatai alapján Kalmár Boglárka bizonyult a legjobbnak, az Oxygen Média különdíját pedig Varga Péter kapta.

Az eredményhirdetés után a szubjektív díjak kiosztására került sor. Minden zsűritag a neki legjobban tetsző novella íróját ajándékozta meg egy-egy maga által választott könyvvel, és értékes, építő jellegű gondolataival.

A verseny végén az indulók mosolyogva álltak össze egy csoportkép erejéig. A helyezést el nem ért versenyzők is gazdagabbak lettek tapasztalatokkal, élményekkel, értékes gondolatokkal, és az országos szinten is egyedülálló vetélkedő utánozhatatlan hangulatával.

Nagy Eszter, Szakács Ádám
Móra-iskola, újságíró szakképzés

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az X-Faktor sztárja, Király L. Norbi Győrben bulizott - sok-sok fotó

A győri Mamma Miában lépett fel és énekelt az X-Faktor egyik sztárja, Király L. Norbi - képriport! Tovább olvasom