Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az ipari parkba költözik a kekszgyár

Győr - A Győri Keksz megvásárolta az ipari park egy 10 ezer négyzetméteres területét, ahová a cukorkagyártást át kívánja áthelyezni. A hol tehát eldőlt, a költözés dátuma attól függ, a cég mikor tudja eladni a győr-szigeti gyárát. Valószínűleg nem a város lesz a vevő.

A Kisalföld szeptember 11-i számában megjelent cikkében már biztosra vettük, hogy a régi győri ipar egyik jelképét, a kekszgyárat az „új szimbólumba", vagyis az ipari parkba költözteti a Győri Keksz Kft. Most már tényként kezelhető mindez, a cég ugyanis élt a győri önkormányzattól kapott opciós vételi jogával, és a minap aláírta a szerződést az ipari park egy 10 ezer négyzetméteres területére.

Közel egy évig  tartott a helykeresés és a tárgyalások sora, de ezzel még nem zárult a történet: mivel a jelenlegi (győr-szigeti) gyárterület is a vállalat tulajdonát képezi, a költözés csak akkor válik esedékessé, amikor azt sikerült értékesíteni.

Boris Bourdin, a Győri Keksz Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban konkrétumot nem mondott, mindössze annyit, hogy „a régi gyárépület eladási folyamatával kapcsolatban nem áll módomban információt adni, hiszen ezt üzleti titokként kezeljük".

A Balogh László mellett látható területen építi fel a csarnokát a Győri Keksz Kft., de a gyárat majd csak akkor költözteti át, ha a meglévő szigeti üzemét – amely a város régi iparának egyik szimbólum
A Balogh László mellett látható területen építi fel a csarnokát a Győri Keksz Kft., de a gyárat majd csak akkor költözteti át, ha a meglévő szigeti üzemét – amely a város régi iparának egyik szimbóluma – el tudja adni. Az ígéretek szerint a Negro-gyártással komoly tervei vannak a tulajdonosnak.
Fotó: H. B. E. és Kisalföld-archívum


A Kisalföld megkereste Borkai Zsolt győri polgármestert, korábban ugyanis szó volt arról, hogy a városrész fejlesztésére vonatkozó elképzelések miatt akár maga az önkormányzat is lehet a vevő. A győri polgármester megerősítette információinkat, a Győri Keksz Kft. vezetése valóban tett ajánlatot a városnak. „Piaci áron kínálták megvételre a területet, de mivel a jelenlegi városfejlesztési tervekben számunkra nem kulcskérdés ez a terület, így a cég ajánlatával nem éltünk; nagy valószínűséggel tehát nem mi leszünk a vevők" – mondta Borkai Zsolt.

Borkai Zsolt elmondta: a Győri Keksz ígéretet tett arra, hogy ha talál vevőt az ingatlanra, akkor az önkormányzattal újból egy asztalhoz ülnek az érintettek, hogy a beruházó terveit egyeztessék. A polgármester hangsúlyozta, Győr nem támogatja a gyáripari funkció folytatását Sziget ezen részében: a leendő vevőnek ezzel tehát számolnia kell.

A városnak, s legfőképpen a gyárban dolgozó mintegy ötven munkatársnak nagyon fontos, hogy Boris Bourdin ismételten megerősítette: a Negro-gyártással komoly terveik vannak. Az ügyvezető igazgató ezt a területválasztáskor ecsetelte: „Mivel a Negro cukorkával hosszú távú fejlesztéseket tervezünk, ezért kulcsfontosságú volt, hogy megfelelő területet találjunk az új gyáregység számára. Az új terület minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a megfelelő gyártelep kialakítását biztosíthassa. A városon belüli költözés nem jár átszervezéssel és a gyár változatlan formában folytathatja majd tovább a munkát."

Balogh László, a győri ipari park igazgatója a Kisalföld megkeresésére azt mondta: „A Győri Keksz Kft. által vásárolt tízezer négyzetméter nem a méreténél fogva különös jelentőségű, hiszen ez a parkban a közepes kategóriába tartozik. Azért fontos, mert egy patinás, s a helyiek számára sokat jelentő cég költözik be. A tárgyalásokat a Győri Keksz Kft.-vel értelemszerűen már mi folytattuk le; nagyon örülök, hogy megállapodásra jutottunk, s új céget köszönthetünk a parkban."

Az ipari parkban – az internetes honlapjuk tájékoztatása szerint – tíz ország 82 cége telepedett le mostanáig. A bruttó összterület (158 hektár) 85 százalékát kötötték le a vállalatok/vállalkozások, s a hatezret meghaladja a területen foglalkoztatottak száma. A beruházott összérték 320 millió amerikai dollár.

Olvasóink írták

  • 1. csoki71 2008. szeptember 26. 11:10
    „Nagyon sajnálom, hogy elköltözik a gyár. Annál jobbat nem lehetett elképzelni mikor a kellemes vaníliaillat beborította a belvárost ha arról fújt a szél! De ezt már senki nem érdekli. Meg minek is ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hőszivattyú nem úri huncutság

Győr - Kevés áramot fogyaszt, a gazdaságosság pedig nem „úri huncutság" – állítja… Tovább olvasom