Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az Intel és a győri példa

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Parlament Munkácsy Termében Craig Barrett, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója és Balogh József.
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá kedden Budapesten, a Parlament Munkácsy Termében Craig Barrett, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója és Balogh József győri polgármester az „intelligens város" program folytatásáról, amely a világcég vezetője szerint nemzetközi jelentőségű és példaértékű.

A világ egyik vezető számítástechnikai cége, az Intel Corporation Ltd. tíz éve működtet hazánkban is irodát. Ez alkalomból látogatott Budapestre az elnök-vezérigazgató, Craig Barrett, aki a parlamentben megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A megbeszélésen jelen volt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is.

Gyurcsány Ferenc szerint az informatikai és kommunikációs infrastruktúra fejlesztési kulcs a modernizációhoz, javítja a gazdaság versenyképességét és munkahelyet teremt. Ezért lett a második Nemzeti Fejlesztési Terv egyik fő célja a virtuális hozzáférés javítása.
Jó példa erre a Győrben az Intel közreműködésével folyó, bővülő „intelligens város" program. Jelen volt a parlamenti megbeszélésen Balogh József polgármester, s együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá Craig Barrett-tel.

Az Intel vezetője úttörő vállalkozásnak nevezte a győri programot, amely ilyen, városi méretben még példa nélküli, s ezért példaértékű is. A világcég legmodernebb szélessávú vezeték nélküli technológiájával segíti a programot, s megvalósításának tapasztalatait másutt is hasznosítani kívánja.

Győr polgármestere elmondta egyebek között, hogy a szélessávú vezeték nélküli technológiával több területet is „megcéloz" a program. Városi szolgáltatások válnak így egyszerűen elérhetővé. A technológia nagy segítség például a tömegközlekedésben: közvetlen kapcsolat létesíthető a buszvezetőkkel, nyomon lehet követni, merre és milyen terheltséggel járnak az autóbuszok.

A vezeték nélküli térfigyelő rendszer a rendőrség munkáját könnyíti, kulturális, sport- vagy egyéb eseményeken a nagyközönséget szolgálhatja... Sok lehetőség rejlik abban is, hogy turisztikai, idegenforgalmi információs szolgálat épüljön ki...

Balogh József szólt arról is, hogy az Intel és a programban részt vevő helyi cégek (az Int-Air-Net kft. és a Szintézis rt.) anyagi-technikai eszközein túl uniós pályázati pénzekre is számít a város. Később pedig, éppen egyedisége okán, a program tapasztalatai akár pénzzé is tehetők.
Szóba került annak lehetősége, hogy az Intel hazánkban esetleg kutatásfejlesztési központot hoz létre. Craig Barrett erről egyelőre annyit mondott: az együttműködést elsősorban projekteken keresztül képzelik el...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a köztemetőért

Aláírásgyűjtésbe fog a győri nádorvárosi köztemető lezárt parcelláinak újranyitásáért megalakult civil fórum azért, hogy a közgyűlés vonja vissza döntését. Balogh József polgármester nem érti a kezdeményezést, mert szerinte szó sincs a sírkert megszüntetéséről. A győri közgyűlés három és fél évvel ezelőtt döntött arról, hogy a nádorvárosi köztemető több parcelláját lezáratja. Tovább olvasom