Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Az ingatlandó akár több százezer forintos sarcot jelentett volna jövőre

Valahogyan pótolni kell a kiesést a megye településein, de pénteken kiderült, nem a 3 százalékos ingatlanadóból fogják ezt megoldani az önkormányzatok.

Nem lesz ingatlanadó

- Szeretnék mindenkit megnyugtatni, nem lesz ingatlanadó. (...) Praktikusan ez azt jelenti, hogy az idei évhez képest, a tavalyi évhez képest az ingatlanadó területén az égvilágon semmilyen változás nem lesz" - fejtette ki a Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Korábban:

Mint ismert, 2012-ben akár a forgalmi érték 3 százalékára is emelkedhet a települések által kivetett ingatlanadó, így egy 10 millió forint értékűre becsült családi házat akár évi 300 ezer forinttal lehet megsarcolni jövőre.


A többek közt az ingatlanadóról szóló, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte teljes adóügyi törvényjavaslatot ide kattintva olvashatják el a parlament hivatalos oldalán!

Megyénk legnagyobb városában, Győrben eddig nem vetettek ki sem az ingatlan-, sem a magánszemélyek kommunális adóját a lakosságra - tudtuk meg Lipovits Szilárdtól, a város jegyzőjétől.

Hogy mit hoz azonban a következő esztendő, erősen kérdéses, hisz régóta "lebeg" az önkormányzatok előtt, miszerint elveszíthetik a jelenlegi adóbevételeiket (iparűzési adó, gépjárműadó), vagy - jobb esetben - a szóban forgó adónemeknek bizonyos hányadát tovább kell adniuk az államkasszának.

Mint megtudtuk, Sopronban a vállalkozók kommunális adója ez év január 1-jétől megszűnt, a magánszemélyek kommunális adója pedig nem került bevezetésre.


Csornán 27,9 millió forint kommunális adót szedtek be a magánszemélyektől tavaly

Győr megyei szinten mindenképp kivételnek tekinthető, hisz a Győr-Moson-Sopron megyei települések jelentős - több mint 90 százalékos - részében eddig is kellett kommunális adót fizetniük az ott élőknek.

Csornán például 27,9 millió forint kommunális adót szedtek be a magánszemélyektől 2010-ben, míg Kapuváron tavaly decemberben úgy döntött a képviselőtestület, hogy lakásonként 2000 forinttal kénytelen-kelletlen megemeli a magánszemélyek évi kommunális adóját.

Hámori György polgármester a döntést akkor azzal indokolta, hogy „nem tudunk már a vállalkozókra több terhet róni Kapuváron, ám a kiesést valahogyan pótolnunk kell".

A kisalfold.hu megkeresésére hasonlóan érvelt Ásványráró polgármestere, Tatainé Popp Rita - csak épp a lakosság véges teherbíró képességét kiemelve.


Az én váram, az én házam után újabb adót kell fizetnem jövőre? Fotónk illusztráció.
Az én váram, az én házam után újabb adót kell fizetnem jövőre? Fotónk illusztráció.


"A helyi lakosok adóját tavaly év végén 1000 forinttal növeltük, s ez is kisebb felzúdulást okozott a faluban"

"Jelenleg a helyi lakosoknak 7000 forint, míg az ideiglenes lakcímmel rendelkezőknek és az ingatlantulajdonosoknak 13 900 forint a kommunális adó. A helyi lakosok adóját tavaly év végén 1000 forinttal növeltük, s ez is kisebb felzúdulást okozott a faluban, mivel nagyon sok családban minden egyes forintnak megvan a helye.

Ráadásul Ásványrárón a lakosság egynegyede 60 év feletti, akik szintén nem bírják el az újabb terheket" - mondta Tatainé Popp Rita.

Arra a kérdésünkre, hogy a következő évben milyen szándékai vannak a képviselőtestületnek a kommunális adóval, illetve a tervezett ingatlanadóval, az ásványrárói polgármester úgy válaszolt: "biztosan rövid időn belül téma lesz nálunk mindez, de konkrétumokat egyelőre nem tudok említeni.˝

Ön menüzik hétköznap?

Szavazok!

Szavazás állása

Az ingatlanok értékbecslése komoly vitákra adhat okot 

Az is érdekes kérdés például, hogy a tervezett ingatlanadó szerint az ingatlanok értékének megállapítása az önkormányzatok hatásköre lenne, miközben az apparátus száma évről évre csökken, s természetesen nem is dolgoznak végzettséggel rendelkező értékbecslők a hivatalokban".

Egyetértve az ásványrárói polgármester szavaival: ha változatlan formában elfogadja a parlament az ingatlanadó törvényt decemberben, bizonyosan komoly vitákat fog szülni az értékbecslés azokban a nagyvárosokban és kisebb településeken, ahol az önkormányzat "él" majd az új jogszabály adta sarc lehetőségével."A kormány `megágyazhat´ az iparűzési adó és gépjárműadó elvételéhez"

Egy neve elhallgatását kérő megyei adószakértő szerint várhatóan az önkormányzatok többsége nem vezeti be jövőre az ingatlanadót - vagy a három százalékosnál jóval alacsonyabb rátával - , de azt is hozzátette: "2012 az átállás éve lehet, hisz ezzel az adónemmel a kormány `megágyazhat´ az iparűzési adó és gépjárműadó elvételéhez".

Amennyiben mégis „mohók" lesznek az önkormányzatok, akkor sokan szabadulhatnak meg vidéki ingatlanuktól, ami egyértelműen még jobban lenyomhatja az ingatlanárakat.


Kovács József: "Nap mint nap figyelem a következő hónapban országgyűlés elé kerülő költségvetés folyamatát"

"Tápszentmiklóson évente 6000 forint a kommunális adó mértéke; ez az egyetlen adónem, amit kivetünk, az összes többit eltöröltük" - kezdte a kisalfold.hu-nak Kovács József, Tápszentmiklós polgármestere.

"Nap mint nap figyelem a következő hónapban országgyűlés elé kerülő költségvetés folyamatát, a képviselőktől érkező beterjesztéseket. Az ingatlanadó jövője egyértelműen a jövő évi költségvetéstől függ, hisz amennyiben elveszik az iparűzési adót és a gépjárműadót a településektől, akkor ezt a hiányt pótolniuk kell az önkormányzatoknak.

Jelenleg azonban úgy látom, hogy 2012-ben még maradhat mindkét adónem helyben, persze ez csak megérzés, a végső szót erről a kérdésről a kormány fogja kimondani" - vélekedett Tápszentmiklós polgármestere.

Tápszentmiklóson nem terveznek az ingatlanadóval

Kérdésünkre Kovács József közölte: "nem tervezzük, hogy az ingatlanadót kivetnénk a helyi lakosokra. A kommunális adó mértékének emelését valószínűleg nem tudjuk elkerülni, de mindezt méltányosan szeretnénk meglépni. Úgy, hogy a kommunális adó összege jövőre is 10 ezer forint alatt maradjon Tápszentmiklóson".A Bajnai-kormány vagyonadót akart jóval alacsonyabb adósávval, de kötelezően

A 3 százalékos plafon közel tízszerese a Bajnai-kormány idején, 2009-ben tervezett általános, sávos ingatlanadó legalacsonyabb kulcsának. Igaz, a két évvel ezelőtti tervekkel ellentétben most nem lenne kötelező kivetni az adót, illetve a 3 százaléknál alacsonyabb kulcsot is lehetne választani.

Azt az adót bevezetésekor élesen támadta a Fidesz, és az 2010 januárjában végül az Alkotmánybíróságon bukott el. Úgy, hogy az alkotmánybíróság stop előtt az adóhatóság honlapján kalkulátor is megjelent az új adónemről, melyet adatvédelmi aggályok miatt többen támadtak anno.

Vissza a Bajnai-kormány terveihez: itt három értéksáv szerepelt: 30 millió forintig 0,25 százalék, 30 és 50 millió között 0,35 százalék, míg afelett 0,5 százalék lett volna az ingatlanokra kivetett adó, azonban rengetegen kaptak mentességet - írta az Index.

Senki nem lett volna például adóköteles, akinek egyetlen ingatlanja van, és annak forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot.


Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. dorombolok 2011. december 29. 16:34
  „Kisalföld 2011.dec.29.
  Minden ingatlan után adózni kell !
  Sopronban bevezették , csak ezt is mint annyi mindent átkeresztelték.Kommunális adónak hívják ( eszüknél csak a keresztvíz a több.)
  Pl. Lakások ( panel is ) 37-60 négyzetméter 10 000 Ft./ év.
  Nem hazudnak : Ingatlanadó pedig nem lesz!”
 • 51. szabo1936 2011. november 15. 14:40
  „50.idlancs20
  Tisztelt uram vagy holgyem!
  Igaza van maganak Amerikaban lehet egy autot egyhavi fizetesert veni sok esetben neg feleert is,da ha azt maga hasznalni szeretne akor egesz biztos,hogy egy szerszamos lada es minimum autoszerelo szakepzetsegel kellen maganak rendelkezni.Igen tankolni is lehet a problema csak az,hogy a szerszamos lada melet mindig kell tartani 5 vagy tob litter olajat mivel ilyan oreg autok tob olajat fogyasztanak mint benzint,egy 8 hengeres V-8 motor jo kihajtva zabalja az olajat es fustol mint egy gyar kemeny,”
 • 50. ildancs20 2011. november 14. 10:26
  „Most komolyan? Persze a különbség a nyugathoz képest csak annyi, hogy 3szor annyit keresnek mint mi, fele annyi adóval és csak nekünk meglepő,de nem ragaszkodnak a saját ingatlanhoz. Amerikában egy havi fizetésedből autót veszel és még ha minimumot keresel is fent tudod tartani,és tankolni és albit fizetni. Egy havi fizetésből itthon nem veszel autót (ha igen trabit.....),nem tudod fenn tartani,nem tudod tankolni,nem tudod fizetni az albid. Pusztán ez az apró különbség!! Ha olyan fizetést kapnék ugyanazért a munkáért, mint Amerikában vagy nyugaton akkor semmi problémám nem volna! Amíg azonban hó végén erősen gondolkodom hogy milyen kaját engedhetek meg magamnak addig van némi gondom ezzel! El kell menni és kitenni MAGYARORSZÁG: ZÁRVA!AZ UTOLSÓ KAPCSOLJA LE A VILLANYT!!”
 • 49. krisz76 2011. november 14. 06:39
  „Mindig a külföldhöz viszonyítanak, de azt elfelejtik hogy a fizetésünk a béka sege alatt van. Lehet a sajátjukat nézik. Akkor fizessenek ők több adót.”
 • 48. machers 2011. november 12. 21:51
  „47. szabo1936 2011.11.12. 15:55
  Senki nem tartja Önt hülyének.
  Jó hétvégét, jó pihenést!”
 • 47. szabo1936 2011. november 12. 15:55
  „IV Bela
  En nem vagyok Elemer!
  Pancser
  En csak ezt informacionak irtam,hogy ingatlan ado van majdnem minden orszagban es,hogy en menyit fizetek.Amugy igaza van a benzint it keveseb mint fele aron lehet megveni mint Mo az atol fug,hogy menyi az olaj ara ami mindig valtozik.A minimalber eben az alllamban Washington allamban magasan mint $8 dollar it meg az illegalis mexikoiak sem dolgoznak $12 dollar allat.Az ingatlan ado azoknak az idos nyugdijasoknak csinal problemat akiknek csak allami nyugdijuk van (soc-sec)sem magan nyugdijal sem pedig mas havi penzbejoveteluk nincs.Ha egyikuk meghal akor egy nyugdijbol nem lehet egy hazat megtartani legtobszor azoknak a hazait arverezik el.Mivel engem mindig kimoderalnak nem lenek meglepodve,hogyha ez a hozzaszolasom sem jelenik meg.A tisztelt moderator ur vagy holgy jol lene ha lene anyira udvarias,hogy leirna az okot,hogy a hozzaszolas miert nem jelent meg,off topic,moderalva,etc.Amugy egy jo hetveget kivanok maguknak MO meg azoknak is akik azt gondoljak,hogy hulye vagyok!”
 • 46. titokgyula 2011. november 12. 10:56
  „Miért kap büntetést akinek van lakása? Mert ugye az adó nem a mi hibánkból kell. De mi kapjuk a büntetést.”
 • 45. Gyöngyi60 2011. november 12. 09:44
  „Ez egy agyament ötlet. Ha van valakinek egy 10 millió körüli lakása, háza, de mondjuk fele rész hitelből. Nem elég, hogy nyögik a hiteltörlesztést? Az Általánosságban 100 ezer körüli, de sokszor alatti fizetésekből ezt hogyan lehet megtenni? El akarják árvereztetni az emberek házait? Mindennek van határa. Akiknek az egykulcsos adóval emelkedett a fizetésük talán még megtehetik, hogy összébb húzzák a nadrágszíjat. De akinek az adóváltozásokkal csökkent a fizetése mit csináljon? Kösse fel magát? A kormány alkalmazhatná ezt a facebookon terjedő "okosságot": ...az, hogy hajlandó vagyok korrigálni magamat, az a legnagyobb emberi tulajdonság.”
 • 44. Lobbo71 2011. november 12. 07:43
  „36. westi : nem vagyok baloldali, de muszáj kijavítanom a butaságodat: az IMF hitelt 3%-os kamatra vette fel az ország, a mostani kormány a piacról 7%-os kamatú hitelekkel finanszírozza a hiányt. És még ennyiért sem kell a kutyának se az állampapír. Akkor most ki a hülye?”
 • 43. pancser 2011. november 12. 07:01
  „Az ingatlanadó önmagában elviselhető, ha olyanok a körülmények. Amerikában ha jól emlékszem a minimálbér 6-7 dollár, itt meg az átlag 3,5 nettót visz haza. Ha az amerikai benzin árakat nézzük, az fele a magyarnak, az Áfa negyede, ötöde ezt nem tudom pontosan de sokkal kevesebb. Ha a fizetés nem is, de ez a két utóbbi, ha olyan mértékű lenne mint Amerikában, szívesen fizetnék és is ingatlan adót!”
 • 42. Ibrox 2011. november 11. 22:00
  „szabo1936 1. ez nem Amerika , 2. a 300.000 dolláros ingatlan után én is fizetnék adót,mert valszeg lenne miből 3.ha hülye vagy,azt nem muszáj reklámoznod”
 • 41. IV.Béla 2011. november 11. 21:54
  „32. szabo1936!

  Szevasz elemér! Próbálj meg Amerikában annyiból megélni, amennyit Magyarországon kapnál, miután sz...ért-h...ért levonnak mindent az okosaink.”
 • 40. embertelen 2011. november 11. 19:52
  „Ez aztán a Nemzeti Együttszívás Kormánya. Remélem, hogy sok fideszes szavazót is érint majd az ingatlanadó.
  Mint ahogy azt "31. szabo1936" írja, az amerikai ingatlanadó 1%. Ezek az erkölcstelenek 3%-ot akarnak!!!”
 • 39. knifemaster 2011. november 11. 19:46
  „36. westi 2011.11.11. 17:33
  :DDDDDDDDDDD

  Aztán hogyan is? Meséld már el mert látom újabb polihisztorunk van.
  Taníts mester.”
 • 38. Lone_wolf.. 2011. november 11. 19:37
  „Westi , ha annyira bejön akkor fizess. Biztos van egy csomó felesleges pénzed :))))”
 • 37. Black_Berry 2011. november 11. 18:33
  „#36 Természetesen. Viszont az is jó lenne, ha a narancsosagyú szavazók a kasszához fáradnának és kipengetnék azt a 3000 Milliárdot amit a Nagy Nemzeti Fülkeforradalom vezére ellopott a magánnyugdíjpénztáraktól. Aztán adjuk össze a MOL részvényekért kifizetett milliárdokat az ÁFA emelésből rólunk következő évben lehúzott milliárdokkal, és ezt szintén ki lehet pengetni. Ja, és ne felejtsük összeadni, hogy mibe kerül az országnak, hogy a 3% körüli IMF hitel helyett a Népnemzeti Fülkefüggetlenségi Harc jegyében a piacról finanszírozzuk az adósságunkat jelen pillanatban még 6,75%-ért, de jövő héten már 7%-nál leszünk. De hogy ne csak friss dolgokkal jöjjek, ki lehtne pengetni nyugodtan anno a világ legkorrektebb lakástámogatási rendszeréből származó minusz 400 milliárdot is melyet még Megyó papa nyögött amíg le nem állította.”
 • 36. westi 2011. november 11. 17:33
  „Pedig az lenne az igazságos ha az összes baloldali szavazó önként jelentkezne mindenféle adónem azonnali befizetésére. Ugyanis a 25milliárdos IMF hitel felvételében bűnrészességet vállaltak a kormányukkal.”
 • 35. blaze 2011. november 11. 16:39
  „Már a lógásról se lehet véleménye az embernek?”
 • 34. blaze 2011. november 11. 16:28
  „Mindig lóg valami új adó a levegőben <moderálva>”
 • 33. westi 2011. november 11. 16:16
  „Kár,hogy csak jelentett volna!
  :-)”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online interjú a Szívritmus zenekarral

A győri SZÍVRITMUS zenekart láttuk vendégül szerkesztőségünkben. Elárulták, bármikor szívesen… Tovább olvasom