Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Az informatikusok keresnek a legjobban

Legjobban az informatikai és a banki területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban dolgozók keresnek Magyarországon. A média- és marketingágazatokban viszont elmaradnak a fizetések attól, amit az emberek általában gondolnak.
Csehország, Szlovákia és Magyarország átlagfizetéseit összehasonlítva nincs jelentős eltérés az egyes szektorok sorrendjét tekintve. Az adórendszer azonban eltérő, ezért Szlovákiában 30, Csehországban pedig 60 százalékkal magasabb a nettó fizetése az ugyanabban a munkakörben dolgozóknak - derül ki a Merces bérinformációs portál három országban végzett, 53 gazdasági szektort átfogó összehasonlításából.

Magyarországon az első hat helyet a lízing, az informatika, a gyógyszeripar, a bankszektor, az üzleti tanácsadás és a biztosítási terület szerezte meg. Az átlagos munkabér ezekben a szektorokban havi bruttó 281 és 351 ezer forint között alakul. A médiával és a marketinggel foglalkozók átlagfizetése 256 ezer forint körüli, ezzel csak a 13. és 14. helyet szerezték meg. Meglepően hátul, a 34. helyen végzett a köztudatban szintén a jól fizetettek között számon tartott könyvelés és könyvvizsgálás, ahol az átlagbér 205 ezer forint. Erre a magyarázat az lehet, hogy a tevékenységet űzők általában vállalkozás formájában dolgoznak.

Az állami alkalmazottak bérezése vegyes képet mutat - állapítja meg a bérinformációs portál. Az egészségügyben dolgozók bruttó havi juttatása átlagosan 157 ezer, a tanároké pedig 169 ezer forint. Az államigazgatási szervezetekben elérhető 229 ezer forint viszont a közepesen fizetett területek között szerepel. Az ipari termelésben legjobban a vegyipar és a papíripar fizet, 270 ezer forintos átlagbért kínálva. A teljes felmérés utolsó helyén 146 ezer forinttal a textil- és bőripar áll.

Az adatbázis 80 ezer magyarországi adatot tartalmaz. Ezek a bejelentett bérek, de a valós jövedelem különösen Magyarországon gyakran eltér a bejelentettől - állapítja meg az elemzés.

Az adatok szerint Csehországban nagyobb fizetést kapnak a munkavállalók, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. Mivel az adórendszer eltérő, a nettó fizetést tekintve a magyarok keresnek a legkevesebbet. Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban pedig 60 százalékkal magasabb a nettó fizetése az ugyanabban a munkakörben dolgozóknak.

Csehország, Szlovákia és Magyarország átlagfizetéseinek összehasonlításából kiderül, hogy az országok között nincs jelentős eltérés az egyes szektorok sorrendjét tekintve. Mindhárom országban akár két és félszeres különbségek is lehetnek az egyes ágazatok átlagfizetései között. A fizetési különbségeket az egyes országokon belüli régiós eltérések tovább növelhetik, a fővárosokban megközelítőleg a kétszeresét lehet keresni ugyanazzal a munkával, mint a legrosszabbul fizetett megyékben.

Olvasóink írták

 • 8. HoPpÁ 2008. május 23. 02:14
  „Nehogy bedőljetek a hírnek. Ágy átlag infos szarér hugyér dolgozik. Kukásnak kell menni olaszországba ott most úgyis sok a szemát :)”
 • 7. nem mondom meg 2008. május 22. 21:13
  „Gica!
  Az én fizetésem sem több...”
 • 6. Gica 2008. május 22. 18:23
  „Az egészségügyben a legrosszabbul a nővérek járnak. Tudom, hisz én is az vagyok. Elárulom a nettó fizetés átlagban 85 ezer körül mozog. A bruttó csak egy szám. Nem abból kell megélnünk.”
 • 5. nem mondom meg 2008. május 20. 12:07
  „Tudtommal meg közalkalmazott... És tudtommal a bértábla szerint keres... És nem a képviselők bértáblája szerint...”
 • 4. valaki_:-) 2008. május 19. 21:38
  „elmondjam...ha nagyon jó vagy...vidéken 160.000-at persze nem bejelentve...ennyire...és akkor bár mikor ugrassz hétvégén is...webshop-ot üzemeltetsz...plussz több cég informatikai rendszereét tartod kézben..stb...jah és ha nem megy a net...valami hálózati probléma miatt..(.ami rajtad kivül eső probléma..)akkor nálad lakásodon...dolgoznak a cég alkalmazottjai....mindezt: talán megköszönik.... :-))))

  Szóval..ez a nagy magyar valóság....a többi meg aki számítógépes boltban alkalmazott....meg hardveres...ennyit sem keres.”
 • 3. Lucifer 2008. május 19. 17:57
  „Az eü.-ben dolgozó informatikus nem közalkalmazotti státuszon van...tudtommal.
  Úgyhogy annyit,mint a többi informatikus...
  De majd rákérdezek...majd biztos megmondja... :P”
 • 2. nem mondom meg 2008. május 19. 15:44
  „És az eü.-ben dolgozó informatikus mennyit keres?”
 • 1. elégedetlen 2008. május 19. 13:27
  „a médiában dolgozók pénzért bármit megírnak, és hülyítik a népet, marketinggel foglalkozók pedig hazugságokkal ránksózzák a sok sz*rt.....ennyi....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai autók: Bóvli vagy új trend?

A kínai autógyárakkal szakmai körökben gyakran viccelődnek, ugyanis külföldön még mindig az a hír… Tovább olvasom