Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az ima ezúttal a hajósokért szállt az égig

Gönyű - Régi hagyomány, hogy Gönyűn a télutó időszakában misét mondanak az örök vizeken járó és a még élő hajósokért. A vasárnap délutáni szentmisét Bernáth Krisztián, a helyi és Bausz András nyúli plébános celebrálta. A szertartás a gönyűi hajós zászló körbehordozásával és közös énekkel zárult.


Szent Kristófhoz, Szent Jánoshoz és Miklós Püspökhöz, a hajósok védőszentjéhez szólt az imádság a délutáni szentmisén, ahová többen is hajósegyenruhában érkeztek. Foltányi Ferenc nyugdíjas hajóvezető például, akinek ugyancsak akadt tennivalója, hisz a templom karzatán énekelt, majd pedig a szépséges, több méter hosszú zászlót vitte körbe a mise végén.

A hajósmisét a már örök vizeken hajózókért és a ma is hivatásuknak élőkért Bernáth Krisztián gönyűi és Bausz András nyúli plébános celebrálta. Fotó: Harcsás Judit
A hajósmisét a már örök vizeken hajózókért és a ma is hivatásuknak élőkért Bernáth Krisztián gönyűi és Bausz András nyúli plébános celebrálta. Fotó: Harcsás Judit


 Hajósárbóc és múzeum

Tavaly avatták fel a Duna parton azt a 12 méter magas hajósárbócot, amely az égbe nyúlóan hirdeti a hajósok emlékét, egyúttal köszönti a helybélit, s az arra járó idegent egyaránt. A sokféle zászló az összetartozás érzését, a hajósok emlékének tiszteletét szimbolizálja. Aki Gönyűn jár, érdemes megtekintenie a szomszédos hajósmúzeumban található számos relikviát és értéket is, amely a község hajós voltát erősíti.
Olvasóink írták

 • 4. enzof 2009. március 02. 20:34
  „Gabor1. húha te véded az ingyenélőket?.”
 • 3. Gabor1 2009. március 02. 17:45
  „T.pampus ;enzof !
  Szerintem azt sem tudjátok miről írtok és mihez szóltatok hozzá!
  Jobban tettétek volna, ha nem nyilatkoztok.”
 • 2. pampus 2009. március 02. 08:58
  „Ha már "árbocot" nem tud állítani legalább valami hosszú kemény legyen a kezében,ha már az éneklést megunta!
  Egyébként légyen a hírverés, hisz az egyházak lapját nem mindenki olvassa! Ez is egyfajta politika és "sajtó esemény", amit hiszik, hogy illik közzé tenni, eszi nem eszi ez van!”
 • 1. enzof 2009. március 01. 21:23
  „Ima?Kinek?
  Parasztok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesék a Broca utcából

A Vaskakas Bábszínház vasárnap délelőtt 10 órakor mutatja be a Mesék a Broca utcából című zenés… Tovább olvasom