Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Az illegális szemét ellen

Egy teljes kommunális szeméttelepre elég lenne az a hulladékmennyiség, ami azokon a természetben szétszórt zuglerakókon található, amiket a Győrújbaráthoz tartozó erdőkben, vízelvezetőkben számolt össze a helyi Patrióta egyesület.
illusztráció
A tavaly bejegyzett Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesület megalakulását követően azonnal munkába fogtak a tagok, s egyik céljuknak, a környezet védelmének megfelelően kampányba kezdtek a településükhöz tartozó illegális szemétlerakók megszüntetéséért. Ehhez jött kapóra az az interneten meghirdetett pályázat, aminek alapján kidolgozták „Tájsebészet program" elnevezésű kampányukat.

– A szemét vonzza a szemetet és sajnos már ott is raktak le hulladékot, ahol eddig nem volt. Nemcsak lakossági szemetet, de ipari, mezőgazdasági és nem utolsósorban veszélyes hulladékot is. Egyesületünk azt szeretné elérni, hogy a hivatalok, a lakosság összefogásával rendbe tegyük környezetünket és megelőzzük az illegális szemétlerakást – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Priné Pölöskei Izabella, az egyesület elnöke.

Az elnök szerint átgondoltan meg lehet szervezni, hogy a hulladékokat ne a zuglerakókba, hanem a kommunális szeméttelepre szállítsák az emberek.

– Aki pedig nem olyan helyre viszi a hulladékát, ahol szabályosan lerakhatja, annak tudnia kell, hogy megbüntetik. Ugyanakkor a cégeket is rá kell venni arra, hogy az elhasznált háztartási készülékeket vegyék vissza és hasznosítsák újra, s legyenek veszélyeshulladék-kezelő telepeik. A fórummal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mit tehet az állampolgár, ha illegális szemétlerakást lát, hol tehet bejelentést – tudtuk meg Priné Pölöskei Izabellától, aki elmondta, hogy a település vezetésével jó a kapcsolatuk, sok segítséget kapnak tőlük.
Győrújbarát polgármestere, Juhászné Árpási Irma hasznosnak tartja a civil szervezet kezdeményezését.

– Az önkormányzat is észlelte a problémát, többször tettünk feljelentést azok ellen, akiket illegális szemétlerakáson kaptunk – többnyire nem falubeliekről volt szó. Ahhoz, hogy igazából rend legyen, egygenerációnyi időnek kell eltelni, de most kell elkezdeni a közös munkát – mondta el véleményét lapunknak a polgármester.
A Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesület tagjai két hónap alatt felmérték, s adatlapokon rögzítették a Győrújbaráton és környékén fellelt 20 illegális lerakót, s az azokon található összesen 200 ezer köbméter hulladékot.

Kapcsolódó cikkek >>

Elszántan a tiszta környezetért (2003-05-02) >>
Ifjú tájsebészek (2002-05-05) >>
Tájsebészet (2003-04-29) >>
Tájsebészet Észak-Dunántúlon (2002-05-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízből egy a vaklárma

Csaknem ezer eseményre vonul évente a győri tűzoltóság. A javarészt tűzesetek mellett a riasztások… Tovább olvasom