Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az ikon a tiszta forrás

Hangversennyel és sajátos tárlattal készülnek az ünnepre a győri görög katolikus közösség tagjai.
Fekete András: „Az ikonok előtt gyakran gyertyák világolnak, jelképezve az isteni fényt.
A keleti egyház értékeit akarják megmutatni a városnak, a görög katolikus hívekben pedig a gyökereket szeretnék erősíteni azzal az ikonkiállítással, amely két hétig látható Győrött, a Bálint Mihály utca 54. alatt.

Az advent jegyében hangversennyel és sajátos tárlattal készülnek az ünnepre a győri görög katolikus közösség tagjai. Fekete András parókus szerint soha nem volt ekkora kultuszuk az ikonoknak, mint napjainkban. Még a búcsúi sátrakban is árulják, igaz, ott olyan képek kerülnek a falapra, amelyeket számítógéppel szerkesztettek.

– Ez azért szörnyű, mert az ikon olyan, mint amikor az ember tiszta forrásba tekint. Ezeket a képeket különös állapotban festették az alkotók, általában szerzetesek, akik előtte hosszú böjttel készültek a munkára. S miközben dolgoztak, hogy a koncentrációjuk teljes legyen, egy szerzetestársuk zsoltárokat olvasott fel mellettük. Az ikonfestés olyan cselekvés, amely tökéletesen kikapcsolja a külvilágot. A keleti egyházban azt vallják, hogy az ikonokhoz hozzányúlni, megfesteni olyan, mintha Isten lelkét érintené az ember.

Fekete András elmondta: már korábban is rendeztek és a jövőben is terveznek a mostanihoz hasonló kiállítást. A Bálint Mihály utcai közösségi teremben jelenleg látható ikonokat egykori szeminarista társa, Zolcsák Miklós görög katolikus pap készítette.

– Annak idején még nem nagyon tudtuk róla, hogy ilyennel is foglalkozik. Kikerült egy kis faluba szolgálni, ott kezdődött az egész. Mégpedig olyan szinten, hogy a mostani a harmincadik kiállítása az országban. Miklós rájött, hogy az ikonfestés életének nélkülözhetetlen része – a legjobb értelemben vett –, szenvedélye lett. Meg kell említenem, hogy templomunk ikonosztazionja kétszáz éves. Barokk képekből áll, amelyeken pontos, aprólékos kidolgozású például egy arc. Zolcsák Miklós ikonjai sokkal régebbi, csaknem ezerötszáz éves hagyományhoz nyúlnak vissza, ahol még az ábrázolás minden cizelláltságot nélkülözött. Alkotásaival az ősi tradíciókat élesztette újra.

Ezért is szeretnénk ezekből a tárlatokból rendszert csinálni, hogy bemutassuk azt a gazdagságot, amit az egyébként nem túl nagy lélekszámú görög katolikus egyház az egyetemes egyházi művészethez, annak lelkületéhez hozzá tudott tenni – hangsúlyozta Fekete András parókus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegen nyelvi előkészítők

December 10-ig kell jelentkezniük a nyolcadikosoknak a középiskolákba.
Tovább olvasom