Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Az íjfeszítő népek bútorait álmodja újra

Győr - Az íjfeszítő népek korának hangulatát varázsolják mai otthonokba Pápai Szabolcs asztalos bútorai. Az apai örökségként kapott szakmát a győri fiatal régmúlt idők romantikájának újjáélesztésére használja, nap és pajzs alakú asztalt alkotva.

Napkorongot formázó asztal, szekérkerékkel készült polc, faragott karosszék életfamintával – már néhány jellegzetes alkotását felsorolva is kiderül, Pápai Szabolcs nem akart olyan stílusú bútorokat készíteni, amilyeneket a nemzetközi áruházláncok ezerszám kínálnak.

 Egyedi és szimbolikus formák kifaragására törekszik, olyan alkotások létrehozására, amelyek méltók örökségéhez és a fához.
A győri bútorasztalos családja ugyanis önkéntelenül magában hordozta a pályaválasztást, hiszen felmenői generációkon át a fa megmunkálásából éltek, továbbadva e nemes anyag szeretetét apától fiúnak. A fiatal így kapott tudását nemrégiben a tengerentúlon is csiszolta, de a globalizáció amerikai lenyomatát közelről megismerve még inkább megerősödött benne az elhatározás: a régmúlt korok romantikáját keresi, éleszti újjá.
Keményfával dolgozik, mintákat is farag bele. A kora középkorban és az azelőtti időkben élő elődeink, szkíták, hunok, avarok, magyarok, vagyis az íjfeszítő népek korát hozza vissza mai otthonokba. A természetes anyagokból készült napi használati eszközök bizonyítják, hogy az értékőrzés és a folytonos megújulás harmóniája létrehozható.

A kézi munka akaratlanul is egyedivé teszi Szabolcs minden darabját, a legnagyobb szekrénytől a legkisebb kiegészítőig. Nem is ragaszkodik mereven egy-egy stílushoz, a hagyományos darabokat is mai fantáziával formálja. Például a tölgyfából készült, hat cikkelyből álló napasztalt, amelynek közepén egy kör alakú részt üresen hagy, hogy oda kovácsoltvas vagy cseréptál kerülhessen. A pajzsasztal tölgyfa lapja normann pajzsok mintájára készül és szintén illeszkedik bele egy kovácsoltvas tányér, kovácsoltvas süveggel együtt. Az ösküt, a kisméretű lócát megismerve pedig könnyen belátható: az elfelejtett berendezési tárgyak közül több ma is nemcsak romantikus, hanem praktikus kiegészítője lehet mindennapjainknak, faragott háttámlával, bőrdíszítéssel is. A bútorok szimbolikájáról a www.var-lakhon.hu honlapon lehet olvasni.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező azonosító kell a kutyáknak

Győr - Legkésőbb jövő szeptemberig azonosító bilétával kell ellátni minden győri kutyát, ezt mondja… Tovább olvasom