Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Az igazságos forradalmak mindig diadalmaskodnak

„Az 1848-as szabadságharc és az 1956-os forradalom között sok különbség van, több mindenben mégis hasonlítanak.
Abban mindenképpen, hogy azt üzenték a világnak: egy kis európai nép a döntő történelmi pillanatokban méltósággal kezébe vette a sorsát, és megbűnhődve múltat és jövendőt, véráldozat árán kivívta szabadságát.

Koszorúk, lyukas zászlók emlékeztettek 1956 hőseire a Golgota emlékműnél. Fotó: Krizsán Csaba
Koszorúk, lyukas zászlók emlékeztettek 1956 hőseire a Golgota emlékműnél. Fotó: Krizsán Csaba


Azt lehetne mondani, hogy de hát nem vívta ki: mindkettőt, 1848-at is, 1956-ot is leverték! Csakhogy az igazságos forradalmak mindig győznek; olykor levertükben még inkább – mert megváltoztatják a jövőt, megreformálják a társadalom életét, olykor intézményrendszerét, öntudatát, erkölcsét is. Ez történt 1956-ban, 1956-tal is" – jelentette ki Borkai Zsolt győri polgármester a Bisinger sétányi Golgota emlékműnél a város hivatalos ünnepségén tegnap délelőtt.

A politikus felidézte 1956 októberének-novemberének eseménysorát, majd úgy fogalmazott: „Mi lehetne e nagyszerű napnak a legmegfelelőbb üzenete, ha nem az, hogy ennek a kicsi országnak minden baja közös baj. Hogy nem mindegy, hogy van-e bennünk közös szeretet és összetartozás, amellyel minden nehézség ellenére is tudunk országot építeni, jövőt teremteni."

A szitáló esőben több százan emlékeztek méltósággal 1956 őszére és figyelték, amint a Győri Nemzeti Színház művészei megidézik az 55 évvel ezelőtt történteket.

A Golgota emlékműnél az önkormányzat és több szervezet helyezett el koszorút. Előzőleg a városvezetés megkoszorúzta az ötvenhatos mártír, Szigethy Attila emléktábláját és domborművét. Az ünnepi programot a Richter János-szakközépiskola ének- és zenekarának ünnepi műsora zárta a Richter Teremben.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. október 24. 13:14
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízhiány tartja fel a vontatókat

Tavaly decemberben süllyedt el a révfalui híd lábánál álló bulihajó, melynek már 2009-ben lejárt a kikötési engedélye. Tovább olvasom